Instruktørstol By LaForma
Hængekøje VENTURE DESIGN
Adezz - Bålfad og havepejs
Loungestol Sika Design

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr, skriver gartner og krydderurteelsker, Lene Tvedegaard.

Bliv selvforsynende med friske krydderurter
Redaktionen

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene? Med forspiring af krydderurter i din vindueskarm kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

Fra bestseller bogen 'Krydderurter - Bogen for urteelskere', skrevet af gartner og inkarneret krydderurteelsker, Lene Tvedegaard, får du her hendes bedste tips til, hvordan du forspirer krydderurter i din vindueskarm.

Planteredskaber fra Ib Laursen.
  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.

  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se oversigten herunder.

  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.

  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.

  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.

  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.

  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.

  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.

  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.

Såkalender for krydderurter

  • Februar: Chili, kamille, kommen, lavendel, purløg, malurt, havemerian, oregano, persille

  • Marts:  Brøndkarse, citrongræscitronmelisse, dild, krydder-fennikle, koriander, rosmarin, salvie, havesyre, havetimian

  • April: Anis, basilikum, kruspersille og bredbladet persille, løvstikke, mynte, koriander, citrongræs

 

 

Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbærvariationer

Prøv jordbær i nye delikate sammenhænge: stænket med balsamico og peber, glaseret på spyd, i salat med spinat, feta og pecannødder eller i kombination med mild flødeost på crackers.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvide asparges med hollandaise og pocheret æg

Sæsonens friske hvide asparges er en særlig fin delikatesse og en hel anden oplevelse end grønne. Her bringer vi Claus Holms opskrift, hvor de skønne asparges serveres med hollandaise, pocheret æg og lakserogn.

Læs mere
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være...

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Snart bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto. Lær de vilde planter at kende. Her får du opskrifterne.

 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Naturtro kunstige blomster

Naturtro kunstige blomster

Katteskåle fra Yamazaki

Katteskåle fra Yamazaki

Støbejernspander Nicolas Vahé

Støbejernspander Nicolas Vahé

Nye Bøger
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
^