Allergi er hos hunde

Kategori: Kæledyr

Allergi er hos hunde 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet, hvilket kan skyldes irritation i ørerne, får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen, fordi hunden slikker poterne, hudforandringer eller tilbagevendende diarré.

Symptomerne kan skyldes mange ting, men de er typiske for allergihunde, og har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet. Derfor er det en god idé at få hunden udredt og i behandling så hurtigt som muligt.

Allergi hos hunde opdeles traditionelt i to typer;  Allergi overfor emner, der indåndes (atopi), som typisk viser sig hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle, og allergi mod fødevarer, som oftest viser sig inden hunden er et år gammel.

Allergi er arveligt

Man bør avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi, er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%.

Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

Nogle hunderacer er mere udsatte

Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge, hvilke racer der har udfordringer med allergi og anden sygdom eller skade. Har du valgt en hunderace, der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start, og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

Atopi – hvad stiller man op?

Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen. Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form).

Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid. Samtidig skal der støttes op om en sund hud ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder. Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

Foderallergi

Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for visse fødeemner. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fødeemner i ganske små mængder, for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle. Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.

Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.

Det kan du selv gøre

  1. Du kan holde din hund sund ved at undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Du kan bl.a. lave godbidderne selv baseret på den viden, du har om, hvad hunden er allergisk overfor.
  2. Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.
  3. Give fodertilskud, der støtter op om en sund hud
  4. Bade hunden med specialshampoo
  5. Gøre rent
  6. Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle. Blandt de fødeemner, som hunde oftest ikke kan tåle, er: Æg, kylling, nødder, svinekød og hvede
  7. Fodre med allergivenligt foder
  8. Soignere belastede hudområder hyppigt - læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.


Agria Dog Breed Profiles

Hos forsikringsselskabet Agria, har man med 'Dog Breed Profiles' samlet materiale på 180  hunderacer, som giver et unikt indblik i sundhedsstatussen hos de respektive racer. Et udvalg er præsenteret online, men ønsker man at få en specifik statistik tilsendt, så kan man sende en mail til agriabreedprofiles@agria.dk

Kæledyr
Hunderacernes top-10: Hvilken race passer dig bedst? 

Danskernes interesse for at få en hund er eksploderet under coronakrisen, skriver Dansk Kennel Klub, og blandt tidens mest populære hunderacer, ligger den lille Bichon Havanais nummer et, vurderer Agria Dyreforsikring på baggrund af en opgørelse over, hvilke racer der er tegnet flest forsikringer…

Læs mere
Kæledyr
Dyrenes Beskyttelse: Helt uacceptabelt 

I takt med at temperaturen stiger, står uønskede dyr i kø til Dyrenes Beskyttelses otte internater. Mange er fundet steder, hvor de er blevet placeret af mennesker uden store overlevelseschancer, og det er helt uacceptabelt, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Forbrugernyt
Levende julegaver varer længere end til påske 

Der følger et ansvar med i pakken, når du klemmer et beboet hamsterbur eller en kattekilling ind under juletræet. For når du giver et dyr, giver du også modtageren ansvaret for at passe og pleje det.

Læs mere
Kæledyr
Slip hunden løs på stranden fra 1. oktober 

Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen, fordi de kan være en stressfaktor for naturens vilde dyr og til gene for andre friluftsgæster. Det gælder også, når man har hunden med på stranden i sommerhalvåret. Til gengæld må du mange steder gerne lade din hund være løs på stranden i…

Læs mere
Forbrugernyt
Nu uddeles de første smileys til hundekenneler og -pensioner 

Nu bliver det nemt at vurdere, om en hund har det godt hos hundekennelen, eller når den bliver passet i en pension. Fra i dag begynder Fødevarestyrelsen at give glade, mellemfornøjede eller sure smileys, når de kontrollerer hundekenneler, hundehandlere, hundepensioner og -internater. Det skal sikre,…

Læs mere
Kæledyr
Nogle hunde har brug for plads 

Møder du en hund med en gul bandana om halsen eller med gule sløjfer påsat hundesnoren, så er det muligvis en hund du bør holde afstand til. Med 'Gulahund Yellow Dog'-kampagnen tog svenske Eva Oliversson i 2012 initiativ til en kampagne, som skulle hjælpe hundeejere med, på en enkel og nem måde, at…

Læs mere
Kæledyr
Flere byboer får hund 

I takt med at danskerne har byttet land ud med by og forstæder, er dyrene flyttet med. I Danmarks fire største byer er antallet af hunde steget med mellem 42,6 og 47,9 pct. over 5 år. Det stiller nye krav til både ejere og hund, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Kæledyr
Gårdhunden Ib flytter ind på plejehjemmet 

Kun to uger nåede den dansksvenske gårdhund Ib at tilbringe på Nordjyllands Internat, inden den fik et helt perfekt nyt hjem – nemlig et plejehjem, hvor han i dag er til både gavn og glæde, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Kæledyr
Dyrenes Beskyttelses søger adoptionsfamilier og plejefamilier 

Dyrenes Beskyttelses internater har i denne tid mange fyldte bure fra danskere, som har dumpet eller indleveret deres kæledyr, fordi de ikke længere har tid eller kan overskue det. Juli, august og september er typisk den tid, hvor der er travlest på internaterne, og allerede ved udgangen af juni…

Læs mere
Kæledyr
Sådan holder du kat 

Denne uge, er kattens uge. Derfor sætter Fødevarestyrelsen og en række organisationer fokus på det gode katteliv med en kampagne, som ikke kun skal bidrage til privatejede kattes trivsel, men også bedre trivsel for landets mange herreløse katte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^