4 yogaøvelser der afhjælper forstoppelse

Kategori: Yoga

4 yogaøvelser der afhjælper forstoppelse 

Forstoppelse er gene, og for rigtig mange mennesker udvikler det sig til en nærmest kronisk tilstand og kilde til stort ubehag i hverdagen. På landets apoteker langer man hvert år afføringsmidler for mere end 100 millioner kroner over disken, og da afføringsmidler i håndkøb er relativt billige, vidner det store salg om at rigtig mange danskere har problemer med fordøjelsen.

Håndkøbspræparater som fx hørfrø, loppefrø, laktulose og magnesia, kan være en hjælp, ligesom kosttilskud i form af blandt andet aloëvera og rabarberrod, kan stimulere tarmbevægelsen og fremme fordøjelsen. Flere fibre i kosten og øget indtag af væske kan ligeledes bidrage til en bedre tarmfunktion, ligesom daglig motion er en vigtig del af forebyggelsen.

Mens de fleste former for motion stimulerer tarmfunktionen, så viser undersøgelser at udvalgte yogaøvelser kan have en særlig gavnlig effekt. Det gælder også for mennesker med mave-tarm lidelser, som fx irritabel tarmsyndrom (oftest benævnt IBS - Irritable Bowel Syndrome).

Det er især øvelser som ’Ardha Matsyendrasana’/’Siddende twist’, ’Anjaneyasana’/’Stående halvmåne tvist, 'Apanasana' – Knæ til bryst-stilling og 'Dhanurasana' - Buen, der udmærker sig ved at stimulere tarmmuskulaturen og sæt gang i fordøjelsen.

Obs!

Yoga er generelt en nænsom form for motion, men forudsætter, at man går langsomt til værks og lytter til kroppens signaler. Man må gerne kunne mærke behagelige stræk i kroppen, men øvelserne må ikke medføre smerte. Døjer man med smerter eller gigt i ryg, knæ eller hofte bør man under ingen omstændigheder udføre yogaøvelser uden først at have konsulteret reumatolog eller fysioterapeut.

Kilde: Vijaya Kavuri, Nagarathna Raghuram, Ariel Malamud, Senthamil R. Selvan. Irritable Bowel Syndrome: Yoga as Remedial Therapy

Yoga
Foroverbøjning - Uttanasana  

Det ser fantastisk ud, når en erfaren yogaudøver står i foroverbøjning som en foldet lommekniv. Men forudsætningen for at få noget ud af øvelsen, er ikke at man partout skal kunne stå med strakte ben og røre gulvet – slet ikke, hvis det kræver hurtige, hårde ryk at nå gulvet med fingerspidserne.…

Læs mere
Yoga
'Hunden' - Adho Mukha Svanasana 

Måske en af yogaens mest ikoniske stillinger, der øger blodcirkulationen, strækker og styrker hele kroppen fra nakke, ned gennem ryg, lænd, baller, hasemuskler, læg og akilles samt arme.

Læs mere
Yoga
Savasana - Ro og fokus 

Målet med øvelsen er at få ro i kroppen ved at fokusere på vejrtrækning og mærke kroppen. Øvelsen bruges ofte som afslappende afslutning på yogaprogrammer, men kan også bruges indledningsvist i et yogaprogram til at skærpe koncentration og fokus.

Læs mere
Yoga
'Katten' - Bitilasana og Marjaryasana 

'Katten' kombinerer øvelserne Bitilasana og Marjaryasana, som øger smidigheden i ryggen, og især i lænd og øvre ryg og nakke.

Læs mere
Spiritualitet
Mindfulness øger livskvaliteten hos syge 

Meditationsformen ‘mindfulness’ kan være et redskab til at bedre livskvaliteten hos mennesker med såkaldte funktionelle lidelser. Det viser undersøgelser fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^