Fletstol fra Rivièra Maison
Adezz - Bålfad og havepejs
Økologisk udendørs maling
Havekrukker
Kategori: Stil & mode
Tasker gennem tiden

For de allerfleste af os er den helt uundværlig, og vi går helst ingen steder uden. Og sådan har det været gennem flere århundrede. Faktisk har den spillet en så central rolle i modens historie, at den i dag har sit helt eget museum.

Håndtasken har en helt særlig plads i modens historie - ligesom den jo også har det i de fleste kvinders bevidsthed. Vi elsker håndtasken. Først og fremmest fordi den rent praktisk gør det nemt for os at bære vores vigtige genstande på os. Men for mange af os er tasken meget mere end praktisk opbevaring. Det er en accessory, som både kan understrege stil og udtryk.
Taskens historie går langt tilbage i tiden. Egyptiske hieroglyffer viser posetasker, som blev båret rundt om taljen, men den første egentlige beskrivelse af tasken er fra det 14. århundrede. Dengang blev tasken spændt fast uden på korsettet. Broderier og ædelstene prydede taskerne, og fungerede således samtidig som statussymboler. Jo mere velhavende, jo mere overdådig en taske.

Fra funktionelt til fikst
I det 16. århundrede fik tasken et mere praktisk formål og var derfor udført i mindre prangende og mere robuste materialer, som f.eks. læder. I denne periode voksede posetasken i størrelse og blev især brugt af rejsende, som bar den tværs over kroppen. Fra at have en primært praktisk funktion, blev tasken op igennem det 17. århundrede en mere og mere almindelig del af garderoben og dermed også et udtryk for den personlige stil. Moderigtige mænd og kvinder så muligheder i tasken som prydsgenstand, og tasker blev designet i mere komplekse former. Samtidig blev unge piger dengang undervist i broderi, hvilket var oplagt at bruge til fremstilling af unika tasker.

Håndtasker til hver lejlighed
Op gennem det 18. århundrede blev kjolemoden lettere. De mange lag af underkjoler og -klæder blev reduceret kraftigt. Og det lettere look skulle ikke ødelægges af en tung skuldertaske, så de korrekt klædte damer begyndte at gå med håndtasker. Damerne havde forskellige håndtasker til hver lejlighed, og modebladene diskuterede ivrigt den korrekte måde at bære taskerne på.

Håndtaskens succes
Selve udtrykket ”håndtaske” opstod først i starten af 1900–tallet og refererede oprindeligt til hånd-holdt bagage båret af mænd. En moderevolution fandt sted i 1920´erne. Nu så man kortere kjolelængder og mindre og lettere påklædning. Tasken behøvede ikke længere at matche med resten af antrækket, og den modebevidste kvinde havde mod på sjove og lidt aparte tasker.
I årene under krigen blev tøj og tasker nedprioriteret. Metalrammer, lynlåse, læder og spejle var en manglevare, så manufakturerne forsøgte sig frem med alternativer som træ og plastik. I 50´erne åbnede modehuse som Chanel, Louis Vuitton og Hermes. Hver i sær så de muligheder i tasker og tilbehør, og nu, mere end 50 år senere, er deres tasker med accessories markedsført som identitetsskabende statussymboler.

Taske museum
Når tasken spiller en så central rolle i modens historie, har den selvfølgelig også sit eget museum. I Amsterdam i Holland ligger Tassenmuseum Hendrikje - Museum of Bags and Purses. Her finder man verdens største taske kollektion og den vestlige dametaskes historie gennem 500 år.
Klik ind på museets hjemmeside og se uddrag af udstillingen: Tassenmuseum.nl >>

Shopping Nyheder
Lang måtte til terrassen

Lang måtte til terrassen

Økologisk udendørs maling

Økologisk udendørs maling

Lykken er ...

Lykken er ...

Gode idéer til gaveønsker

Gode idéer til gaveønsker

Nye Bøger
Stil & mode
By Malene Birger SS16

Elegante og stilrene silhuetter med snit og elementer hentet i 70´er moden. Forår/sommer kollektionen 2016 fra By Malene Birger byder på minikjoler, tunikaer over bukser med vidde, busseronnekjoler og glamourøse maxi-kjoler.

Læs mere
Stil & mode
Moden forår 2016

 

 

Blandt farver der hitter i forårets kollektioner er smukke, orange nuancer. Fine, varme farver, som mikser rød og gul til sarte fersken-, melon- og abrikosfarver samt dybe orangerøde farver, som man slet ikke kan få øjnene fra. Det er elegante farver, som – lidt overraskende måske – ofte klæder...

Læs mere
Stil & mode
Benedikte Utzon har mistet retten til sit navn

Den kendte designer Benedikte Utzon må ikke længere skrive 'designed by Benedikte Utzon' på sine kollektioner. Det har Sø - og Handelsretten nu afgjort.

Læs mere
Stil & mode
Kig på kommende forårs farver

En ny sæson er lig med ny tendens, og makeuppaletten ved forårssæsonens modeshows var fyldt med stærke farver.

Læs mere
Stil & mode
Kend din type - find din stil

Shoppingturen kan meget hurtigt gå hen og blive en tidskrævende og uoverskuelig omgang, hvis man ikke har et nogenlunde præcist billede af, hvad det er, man skal kigge efter. For mange er det nemlig ikke kun et spørgsmål om at finde frem til stativerne med den seneste kollektion, men mere et...

Læs mere
Stil & mode
Malene Birger sommer 2015

Lyse neutrale farver med elementer af mørk marineblå, olivengrøn og rød sand. Lette, løstsiddende kjoler, bukser med vidde.

Læs mere
Stil & mode
Filippa K forårsnyheder

Sofistikeret, elegant forårskollektion fra Filippa K. Fine pasteller i blød tencelstof, silke og crepe.

Læs mere
Stil & mode
Modström SS 2015

Modströms nye kollektion byder på pastelfarver og lette, behagelige materialer.

Læs mere
Stil & mode
Whiite sommer 2015

Whiite går sommeren i møde med en kollektion i de smukkeste farver og nuancer.

Læs mere
Stil & mode
Suveræne sommerkjoler

Nye, skønne, lette sommerkjoler fra Cream, Desigual, Ganni, By Malene Birger, Tina Wodstrup, Bruuns Bazar, Filippa K og Whiite ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stine Goya

Stine Goya

Modström jumpsuit

Modström jumpsuit

Få de populære Y.A.S kjoler hos Trendday

Få de populære Y.A.S kjoler hos Trendday

T-shirts er det vigtigste i garderoben

T-shirts er det vigtigste i garderoben

Nye Bøger
^