Sankt Hans i Skandinavien

Kategori: Sommer

Sankt Hans i Skandinavien 

Det er atter tid til at samles til folkefest, når Sankt Hans fejres landet over den 23. juni. Den gamle tradition fejres i mange nordeuropæiske lande, heriblandt i England, Irland, Rusland og Frankrig, men det er dog i de nordiske lande, at traditionen står stærkest.

Dansk Sankt Hans
Ved en typisk dansk Sankt Hans samles danskerne omkring bålet og synger Midsommervisen, mens heksen sendes af sted til Bloksbjerg. Ofte holder en lokal politiker eller anden kendt person en båltale af, inden bålet tændes. Førhen var Sankt Hans en gammel hedensk midsommerfest, hvor man uddrev onde onder. Siden har kirken også taget del i festen ved at tilegne den Johannes Døberen, som skulle være født Sankt Hans dag den 24. juni.

Midsommar – svenskernes største festdag
Midsommer er for de fleste svenskere årets største festdag. I Sverige har de hverken bål eller hekseafbrænding, men derimod rejser de den smukke majstang og danser og spiller musik. I Sverige fejres Sankt Hans altid på en fredag, i år den 19. juni, hvor familie og venner mødes for at indsamle blomster og blade til kvindernes midsommerkrans og majstangen. Så snart majstangen er pyntet kan festen begynde. Unge som gamle danser rundt om majstangen, mange iklædt smukke nationaldragter og festlige folkedragter, og der spilles traditionel folkemusik med violin- og harmonika. For de generte kan det være grænseoverskridende at danse rundt om majstangen som en hoppende frø, derfor vil et par glas snaps nok hjælpe på modet. Svenskerne kommer ikke igennem Midsommar uden de traditionelle svenske retter som nye kartofler, sild med syrnet fløde, purløg og til dessert jordbær med fløde. For ugifte kvinder er der også en gammel tradition, som siger, at hvis kvinden plukker syv forskellige slags blomster og placerer dem under hovedpuden, vil hun drømme om, hvem der senere vil blive hendes ægtemand.

Norsk Jonsok
De norske traditioner for Sankt Hans er meget lig de danske med både samme navn for Sankt Hans, ”Jonsok”, og traditionen fejres også samme dag. For en typisk Sankt Hans aften samler man venner, familie og sine kære til fejringen af sommer, sol og lyset, og man spiser, drikker, laver bål og plukker blomster.
I gamle dage blev Sankt Hans bålet tændt for at beskytte folk mod onde ånder for det næste år, og blomster blev plukket, mere præcist morgenfruer, for deres påståede helbredelse. I dag er dagen blevet til en folkelig fest, men stadig omgivet af magi. Det bedste ved Sankt Hans aften i Norge er, at lige meget hvor du befinder dig i Norge, så er solen oppe til i hvert fald midnat, selv i Sydnorge. I Nordnorge skinner solen hele natten lang, hvilket gør det nemt at feste, men svært at sove.
Aftenens højdepunkt er også i Norge det store bål, der bliver tændt ved midnat med stråheksen på toppen. I Norge såvel som i Danmark er der også tradition for at samle ens venner og gå til strand, haver, parker eller andre åbne pladser rundt omkring i landet, hvor Sankt Hans aften bliver fejret omkring et stort offentligt bål.

Nøgen Sankt Hans i Finland
For at gøre det som finnerne, så skal du pakke din kuffert og tage familie og venner med på en tur på landet, tæt på en sø eller flod. Du skal være i nærheden af vand, da det er vigtigt for at opfylde traditionen bag den såkaldte Juhannus, hvor alle laver sit eget bål, som skal flyde på vandet. I løbet af natten afgøres det så, hvem der har det største bål. Også birkkviste er vigtige for stedets udsmykning og også for brug i saunaen, hvor finnerne bruger kvistene til at børste snavs af huden.
I Finland er der en meget interessant tradition for ugifte kvinder, noget mere åbenhjertet end traditionen i Sverige. Den finske tradition siger at for at finde den eneste ene, skal de ugifte kvinder være helt afklædte og rulle nøgne rundt i høet. Efter dette skal kvinderne finde en brønd og kigge ned i vandet, og de vil i deres spejlbillede se deres soulmate. Men for de mere generte ugifte kvinder, så bruges den svenske blomstertradition også i Finland.

Loppemarkeder
Hvor afholdes der loppemarkeder i 2024? Guide til årets loppemarkeder & bagagerumsmarkeder 

Hvor og hvornår afvikles loppemarkederne i 2024? Med foråret og sommerens oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Lige nu åbner loppemarkederne for bestilling af loppestande, men du skal være tidligt ude, for genbrug og bæredygtig livsstil, er mere populært end…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Efterårsferie
Oplevelser i efterårsferien 2023: Top 10 dyreparker & akvarier 

I skolernes efterårsferie venter der masser af dejlige oplevelser i landet zoologiske haver og akvarier. Blandt 'De 10 vildeste' er havodder-uge på på Den Blå Planet, Europas største krokodille i Krokodille Zoo, giftige dyr fra hele verdenen i Giveskud Zoo og leopardkillinger i Ree Pars Safari.

 

Læs mere
Spiritualitet
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Brøndby Hallen 

I februar åbnes dørene til et eventyrligt oplevelsesmekka for alle nysgerrige, der vil vide mere om alternativ medicin, naturterapeutiske behandlingsmetoder og personlig og spirituel udvikling. Her danner ??? rammen om det store arrangement, som præsenterer det største og mest alsidige udvalg…

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022: Her er de nominerede til Bogforums Debutantpris 2022 

Siden 1993 er årets bedste skønlitterære debutant blevet kåret på Bogforum. Det bliver også tilfældet, når landets største bogfestival atter slår dørene op til Bella Center for forfattere, forlag og alle med forkærlighed for læsning den 4., 5. og 6. november 2022.

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022 - Så er der nedtælling til årets store litteraturoplevelse 

På fredag, den 4. november, slår Bogforum i Bella Center Copenhagen dørene op til en weekend i bøgernes verden. Med intet mindre end 300 programpunkter på festivalens store scener, og 800 arrangementer på forlagenes egne scener og stande, er der lagt op til rigtigt mange litterære oplevelser.

Læs mere
Kultur
Wildlife Photographer of the Year 2022 

Nu er vinderne af Wildlife Photographer of the Year 2022 fundet. Nogle af de 100 fotos viser naturens skønhed, men en del af årets billeder viser, hvordan mennesket forandrer naturen - og ødelægger den. Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum den 25. november.

Se 15 fuldstændigt…

Læs mere
Kultur
Kulturnat København 2022 

Det kølige, mørke efterår trænger sig på, men fredag den 14. oktober brydes mørket, når Kulturnatten oplyser byen med flotte lysinstallationer og 250 særarrangementer for børn og voksne i alle aldre i København og på Frederiksberg.

Læs mere
Kultur
25 nye ord, du måske ikke har helt styr på 

Nogle gange glider nye fremmedord ind i vores ordforråd uden at vi rigtig bemærker det, men kigger man på Dansk Sprognævns oversigt over nye ord og udtryk, så er det overraskende, hvor mange, især engelske ord, der finder vej til danskordbogen.

På de sociale medier blomstrer sproget i en fart, hvor…

Læs mere
Kultur
Loppemarked på Det Kongelige Teater 

Det Kongelige Teaters loppemarkeder tiltrækker altid tusindvis af mennesker, og nu er det igen muligt at sikre sig et stykke ægte teaterhistorie. Søndag den 21. august 2022 afholder Det Kongelige Teater loppemarked og sælger ud af effekter fra teatrets kæmpestore møbellager på Refshaleøen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^