Zinkbaljer
Sommerstel med David Austins roser
Hængesofa Rivièra Maison
Kjole slå-om effekt og paisley print
Kategori: Livsstil
At finde det store i det små
Psykolog Ingrid Ortmann

Det er dejligt at få opmærksomhed, dejligt at kunne bidrage med noget, som vækker interesse og beundring. Det er skønt at få et klap på skulderen og få bekræftet, at dét man gør, er ”godt nok” - eller måske endda ”helt fantastisk!”. Det er både opløftende og motiverende.

Med historier om at man har været ude at rejse, at man har oplevet noget ekstraordinært og spændende, kan man få opmærksomhed og føle sig beundret af omgivelserne. Især rejser som kræver store fysiske anstrengelser som klatring, bjergbestigning, overlevelsesture, eller rejser med humanitære formål, kan som regel udløse respekt og anseelse. Men også dyre og luksusprægede rejser til fjerne, eksotiske hjørner af verden, kan udløse stribevis af anerkendende blikke. Endelig kan man sole sig i opmærksomhed, ved at fortælle om, hvordan man i øjeblikket er travlt beskæftiget med diverse projekter - især hvis projekterne af omgivelserne anses for at være særligt prestigefulde. Det kan være, at man f.eks. er i gang med at skrive en bog, træne til et maratonløb eller er begyndt at leve efter en ny og restriktiv sundhedskur.

At finde glæden ved de små ting
Og det er jo ikke fordi, der er noget som helst galt med at påtage sig spændende udfordringer og sætte sig nye mål - tværtimod. Men det kan også meget nemt gå hen blive et pres, man pålægger sig selv for at være med på første række, f.eks. hvis de prestigefulde projekter kæver flere kræfter og økonomisk formåen, end man i virkeligheden har til rådighed.
Jeg må med det samme tilstå, at jeg selv er en af dem, der altid har haft et spændende projekt kørende. Jeg indrømmer også at have nydt den opmærksomhed, jeg har fået, når jeg i private og arbejdsmæssige sammenhænge har berettet om projekterne. Men da jeg for en uges tid siden var til selskab, hvor venner og bekendte sædvanen tro spurgte mig om, hvilke spændende projekter jeg nu havde gang i, svarede jeg, at mit nuværende projekt er: At genfinde glæden ved de små ting.
Jeg fornemmede, at mit svar kom som lidt af en overraskelse, men jeg tror alligevel, at det gav stof til eftertanke. At jeg er i gang med at genfinde glæden ved de små ting skyldes, at jeg gennem en periode har taget mig tid til at vende mit fokus indad. Jeg har tænkt, overvejet og mærket efter: Hvad er egentlig vigtigt?
Og stille og roligt er det gået op for mig, at de nære ting har en alt for lille plads i min tilværelse, for det er faktisk blandt disse, at jeg finder den virkelige glæde. Så i øjeblikket gør jeg mig umage for i højere grad, at være tilstede og være nærværende.

Se verden med nye øjne
Ved på denne måde at være til stede oplever jeg verden omkring mig på en helt ny måde. Jeg kan mærke og nyde omgivelserne mere intenst og dybt. Jeg går ture i skoven og langs stranden, stopper op og nyder udsigten, årstiden og naturen omkring mig. Mennesker jeg ikke tidligere har taget mig tid til at lære at kende, f.eks. mennesker i nabolaget, lærer jeg nu bedre at kende. Jeg har sågar inviteret hjem til improviseret kaffebord og kage, og jeg har, modsat tidligere, kunnet sige ja til at ses over en kop kaffe uden først at kigge i kalenderen. Jeg har taget mig tid til at nyde min lille have, og jeg har kontaktet familie og venner, som jeg ikke har taget mig tid til at se længe. Og alt i alt har denne sommer faktisk været dejligere og mere opløftende end så mange andre somre. Det er lykkes mig at se og finde glæden lige der, hvor jeg er lige nu - og jeg har erkendt, at lykken ikke nødvendigvis kun findes et sted på den anden side af kloden.

Lad os gøre nærvær til tidens varmeste trend
Selv om dét at finde det store i det små kan synes banalt, er jeg faktisk sikker på, at mange af jer ville kunne få glæde af at finde det store i det små i jeres liv. Stress, arbejdsløshed og økonomisk krise gør det svært for mange at finde økonomi og overskud til at kunne involvere sig i prestigefulde projekter eller tage på store rejser. Men hvis vi nu i stedet blev bedre til at nyde nuet, blev bedre til sætte pris på de små oplevelser i hverdagen, blev bedre til at give hinanden anerkendelse for evnen til at finde det store i det små, så kunne de store samfundsmæssige problemer ikke i samme omfang ramme os på livsglæden.
Min pointe er, at selv om krisen medfører en række bekymringer for fremtiden, så tror jeg, at den også kan medvirke til, at vi igen finder ind til det nære og bliver mere nærværende og gode til at finde glæde i de små ting i hverdagen. Måske betyder det, at vi bl.a. udvikler tættere relationer til mennesker i vores nærhed og at vi i højere grad vil bruge tiden på fællesskaber.
Personligt vil jeg forsøge at holde fast i den sandhed, at man måske ikke ligefrem bliver et mere interessant menneske, fordi man finder glæde ved at finde det store i det små. Men jeg oplever at mennesker ofte fremstår som mere attraktive og behageligere at være sammen med, når de ikke har behov for at imponere.
Måske har du også lyst til at vende fokus lidt indad og finde det store i det små. Måske gør du det allerede, så kan vi sammen være med til noget, der kan blive en af tidens allervarmeste trends!

Livsstil
10 aktiviteter i hverdagen der øger din forbrænding

Vidste du, at et godt grin kan øge din forbrænding? Her er 10 aktiviteter i hverdagen, der øger forbrændingen - og som hverken kræver løbesko eller medlemskort til fitnesscenter.

Læs mere
Livsstil
Women´s March – Copenhagen 2017

Den 21. januar - dagen efter Trumps indsættelse som amerikansk præsident, går mennesker verden over for at demonstrere deres modstand mod tidens fremherskende nationalistiske, racistiske og kvindehadske tendenser. Også i Danmark arrangerer ’Women´s March – Copenhagen’ protestmarch.

Læs mere
Livsstil
Pandora støtter Røde Kors arbejde for udsatte familier i Danmark

Denne jul kan du, sammen gør Røde Kors og PANDORA, sprede glæden ved at give. PANDORAs populære øreringe 'Forever PANDORA' er udvalgt som støttesmykke for Røde Kors og deres arbejde med julehjælp til udsatte familier. Julehjælpen giver udsatte børn og deres familier noget at samles om og glædes over...

Læs mere
Livsstil
Festivalen til dig der elsker film

Fra den 27. oktober til den 9. november bliver der kræset om filmelskere og -entusiaster, når filmfestivalen CPH PIX præsenterer årets store og tætpakkede program med spillefilm fra hele verden. CPH PIX er de skæve, anderledes og grænsesøgende films festival, her får du filmoplevelser - og i år er...

Læs mere
Livsstil
Outlet messer 2018

På landets store tøjbasarer og outletmesser kan du være heldig at gøre nogle rigtig gode køb. Her sælger danske og udenlandske tøjproducenter deres restpartier, kollektionsprøver og overskydende varelagre fra tidligere sæsoner direkte til forbrugerne: damemode, herremode, børnetøj, sko, tasker,...

Læs mere
Livsstil
Bogforum 2015

Mød tidens populære forfattere, oplev dem i interviews og foredrag. Få inspiration til nye bøger og boggenrer, som du kan fordybe dig i i efteråret.

Læs mere
Livsstil
Trine Hahnemann i Toscana

Ligesom andre danske familier, så har Trine Hahnemann, hendes mand og deres børn et særligt feriested, som de nyder at vende tilbage til år efter år. For Trine er det Peralta, en lille klynge gamle, rustikke stenhuse beliggende på en bjergside i det nordlige Toscana. I sin nye bog fortæller Trine om...

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness?

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Livsstil
Det ultimative afstresnings musik

Er du en af dem, der finder ro og stresser af ved at lytte til musik, så får du her top 10 over musikstykker, som ifølge britiske forskere, sænker puls, blodtryk og stressniveau.

Læs mere
Livsstil
Håndarbejde bazar

Hør- og bomuldsstoffer, mønstre og bånd til håndarbejdsprojekter. Lækre møbeltekstiler, møbelmaling og alt til smykkefremstilling.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
500 e-bøger for børn

500 e-bøger for børn

'Post a drink' fra Egoista Brand

'Post a drink' fra Egoista Brand

Grillhandske

Grillhandske

Strups uro

Strups uro

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
27.04.2020

Coronakrisen slider mest på kvinders psykiske trivsel

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Meget tyder på, at livet med corona-truslen sænker humøret mest hos kvinder, konstaterer professor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet på baggrund af en nypubliceret undersøgelse. Læs mere


21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


Arkiv

^