Hængekøje VENTURE DESIGN
Loungestol Sika Design
Økologisk udendørs maling
Havekrukker
Kategori: Stil & mode
Tasker gennem tiden

For de allerfleste af os er den helt uundværlig, og vi går helst ingen steder uden. Og sådan har det været gennem flere århundrede. Faktisk har den spillet en så central rolle i modens historie, at den i dag har sit helt eget museum.

Håndtasken har en helt særlig plads i modens historie - ligesom den jo også har det i de fleste kvinders bevidsthed. Vi elsker håndtasken. Først og fremmest fordi den rent praktisk gør det nemt for os at bære vores vigtige genstande på os. Men for mange af os er tasken meget mere end praktisk opbevaring. Det er en accessory, som både kan understrege stil og udtryk.
Taskens historie går langt tilbage i tiden. Egyptiske hieroglyffer viser posetasker, som blev båret rundt om taljen, men den første egentlige beskrivelse af tasken er fra det 14. århundrede. Dengang blev tasken spændt fast uden på korsettet. Broderier og ædelstene prydede taskerne, og fungerede således samtidig som statussymboler. Jo mere velhavende, jo mere overdådig en taske.

Fra funktionelt til fikst
I det 16. århundrede fik tasken et mere praktisk formål og var derfor udført i mindre prangende og mere robuste materialer, som f.eks. læder. I denne periode voksede posetasken i størrelse og blev især brugt af rejsende, som bar den tværs over kroppen. Fra at have en primært praktisk funktion, blev tasken op igennem det 17. århundrede en mere og mere almindelig del af garderoben og dermed også et udtryk for den personlige stil. Moderigtige mænd og kvinder så muligheder i tasken som prydsgenstand, og tasker blev designet i mere komplekse former. Samtidig blev unge piger dengang undervist i broderi, hvilket var oplagt at bruge til fremstilling af unika tasker.

Håndtasker til hver lejlighed
Op gennem det 18. århundrede blev kjolemoden lettere. De mange lag af underkjoler og -klæder blev reduceret kraftigt. Og det lettere look skulle ikke ødelægges af en tung skuldertaske, så de korrekt klædte damer begyndte at gå med håndtasker. Damerne havde forskellige håndtasker til hver lejlighed, og modebladene diskuterede ivrigt den korrekte måde at bære taskerne på.

Håndtaskens succes
Selve udtrykket ”håndtaske” opstod først i starten af 1900–tallet og refererede oprindeligt til hånd-holdt bagage båret af mænd. En moderevolution fandt sted i 1920´erne. Nu så man kortere kjolelængder og mindre og lettere påklædning. Tasken behøvede ikke længere at matche med resten af antrækket, og den modebevidste kvinde havde mod på sjove og lidt aparte tasker.
I årene under krigen blev tøj og tasker nedprioriteret. Metalrammer, lynlåse, læder og spejle var en manglevare, så manufakturerne forsøgte sig frem med alternativer som træ og plastik. I 50´erne åbnede modehuse som Chanel, Louis Vuitton og Hermes. Hver i sær så de muligheder i tasker og tilbehør, og nu, mere end 50 år senere, er deres tasker med accessories markedsført som identitetsskabende statussymboler.

Taske museum
Når tasken spiller en så central rolle i modens historie, har den selvfølgelig også sit eget museum. I Amsterdam i Holland ligger Tassenmuseum Hendrikje - Museum of Bags and Purses. Her finder man verdens største taske kollektion og den vestlige dametaskes historie gennem 500 år.
Klik ind på museets hjemmeside og se uddrag af udstillingen: Tassenmuseum.nl >>

Shopping Nyheder
Guide til at vælge de smukkeste<BR> brudepigekjoler med dine brudepiger

Guide til at vælge de smukkeste
brudepigekjoler med dine brudepiger

Bålsted

Bålsted

Gør det selv, kvinde

Gør det selv, kvinde

Gode idéer til gaveønsker

Gode idéer til gaveønsker

Nye Bøger
Stil & mode
MOS MOSH SS2017

Siden 2010 har Mos Mosh opbygget og skabt et gedigent brand omkring deres jeans. I dag præsenterer brandet kollektioner, som foruden jeans også omfatter toppe og jakker, designet og udført med samme sans for suveræn pasform og god kvalitet, som Mos Mosh jeans er kendt for.

Her et kig på Mos Mosh...

Læs mere
Stil & mode
Nümph SS2017

Forårets og sommerens kollektion fra Nümph er - som altid - casual, lækker og ligetil. Klædelige styles i sommerlette materialer med fine favematch, hvor fx laksefarve eller fersken møder beige.

Husk at bemærke den super lækre, og helt enkle, blå, ærmeløse blusekjole med stolpelukning og...

Læs mere
Stil & mode
Forårsfornemmelser fra Masai

Super klædelig forår- og sommerkollektion fra Masai Clothing Company 2017. Kjoler og tunikaer over leggins eller trekvartlange bukser, afsluttet med en kort jakke eller løs og oversized cardigan. Let, blød og diskret luksus.

Læs mere
Stil & mode
Lollys Laundry 6 sommer musthaves 2017

Let, afslappet og lækker bomehe til sommergarderoben. Lollys Laundry spring/summer 2017.

Læs mere
Stil & mode
Dansk mode brager frem i udlandet

Mens de helt nye kollektioner vises frem under modeugen i København, kan den danske modebranche konstatere, at det går over al forventning på de store eksportmarkeder. Det viser Deloittes Modeanalyse 2016. Særligt tyskerne og briterne er vilde med danskdesignet tøj. Til gengæld skal der arbejdes...

Læs mere
Stil & mode
Sommermode 2016

Se sommerens skønne, lette kjoler og toppe. Klædelige skjorte- og t-shirt kjoler, løstsiddende behagelige bomuldskjoler og tunikaer. Shop sommernyheder fra By Malene Birger, Gustav, Vila, Filippa K, AJ. 117 Project, Paul & Joe Sister mf.

Læs mere
Stil & mode
Ny undersøgelse: Kvinders selvtillid påvirkes af deres forhold til deres bryster

Mens kvinder, der er på vej ind i 30’erne og 40’erne, bliver mere tilfredse med deres familie, venner, karriere og kærlighedsliv, forbliver deres følelser omkring deres krop for en stor del uændret. Ifølge en undersøgelse foretaget af Tapestry for Triumph har kun knap halvdelen af kvinder over 18 år...

Læs mere
Stil & mode
Konkursramte Bruuns Bazaar og BZR købt af Hanssen Brands A/S

Den nylige konkursbegæring fra Bruuns Bazaar chokerede modebranchen. Gennem mere end 20 år skabte parret bag det ikoniske brand, brødrene Bjørn og Theis Bruun, kollektioner, der med stilrene, elegante design, begejstrede kvinder med hang til det enkle og klassiske. Trods brandets popularitet,...

Læs mere
Stil & mode
København er Nordens mest fashionable storby

Modefolk fra hele verden er i næste uge samlet i København til den danske modeuge, Copenhagen Fashion Week, som er Nordens største modebegivenhed. Skandinavisk mode er da også kendt i hele verden for sit rene og enkle design. Men hvilken af de fire nordiske hovedstæder er bedst, når det kommer til...

Læs mere
Stil & mode
Copenhagen Fashion Week 2016

Alle fashionistaer kan følge med i modeugen fra fra første parket, når Danmarks Radio fra den 3. til 5. februar sender fra ekstravagante catwalks, interviewer kreative modeskabere og sofistikerede modeller.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stine Goya

Stine Goya

Mode kræver fingeren på pulsen

Mode kræver fingeren på pulsen

Modström jumpsuit

Modström jumpsuit

T-shirts er det vigtigste i garderoben

T-shirts er det vigtigste i garderoben

Nye Bøger
^