Som optakt til den 8. marts sætter Sex & Samfunds kampagne spot på, hvordan og hvorfor kvindekroppen i 2020 stadig spiller en fremtrædende rolle i modtagelsen af kvinders musik. I den forbindelse inviteres alle interesserede til talken 'Lyt til en kvinde' og koncert med blandt andet Kajsa Vala.

Hvorfor spiller radioen oftere musik skrevet og udført af mænd end kvinder?  

Langt flere mandlige end kvindelige musikere får spillet deres musik i radioen, og langt flere mandlige end kvindelige kunstnere bookes til landets livekoncerter. Som følge af det, så modtager kvindelige kunstnere kun 11 kroner ud af hver 100 kroner, der udbetales i rettighedsmidler, mens mændene modtager 89.

Ubalance i dansk musik

Selvom vi skriver 2020, er der stadig en stor ubalance i eksponeringen af mandlige og kvindelige musikere, skriver DJBFA - brancheorganisationen for sangskrivere og komponister. Manglen af kvinder på den danske musikscene betyder blandt andet, at det er en udfordring at tiltrække nye, unge kvindelige talenter til branchen:
”En af konsekvenserne ved den meget ringe repræsentation af kvinder i musik er, at unge piger mangler rollemodeller at spejle sig i. Netop fordi det er blandt eksponerede musikere, at unge ofte finder inspiration og rollemodeller” siger Anna Lidell, forkvinde for DJBFA/ komponister og sangskrivere.

Unødigt fokus på kvindekroppen

Ifølge Sex & Samfund udsættes kvindelige artister også ofte for anmeldelser med uhensigtsmæssigt stort fokus på kroppen dvs. anmeldelser, hvor deres fysiske fremtoning kommer i fokus på bekostning af den faglige vurdering deres musik.
”De udfordringer er der alt for mange kvinder, der møder i deres arbejdsliv. Men ingen kvinder skal opleve at blive fortalt, hvordan man bør se ud eller ikke se ud for at blive taget alvorligt som kunstner, kvinde eller menneske, siger Sex & Samfunds nationale chef” Lene Stavngaard.
”Én af de barrierer, som kvindelige kunstnere kan opleve, er et uproduktivt fokus på at skulle leve op til stereotype kvindeidealer. Kvindelige kunstnere kan for eksempel opleve, at deres smukke ydre rummer en problematik i forhold til at blive taget alvorligt som producere eller sangskrivere. Andre får at vide, at de ikke er lækre nok til at have stjernepotentiale eller bliver af pladeselskabet bedt om at tabe sig eller lyve sig yngre, end de er”.

Færre KODA-midler til kvinder

I 2011 kortlagde en rapport, udarbejdet af konsulenthuset NIRAS, kønsbalancen i dansk rytmisk musikliv til at være hhv. 80% mandlige og 20% kvindelige aktører. Fordelingen på festivaler, radio og spillesteder viser ofte en endnu større skævvridning.
Det kan ses, når rettighedsmidlerne fordeles; hver gang KODA i 2018 udbetalte 100 kr. i rettighedsmidler, gik 89 kr. til mænd og kun 11 kr. til kvinder i 2018. De seneste tre år har ikke én eneste kvindelig kunstner været at finde på top 10-listerne over de mest spillede kunstnere i landets radioer.

Kampagne, Talk og Koncert 8. marts

Som optakt til den 8. marts sætter en kampagne skabt af Sex & Samfund spot på, hvordan og hvorfor kvindekroppen i 2020 stadig spiller en fremtrædende rolle i modtagelsen af kvinders musik.
På selve dagen inviteres alle interesserede til talken 'Lyt til en kvinde'. Herefter er der HUN SOLO koncert med aftenens fem solister, og siden lounge med unge DJs fra DJ-kollektivet Future Female Sounds - en nonprofit organisation der arbejder med empowerment til unge kvinder ved at oplære og coache dem som DJs.

Kvindedag
Filmguide: Stærke filmdramaer med feministiske budskaber  

Træt af film med mænd i stereotype helteroller? Se eller gense nogle af filmhistoriens mest ikoniske dramaer om kvinders kamp for ligestilling.

Læs mere
Kvindedag
Kvindernes Internationale Kampdag: Hele verdens kvinder i solidarisk kamp for ligestilling 

Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, er en dag dedikeret til at fejre kampen for ligestilling, og samtidig en påmindelse om, at der fortsat er forhold herhjemme, der skal kæmpes for, ligesom kvinder ude i verden har brug for vores solidaritet i kampen for ligestilling.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^