Kom nænsomt i gang med løbetræning

Kategori: Kom i form

Når man begynder løbetræning, så gælder det først og fremmest om ikke at opgive. Husk at bære over med dig selv, når du ikke klarer distancen, og husk at det væsentligste er, at du kommer ud og afsted. Fastlæg din rute, men giv dig selv lov til at gå eller holde masser af pauser undervejs.

Kom nænsomt i gang med løbetræning 

Forestil dig, at du løber en tur gennem skoven, oplever naturen og den friske luft. Forestil dig, hvor fantastisk befriende det er, når din krop, let og ubesværet, bærer dig fremad. Måske tænker du, at det er en oplevelse, forbeholdt de få. Måske tænker du, at du ikke har, hvad der skal til, og at du ikke egner dig til at løbe? Men så skal du vide, at du tager fejl.

Du kan, uanset hvilken form du er i og hvilken alder du har, komme i gang med løbe. Det eneste, det kræver, er din stædighed.

Stædigheden skal hverken bruges til at presse dig selv eller nedgøre dig selv, når du ikke præsterer, men til tålmodigt at opmuntre dig selv og rose dig selv, hver gang du kommer afsted.

Gode råd til dig, der aldrig har løbetrænet

  • Har du besluttet dig for at komme i gang med at løbetræne, så fortjener beslutningen en helhjertet indsats. Et par ordentlige løbesko, kan gøre en verden til forskel. Der findes imidlertid ikke én løbesko, der passer alle. Valget af løbesko er helt individuelt og afhænger blandt andet af underlaget i løbeterrænet, men også din løbestil, vægt og eventuelle problemer med fødder, ryg og knæ. Blandt løbere, trænede som øvede, synes især skoens pasform vigtig. En ordenlig sko kan betyde, at løbeturen føles langt mindre belastende og vil samtidig mindske risikoen for ømme fødder og knæ.
  • Lad være med at sætte faste mål for hvor meget af turen, du skal løbe, og hvor meget af turen, du må gå. Presser du sig selv for hårdt, risikerer du at miste lysten og modet, og husker kun, hvor rædselsfuldt det var, næste gang, du skal afsted.
  • Husk at være overbærende, når du ikke klarer distancen, og husk, at det væsentligste er, at du kommer ud og afsted. Fastlæg din rute, men giv dig selv lov til at gå eller holde masser af pauser undervejs. Lad være med at presse dig selv, men vær tilfreds med den indsats, du har overskud til. Vælger du at gå hele ruten i stedet for at løbe, så kan du i stedet koncentrere dig om din vejrtrækning – og bare nyde omgivelserne.

  • Lad være med at lade dig påvirke af andres gode råd og de ambitioner, de måtte have på dine vegne. Husk at beslutningen om at begynde at løbetræne ikke vedkommer andre end dig selv. At komme i gang med at løbe er din beslutning, og din beslutning alene.

Nej, du er ikke ved at få hjertestop

Er du uvant med at løbe, så vil de første mange løbeture være anledning til voldsom hjertebanken og hiven efter vejret. Når du gisper efter luft, så kan du helt automatisk komme til at hyperventilere, dvs. trække vejret hurtigere og mere overfladisk. Hurtige vejrtrækninger reducerer iltforsyningen til hjernen og kan resultere i, at du føler dig ør i hovedet eller endda lidt svimmel. Tag en pause og sæt dig ned, hvis du er svimmel. Koncentrer dig om at få ro på din vejrtrækning.
Alle disse kropslige fornemmelser er helt almindelige, og blot kroppens reaktion på de uvante bevægelser.

Smerter i ryg og led

Det er en skrøne, at mennesker med ledsmerter, fx som følge af slidgigt, ikke bør løbetræne. Motionsløb et par gange om ugen mindsker, ifølge gigtforeningen, faktisk risikoen for at udvikle artrose (slidgigt) senere i livet. Har man slidgigt, er det vigtigt at gå forsigtigt frem, mærke efter og justerer, hvor ofte man løber og hvor langt man løber.

Find et rart sted at løbe

Hvis du ikke bryder dig om at løbe prustende rundt blandt hundeluftere og andre motionister, så overvej at finde mere afsindiges liggende sted at løbe, eller løb efter mørkets frembrud.

Motiver og beløn dig selv for indsatsen

Har du svært ved at motivere dig selv til at komme ud ad døren, så sørg for at der venter en rar belønning efter turen. Forbered et varmt bad, læg håndklæder frem, bryg en god kop te og und dig selv noget sødt og lækkert.    

 

 

Kom i form
Pas godt på din ryg 

Du kan forebygge rygproblemer, styrke muskulaturen i ryggen og opnå større smidighed og en bedre holdning gennem øvelser ...

Læs mere
Kom i form
Solhilsen med Susy Grundahl 

Fra Susy Grundahls livsstilsbog "Retrokuren", bringer vi her et uddrag i form af Susys instruktion til yogaøvelsen "Solhilsen" ...

Læs mere
Kom i form
Proteiner til musklerne 

Proteiner er vigtige for opbygningen af muskler, men da ikke alle kvinder bryder sig om proteinrig kost har Dansk Droge udviklet et særligt kosttilskud til kvinder ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^