Lanterner fra Rivièra Maison
Bestik Broste Copenhagen
Buddha i guld resin
Ibu Jewels
Kategori: Julemad
Sild på julefrokostbordet

Skal der også sild på dit juleforkostbord, så bringer vi her seks lækre sildeanretninger udarbejdet af kokken Claus Holm for Glyngøre.

"En god sildemad kan bestå af mange ting. Den gode gamle traver med rugbrød, sild, løgringe og et æg ér virkelig god. Men det er der også andet der er. Fx er der noget med sild og røg. Og ikke kun en ’Røget Bornholmer’ eller ’Sol over Gudhjem’. En marineret sild bliver ekstra god med røg. Røget salt, røget paprika, røget sennep eller rygeost" siger Claus, og opfordrer alle, der har smag for sild til at eksperimentere sig frem til nye smagsoplevelser:

"Vær nysgerrig! Prøv dig frem, og kombinér på kryds og tværs. Hvis der er brug for lidt ’livrem og seler’, så tænk på de fire grundsmage. Der opstår god smag, når der er noget sødt, salt, syrligt og bittert. Og sild har i sig selv den berømte femte smag i sig. Umami-smagen".

 

 

Sildetatar

- med rørt røget æggeblomme, havtorn og lyn syltede løg

(2 pers.) 

Det skal du bruge:

  • 1 stk. kryddersild i små stykker
  • 1 stk. marineret sild - deles i 6 tynde strimler
  • 1/2 agurk i tynde strimler
  • 1 spsk. havtorn og lidt frisk skovsyre eller andet
  • grønt
  • 1 rødløg skåret i tynde skiver
  • 1 stk. æggeblomme
  • 1 tsk. sennep
  • Saft af en halv citron
  • 2 spsk. røget rapsolie
  • 1 tsk. røget paprika og lidt røget salt
  • 1 tsk. akaciehonning
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 skive ristet rugbrød

Sådan gør du:

  • Sildene skæres i henholdsvis tynde strimler og små stykker og vendes med den strimlede agurk.
  • Æggeblommen røres sammen med sennep, olie samt citron til det er som en tyk dressing.
  • Løgskiverne vendes med Akaciehonning, æbleeddike og lidt røget salt - står i 3 min.

Anretning:

  • Kom den rørte æggeblomme på tallerkenen, herpå lægges sildetataren.
  • Drys med havtorn, krydderurter og de syltede løg. Serveres med ristet rugbrød. 

 

 

Sildesandwich

- med rødbedespirer og karrysild

Det skal du bruge:

  • 2 stk. karrysild
  • 1 tsk. ristet karry
  • 1 knsp. lakrids
  • 5 blommetomater - deles i halve
  • 2 spsk. rødbedespirer
  • 1 spsk. saltede kapers
  • 1 wrap
  • 2 skiver rødløg
  • 1 par blade hjertesalat

Sådan gør du:

  • Rist karry. Skær wrappen til i ønsket størrelse, så du har en top og en bund, og rist dem et par minutter på panden. Drys med lakrids og ristet karry.
  • Læg først tomater på. Derefter karrysild, løg og spirer.
  • Læg toppen på og hvis du kan tåle det – så prøv lige med ristet spegeskinke eller bacon som et ekstra pift.

 

 

Sildetortilla

- med friske tomater 

Det skal du bruge:

  • 2 æg. – slås ud og piskes med 2 spsk. mælk, lidt røget salt og peber.
  • 5 stk. små tomater i forskellige farver. Tomaterne deles.
  • Frisk basilikum
  • Friskhøvlet parmesan
  • 1 tsk. saltede capers
  • Lidt olie til at stege i
  • 2 stk. kryddersildefileter 
  • Salt rub af 1 tsk. sellerisalt, grov lakrids, røget paprika, rørsukker og røget salt – du kan også købe en færdig rub, men vælg en med røg. 

Sådan gør du:

  • Slå æggene ud og pisk dem sammen med 2 spsk. mælk lidt røget salt og peber.
  • Varm en lille pande op, kom olie på, og steg de halve små tomater. Hæld de sammenpiskede æg på panden, og sæt den i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
  • Sildene deles og halvdelen vendes i rub, og serveres sammen med tortilla og resten af sildene.

 

 

Sildeballotine

- med snapsegelé, syltetgran og røget mayo

Det skal du bruge: 

  • 1 stk. hvid-sild i strimler- 3 pr sild
  • 1 stk. kryddersild i strimler- 3 pr sild
  • 2 kviste dild
  • Lidt røget salt
  • 2 dl husblas
  • 1 dl snaps 
  • 10 stk. danske bøgehatte
  • 100 gr friske granskud
  • 3 dl æbleeddike - koges med 1 spsk. røget salt, 3 spsk. honning, 1 tsk. hvide peberkorn. Hældes over gran og lader det trække en time.
  • 1 stk. rødbeder (Bolsjebeder) i meget tynde skiver
  • Lidt friske spise blomster
  • 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
  • Saft fra 1 citron
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 2 dl koldpresset rapsolie (måske lidt mere - den skal være tyk) - Brug den kold røget
  • Salt røget og peber
  • 1 tsk. røget paprika

Sådan gør du:

  • Pasteuriserede æggeblomme, citronsaft og hvidvinseddike piskes sammen i en skål. Tip skrå og pisk imens rapseolie hældes i en tynd stråle.
  • Bliv ved med at piske til en konsistensen er tyk.  Smag til med salt, peber og citron. 
  • Husblas udblødes og vendes i den lune snaps.
  • Sildene ligges på film – Her på dild og så sild. Kom lidt gele ned over, hvorefter silden rulles sammen. Husk at klemme enderne godt sammen til en rund fast pølse. Lig pølsen på køl ca. 30 min
  • Hver rulle deles i tre.

 

 

Grillet sild

- med grillet agurk, solskins mayo og bagt løgæg

Det skal du bruge:

  • 1 stk. hvid sild – tørret og grillet 1 min på skindsiden på meget varm gril (en støbejerns grill er god).
  • 1 stk. rødløg pilles og skæres i skiver – gerne lidt tykke, som deles i de enkle ringe.
  • 3 skiver agurk – 3 cm høje. De grilles 1 minut. Kom så 1 dl kogende æbleeddike over samt en spsk. Akaciehonning.
  • 1 stk. rød løg deles i to – brug kun den yderste ring.
  • 1 æg
  • 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 2 spsk. dl æbleeddike
  • 2 dl rapsolie (koldpresset)
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Pasteuriserede æggeblommer, æbleeddike og sennep piskes sammen i en skål. Pisk imens rapsolie hældes i i en tynd stråle ved høj hastighed. Pisk til det er tykt.
  • Bliv ved med at piske til konsistensen er tyk. Bland finthakket estragon i, og smag til med salt, peber og citron.
  • Silden grilles og lægges efterfølgende på en tallerkenen.
  • Det halve løg – hvor det kun er den yderste ring- –sættes på en varm pande. Slå ægget ud i løget. Dette bages ved ca. 160 grader i 8 minutter.
  • Kom den grillede agurk på tallerkenen sammen med en lækker klat mayo.

 

 

 

Silde frokostwraps

Det skal du bruge; 

  • 1 rugbrødswrap lunes 3-5 min. ved 160 grader.
  • 1 stk. sildefilet
  • 2 stk. kogte kartofler
  • 2 spsk. skyr
  • 1 spsk. sennep
  • 1 radicchiosalatblad
  • 2 skiver agurk på den lange led
  • Frisk dild
  • Sennepssalat (små skud)
  • Citron
  • Salt og peber

 

Sådan gør du: 

  • Wrappen smøres med sennep og skyr – herpå lægges salat, agurk og derefter silden.
  • Dernæst skiveskåret kartoffel og frisk dild. Afslutningsvis krydres med peber og saft af en citron.
  • Wrappen rulles stramt. 
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvins-gløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, f.eks. efter julemaden.

Læs mere
Julemad
Svensk fladbrød

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Jul
Marokkansk and med pomerans

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske krydrede og helt anderledes anderet" siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.
Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelboller uden mælk

Jul er duften af friskbagte kanel- og kardemommeboller. Og selvom du ikke kan tåle laktose eller mælk, så skal du ikke undvære de klassiske, svenske kanelsnegle.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svensk jul-limpa

Jul limpa er et typisk svensk julebrød. Brødet smager vidunderligt sammen med svensk landskinke, men ligeså godt bare med smør på.

Læs mere
Julemad
Sådan slipper du for at tage på i julen

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Læs mere
Julemad
Camilla Plums æbletoddy

Fra torsdag den 5. december til søndag den 8. december holder Camilla Plum økologisk julemarked på gården. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver. Men selvom du måske ikke får tid og lejlighed til at besøge Camilla...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Forklæde i læder

Forklæde i læder

Egoista Gin & Tonic Tasting Kit

Egoista Gin & Tonic Tasting Kit

Hoody i uld

Hoody i uld

Tre idéer til at fremhæve din vinsamling

Tre idéer til at fremhæve din vinsamling

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Overvind din Overspisning, af psykolog Christina Villendrup Lynge

Med Christina Villendrup Lynges bog 'Overvind din Overspisning' får man indblik i hvad overspisning og BED handler om, hvordan man identificerer tegnene på BED hos sig selv og andre, og hvordan man kommer af med sin spiseforstyrrelse.

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
27.04.2020

Coronakrisen slider mest på kvinders psykiske trivsel

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Meget tyder på, at livet med corona-truslen sænker humøret mest hos kvinder, konstaterer professor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet på baggrund af en nypubliceret undersøgelse. Læs mere


21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


Arkiv

^