Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær

Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så kræver det rygrad ikke at snuppe en lille bakke med hjem fra supermarkedet.

Men med prisen på hindbær, kunne man foranlediges til at tro, at de små bær er håndplukket i ufremkommelige hindbærkrat. Det er de ikke. De bliver, ligesom jordbær, dyrket kommercielt i lange lige rækker i frugtplantager i udlandet og herhjemme. Dyre, det er de! Omkring 30 kroner skal man slippe for en lille bakke med kun 170 gram - men så er de også dyrket i Danmark. 

Langs landevejen ude i sommerlandet kan man være heldig at støde på en ’hindbær-pusher’, der sælger bakken for en tyver, men ellers står det også enhver frit for, at forsyne sig med selv-pluk af vilde hindbær, der lige nu vokser i store krat i enhver skovlysning.

 

Hindbær au naturel

 

Nogen serverer hindbær med fløde, men friske hindbær er uovertrufne, når de spises au naturel. Man kan frigøre bærrets smagsstoffer og får den fulde hindbæroplevelse ved at mose bærrene let med en gaffel.

De små bær er også delikate i salaten, i en tærte med en fed creme fraiche til, i lagkager, på morgen-yoghurten og i chiagrøden, i smoothies eller i kølende, læskende ispinde på en varm sommerdag.

 

Hindbær kan fryses

Hindbær er tilmed ideelle til frysning og kan puttes direkte i fryseposen fra plukkeskålen. Inden bærrene lægges i frostposen skal de tjekkes grundigt for orm, men for at bevare hindbærrets konsistens, bør bærret ikke skylles inden nedfrysning. Hindbær indeholder mange forskellige gode vitaminer og mineraler, blandt andet E- og B-vitaminer og mineralet kalium, foruden 87% delikat vand.

Hindbær-jordbærsmoothie

 

En lille bakke friske hindbær (170 gram) og samme mængde frosne jordbær kommes i blenderen sammen med en halv liter god appelsinjuice (evt. hjemmepresset), og en spsk. flydende honning. Tryk på knappen og voila - en herlig og supersund smoothie, som man helt uden dårlig samvittighed kan spise som is eller slik, og så smager den oven i købet meget bedre.

 

Prøv også:

 

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket ikke mindst er denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Læs mere
Sensommer
Tyttebær tid: Råsyltede tyttebær 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er virkelig godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sprøde kartoffelbåde af sød kartoffel og rødkålssalat med birkesdressing 

Sød kartoffel, også kendt som sweet potato eller batat, er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end hvide kartofler. Med søde kartofler kan du blandt andet lave duftende, gyldenorange søde/saltede kartoffelbåde - sprøde udenpå og cremede indeni.

Læs mere
Sensommer
SelvPluk 2022: Tag på æblerov 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sensommersalater 

Det er bare med at få det bedste ud af de sidste lyse timer og de gode danske råvarer, inden efteråret for alvor rammer Danmark. Og der er intet, der kan give følelsen af sensommer som flotte salater med frisk dansk frugt og grønt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^