Kategorier: Kvindedag  -  Parforhold

Mens Politiet årligt modtager omkring et tusind anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg, så findes der et stort mørketal, fordi mange ofre for seksuelle overgreb aldrig anmelder hændelsen. Derfor vurderer Det Kriminalpræventive Råd, at der hvert år reelt er op mod 11.500 kvinder, der udsættes for voldtægt eller voldtægtsforsøg i Danmark.

Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når et overgreb ikke bliver anmeldt, så skyldes det i mange tilfælde relationen mellem offer og krænker, for selvom man ofte forbinder voldtægt og voldtægtsforsøg med et overgreb begået af en ukendt gerningsperson, så drejer det sig, i mere end halvdelen af tilfældene, om en ven, en nuværende eller en tidligere partner.

Ofre for seksuelle krænkelser føler ofte tvivl, skyld og skam

En tæt relation til gerningspersonen betyder også, at ofrene ofte ikke søger hjælp eller venter med at søge hjælp. Det viser en rapport fra Center For Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet.

I undersøgelsen fremgår det, at mange venter flere år før de søger hjælp. Det kan ofte handle om, at man plages af tanker om, at overgrebet måske er ens egen skyld, og det er derfor ikke ualmindeligt, at ofre for seksuelle overgreb forsøger at fortrænge hændelsen, i stedet for at søge hjælp.

”Når en person tæt på en begår et overgreb, rammes man hårdt på både selvopfattelsen og den tillid, man har til andre. Man bliver mere forvirret og i tvivl om, hvorvidt det var et overgreb, fordi hvordan skulle en, som man kender og har tillid til, kunne finde på at voldtage en?” siger psykolog Line Eiby Andersen, Center for Seksuelle Overgreb.

De senere års fokus på kvinders rettigheder har skabt en større respekt omkring, hvad kvinder oplever som seksuelt krænkende, og at seksuelle overgreb er andet end fuldbyrdede voldtægter. Alligevel er det ikke ualmindeligt, at ofre undlader at søge hjælp, fordi de er i tvivl om, hvorvidt det, de oplevede, også i samfundets øjne vurderes som et seksuelt overgreb.

”Nogle ofre kan være så bange for, at andre ikke vil tro på dem, og de skammer sig over, at det er sket, og at de ikke kunne afværge det, og derfor prøver de på at beskytte sig selv ved ikke at fortælle om overgrebet” siger Line Eiby Andersen.

Seksuelle krænkelser: Hvornår er der tale om en strafbar handling?

Ifølge dansk lovgivning er der tale om en strafbar handling, når et menneske, der ikke ønsker seksuel kontakt bliver lokket, presset eller truet til noget, som vedkommende ikke har sagt ja til eller ikke forstår konsekvenserne af. Men da gerningspersonen og den forurettede oftest er de eneste vidner, vil det i en retssal ofte blive påstand mod påstand, og således vanskeligt at bevise, hvad der er foregået.

”Det fører til frifindelser, for hvis parternes forklaringer er fuldstændig forskellige og der ikke er andre beviser, er retssystemet indrettet, så tvivlen kommer den tiltalte til gode” siger Linda Kjær Minke, professor ved Juridisk Institut SDU og medforfatter til fagbogen 'Voldtægtssagen – retssystemets akilleshæl'. Hun mener, at der skal et større fokus på retssystemets behandling af voldtægtssager.

”Det er et problem, at nogle overgrebsramte i voldtægtssager oplever, at de ikke bliver troet på, at de bliver opfordret til at droppe sagen eller bebrejdet for deres påklædning i løbet af sagen”, siger adjunkt Nina Beck Hansen fra Institut for Psykologi på SDU. Hun mener, at man bør tilpasse procedurerne, så voldtægtsofre føler sig trygge og hørt i mødet med retssystemet.

”Vi skal passe på, at personer, der søger hjælp efter en voldtægt, ikke oplever, at de bliver yderligere traumatiseret af at anmelde et overgreb.”

 

Kilde: Linda Svenstrup Munk, Voldtægtsofre, der henvender sig efter flere år, får det værre med tiden, Rigshospitalet.dk, 22.02.22, Jonas Mannov, Fakta om voldtægt, Det Kriminalpræventive Råd, Dkr.dk, 22.02.22, Retsinformation, Straffeloven 24. kapitel Seksualforbrydelser, Retsinformation.dk, 22.02.2022, Linda Svenstrup Munk, Voldtægtsofre, der henvender sig efter flere år, får det værre med tiden, Rigshospitalet.dk, 22.02.22, Susan Grønbech Kongpetsak, Tid til at punktere fordomme om voldtægt, SDU.dk, 22.02.22

 

Kvindedag
Filmguide: Stærke filmdramaer med feministiske budskaber  

Træt af film med mænd i stereotype helteroller? Se eller gense nogle af filmhistoriens mest ikoniske dramaer om kvinders kamp for ligestilling.

Læs mere
Kvindedag
Kvindernes Internationale Kampdag: Hele verdens kvinder i solidarisk kamp for ligestilling 

Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, er en dag dedikeret til at fejre kampen for ligestilling, og samtidig en påmindelse om, at der fortsat er forhold herhjemme, der skal kæmpes for, ligesom kvinder ude i verden har brug for vores solidaritet i kampen for ligestilling.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^