Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr.

Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.

  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se såkalender for forspiring af grøntsager og krydderurter.

  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.

  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.

  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.

  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.

  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.

  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.

  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing 

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat 

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^