Proteiner til musklerne fra morgenstunden

Opskrifter til proteinrig morgenmad

Vi ved det godt: Det, vi spiser, har stor betydning både for vores sundhed generelt og for vores form og kroppens styrke. Derfor spiser vi også gerne masser af frugt, grønt og groft brød, så vi kan holde os slanke og undgå overvægt. Alligevel kan det knibe med at få proteiner nok – måske fordi kvinder bare ikke er de store kødspisere.

Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Proteiners betydning for sundhed og velvære

Proteiner er afgørende for vores kroppe, fordi de bidrager til vores energiniveau, muskelkraft, mentale trivsel og generelle overskud. De spiller en central rolle i opbygningen og reparationen af væv, herunder muskler, og er nødvendige for hormonbalancen og enzymfunktionerne i kroppen.

Symptomer på proteinmangel er blandt andet muskelsvaghed og tab af muskelmasse, træthed og lavt energiniveau. Sundhedsstyrelsen skriver, at kroppen har brug for 0,83 gram protein per kg kropsvægt pr. dag, hvilket de fleste får gennem en alsidig, dansk kost. Til gengæld er proteinbehovet stører hos ældre og alvorligt syge, som anbefales 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt. 

Start dagen med en lækker og proteinrig morgenmad

Proteiner findes især i kød og fjerkræ, men det betyder ikke at der skal tilberedes store bøffer fra morgenstunden. Æg og mejeriprodukter er gode proteinkilder, ligesom nødder og frø også er oplagte ingredienser til et proteinrigt morgenmåltid:

  • Mejeriprodukter med masser af protein
    Det er ikke tilfældigt, at den syrlige hytteost og cremede skyr er populære. Det er fedtfattige mejeriprodukter med mange naturlige mælkeproteiner og brede anvendelsesmuligheder. Frisk hytteost er skøn med skiver af æbler, og savner man topping til sin skyr, så kan man med proteinrige nødder og frø, tilberede alletiders granola.
     
  • Æg er godt – og der er mange muligheder
    Hver femte dansker spiser jævnligt æg til morgenmad, og æg er da også en god proteinkilde. Den store fordel ved æg er, at det kan tilberedes på utallige måder, så der er masser af mulighed for at variere og eksperimentere. Lav fx en omelet og fyld den med hytteost og tomater, så har du et lækkert og proteinholdigt morgenmåltid, der kan holde dig mæt frem til frokosten.
    Er du vild med champignon, så er de også kilde til proteiner på linje med bønner og ærter.
     
  • Proteinpandekager
    Vågner du op med en sød tand, kan du lave en omgang amerikanske pandekager. Drop hvedemelet, og brug i stedet havregryn samt æggehvider, hytteost, mælk, bagepulver og evt. lidt kanel eller vanilje. Topper du samtidig med en håndfuld friske bær, hakkede mandler og lidt skyr, har du en sund og lækker morgenmad, som med stor sandsynlighed også vil være en succes i resten af familien.
     
  • Frugtrige proteinsmoothies
    Hører du til dem, der foretrækker et let og flydende morgenmåltid, kan du tilberede en smoothie. Brug skyr og blend med friske eller frosne frugter.
     
  • Pålæg med proteiner
    Brød med pålæg er blandt danskernes morgenmadsfavoritter og kan også sagtens være en god kilde til protein. Ost i alle afskygninger byder på et højt proteinindhold, men prøv også en hjemmelavet hummus, hvor kikærterne er en god proteinkilde i sig selv. Blend en dåse kikærter med tahini (sesampasta), lidt citronsaft og olivenolie. Du kan spare på olien og optimere proteinindholdet ved at tilsætte skyr, der bidrager til en endnu mere cremet og lækker konsistens.
Kom i form
Flere kvinder i idrætten 

Det går fremad med medlemstallet i landets idrætsforeninger, og det er særligt kvinderne, der bærer fremgangen. Det fremgår af de seneste medlemstal fra DGI og Danmarks Idrætsforbund, som viser en fremgang på 9.095 unikke medlemmer, hvoraf 7.822 er kvinder. Det betyder, at det samlede medlemstal nu…

Læs mere
Kom i form
Min Gå App: Hjerteforeningen lancerer nemt værktøj til motion 

Med ny, gratis app til din smartphone kan du blandet andet følge dine gåture, invitere dine venner til at gå med og dele dine oplevelser med andre. Appen er nem og brugervenlig, og Hjerteforeningen har allerede lagt alle deres Hjertestier og Ladywalk-ruter ind på appen som inspiration til en ture.

Læs mere
Kom i form
Cykling til arbejde ligeså godt som fysisk træning i fritiden 

Overvægtige kan tabe fedtmasse ligeså effektivt ved at tage cyklen på arbejde som ved at motionere i deres fritid. Det viser et studie fra Københavns Universitet. Det er en tidseffektiv løsning, hvis du gerne vil være fysisk aktiv, men har en travl hverdag, lyder det fra forskerne.

Læs mere
Kom i form
Så skal der tælles skridt 

Det kan faktisk være svært at nå de anbefalede 10.000 skridt om dagen, derfor kan det være sundt med en lille konkurrence. Igen i år arrangerer Dansk Firmaidrætsforbund 'Tæl skridt'-kampagnen og udlodder flotte gevinster. Hvis I har lyst til at deltage, så saml et hold fra arbejdspladsen, som alle…

Læs mere
Kom i form
I balance med smidige styles 

Med efteråret finder yogamåtten og serier af gode yogaøvelser igen plads i hverdagen. Det italienske mærke Back2You præsenterer ny kollektion med leggins og toppe til en træning i balance. Brandet, der netop er landet på det danske marked, passer både ind i en aktiv hverdag og velvære hjemme. Fælles…

Læs mere
Kom i form
Flad mave - Effektiv øvelse 

Denne enkle, men effektive, øvelse, tager godt fat i musklerne omkring maven og ryggen, og indgår derfor altid i træningsprogrammer. Øvelsen indgår naturligvis også i Lotte Arndals bog 'Styrketræning for kvinder'. Her viser Lotte øvelsen.

Læs mere
Kom i form
Shop træningsudstyr 

Gode bud på lækkert udstyr og beklædning til træning, yoga, meditation og restitution.

Læs mere
Kom i form
Til dig der gerne vil i form - men ikke orker 

Måske er du en af dem, der i al hemmelighed går rundt og er rigtig godt træt af at føle dig sløv og tung, træt af at bukserne strammer - og rigtig, hamrende træt af en evig dårlig samvittighed over ikke at få gjort noget ved det. Her får du et godt råd ...

Læs mere
Kom i form
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Kom i form
Vi cykler til arbejde 2016 

Rigtig mange kvinder har allerede fundet ud af, at en cykeltur til og fra arbejde ofte dækker det daglige behov for motion og at eftermiddagen og aftenen derfor med god samvittighed kan holdes fri til både børn, familie og venner ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^