Lerpotter Bergs Potter
Derrière la Porte - Termoflaske
Engelsk porcelæn Roy Kirkham
Hübsch krus
Kategori: Nytår
Nytår med bobler
Redaktionen

Nytårsaften skal det boble i glassene. Det er en mangeårig tradition, og den skal der ikke laves om på. Dog skal man lige gøre sig klart, hvornår og til hvad man serverer de oftest dyre dråber. Ja, og sådan set også til hvem. Mange mennesker bryder sig nemlig i virkeligheden ikke specielt meget om den tørre, syrlige champagne og nipper kun høfligt til glasset - og så ville det da være ærgerligt at have ladet proppen springe på en af sine kostbare flasker.

Men er man virkelig til den fornemme brusende og berusende drik – ja, så er nytårsaften anledningen til at nyde et par gode glas. Et rigtig godt tidspunkt er, når majestæten toner frem på TV-skærmen og siger sine formanende ord til nationen. Især hvis man samtidig benytter lejligheden til at indtage et par små appetitvækkere inden nytårsmiddagen. F.eks. går champagne ganske godt til de fleste former for tapas. Også kaviar eller anden ikke for salt rogn egner sig fint. Derimod skal man være meget varsom med at servere friske østers - de smager simpelthen for kraftigt til, at champagnen kommer til sin ret. Indgår østersene derimod som en del af en varm forret, er sandsynligheden for, at vinen her får fodfæste, langt større.

Champagne som ledsager til skaldyr

I det hele taget egner champagne sig fremragende som ledsager til rigtig mange typer skaldyr. Hummer er en klassiker, men krabbe og rejer er også et fint match, ligesom mange fiskeretter får det sidste løft, når de følges på vej af et glas champagne – naturligvis afhængigt af tilbehør og sauce. Prøv fx med sushi.

Og hvad skal man så regne med at punge ud, når man vil forkæle sig selv på denne årets sidste aften? Ret meget under 120 kr. bør man helst ikke gå, hvis man vil forlyste sig med den ægte vare –altså mousserende vin fra det franske distrikt Champagne.

De fleste supermarkeder sætter i disse dage diverse mærkevare-champagner på tilbud. De kan såmænd være ganske udmærkede, men mit råd er, at man i stedet forsøger sig med en flaske fra et af de mindre champagne-huse. De forhandles som regel af vinhandlere med egen butik eller på nettet, og her vil man ofte få en mere spændende vin, som ikke behøver at være ret meget dyrere. Skal den virkelig have alt, hvad den kan trække, går man sjældent galt i byen med en årgangschampagne eller en af de special-cuveer, visse mærker bliver lavet i.

Gode alternativer til dyr champagne

Et billigere alternativ til ægte champagne finder man i Spanien eller Italien. Er man parat til at betale omkring 70 kr., får man en fremragende spansk cava eller en tilsvarende fin italiensk prosecco - sidstnævnte har dog en tendens til at blive lige tør og metallisk nok. Og endelig kan franskmændene også selv være med i det prisbillige segment. F.eks. laves der ganske glimrende mousserende vine i både Alsace og Bourgogne – de såkaldte cremant’er.

Når klokken så slår 12, er det lige præcis tidspunktet, hvor man ikke skal servere sin bedste champagne. Først og fremmest er ens gæster og man selv næppe i stand til at værdsætte vinens finere nuancer midt i forvirringen og efter indtagelsen af diverse andre flasker. Og dernæst spolerer man fuldkommen oplevelsen, hvis man vælger at guffe den obligatoriske kransekage i sig samtidig. Vil man endelig udsætte sine gæster for denne sliksøde, klæbrige, halvt bagte mandelmasse, kan den kun ledsages af en lige så sød vin. Prøv den alkoholsvage, søde spumante fra Italien.
Server aldrig en tør champagne til!

God fornøjelse.


Nytår
Her er de 10 smukke kunstkalendere for 2021

Her er det skønne udvalg af dette års kunstkalendere. Der er mange muligheder som hver i sær - ud over at opfylde deres praktiske funktion og bidrage til overblikket i hverdagen, er dekorative og stemningsfulde at have hængende på væggen eller liggende fremme på bordet.

 

Læs mere
Nytår
Hvor skal hunden fejre nytår?

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan fyrværkeri nytårsaften være et sandt helvede for dem, siger dyrlæge Lotta Möller, som her forklarer, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag.

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Her dækker forsikringen ikke!

Hvert år må adskillige danskere en tur forbi skadestuen for at få behandlet en skade, forårsaget af fyrværkeri. Efterfølgende kan den tilskadekomne søge erstatning, men Forsikringsoplysningen advarer, at fyrværkeriskader ikke altid udløser erstatning. Skyldes skaden uansvarlig opførsel, kan den...

Læs mere
Nytår
Nytårsfejring: Hver anden dansker vil forbyde brugen af fyrværkeri i december

Høje brag og kulørte lys præger himlen nytårsaften og dagene op til. Men stod det til hver anden dansker, så skulle fyrværkeri forbydes alle årets dage på nær nytårsaften. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

Læs mere
Nytår
Kaffecocktails

Som et kaffeelskende folk og den tredje mest kaffedrikkende nation i verden, bliver der formentlig også nydt kaffe og kaffecocktails på årets sidste aften. Fyld cocktailshakeren med kaffe, grand marnier, baileys, whiskey, mezcal, rom, vodka, vermouth eller akvavit, og få her kaffeproducenten...

Læs mere
Nytår
Nytårsdrinks

Efter at have stået ude og beundret nytårets festfyrværkeri, er det rart at komme indendøre og få noget at varme sig på. Her er forslag til 6 festlige nytårsdrinks, som nok skal få sat gang i blodcirkulationen!

Læs mere
Nytår
Hjemmebagt kransekage

Kransekagen er fornem og festlig – og helt uimodståelig, når den er hjemmebagt og fyldt med blød nougat. Det er hverken svært eller tidskrævende at byde på hjemmebagt kransekagestykker, men kræver anledningen et helt kransekagetårn, så skal du afsætte god tid og væbne dig med tålmodighed.

Læs mere
Nytår
Salute, salud, prost, santé. Sådan skåles nytåret ind

På årets sidste dag klinkes glassene traditionen tro mod hinanden med et højlydt 'Skååååål!'. Men hvordan hilser man det nye år velkommen i andre lande?

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Husk brillerne!

Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Fire ud af ti øjenskader sker på tilskuere. Desuden viser statistikken, at kun 20% af tilskuerne, der kommer til skade, har briller på. Hos Sikkerhedsstyrelsen vurderes brugen af sikkerhedsbriller, som det...

Læs mere
Nytår
Blinis med vilde ris og laks

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Få de populære Y.A.S kjoler hos Trendday

Få de populære Y.A.S kjoler hos Trendday

Feminine plus size-styles

Feminine plus size-styles

Spreadshirt - Design dit udtryk

Spreadshirt - Design dit udtryk

Nyt, hot og klassisk gråt

Nyt, hot og klassisk gråt

Nye Bøger
Det børne- og ungdomspsykiatriske forløb, Karsten Gjessing Jensen

ADHD, autisme, triste tanker, bekymringer, tvangssymptomer, angst og spiseforstyrrelser. Børn og unge, psykiske problemer og psykiatriske diagnoser fylder mere og mere i den daglige debat.

For forældre og pårørende kan mødet med børne- og ungdomspsykiatrien forekomme overvældende og forvirrende....

Læs mere
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


07.11.2020

Kan vinterbadning forebygge demens?

KvindeGuiden

Ny forskning peger på at vinterbadning måske kan mere end sætte gang i blodomløbet. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Læs mere


29.10.2020

Sikkerhedsstyrelsen: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver at et godt stofmundbind er bedre end intet mund, så kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som værnemidler. Derfor må forhandlere og producenter ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus. Læs mere


28.10.2020

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Aarhus Universitet

Forskere fra Aarhus Universitet har en mulig forklaring på, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen. Læs mere


26.10.2020

26 deodoranter uden parfume

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Deodorant er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Allergien varer resten af livet, hvis du først har fået den. Se 26 parfumefri deodoranter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Læs mere


Arkiv

^