Rimmet laks og fennikelsalat

Kategori: Julemad

Rimmet laks og fennikelsalat

Rimmet laks og fennikelsalat 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på rimmet laks med snaps, fennikel og appelsinskal - og fennikelsalat.

Rimmet laks med snaps, fennikel og appelsinskal
Ingredienser:

  • 1 lakseside
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk Maldon seasalt
  • ½ dl O.P. Anderson Klar (snaps)
  • 1 appelsin
  • 3 spsk hele fennikelfrø 

Sådan gør du:
Bland sukker og salt sammen til det er helt blandet sammen. Fjern nervebenene i laksen og skær skindet af, eller få fiskehandleren til at gøre det. Læg laksen i en bradepande eller fad. Hæld snapsen udover. Riv skallen fint af appelsinen. Smør begge sider af laksen ind i appelsinskal og fennikelfrø. Fordel herefter sukker og salt blandingen på begge sider af laksen.
Pak fadet i plastfilm. Sæt laksen i køleskab i mindst 1 døgn.
Fjern alt det der ligger ovenpå laksen. Skær herefter laksen i tynde skiver.

Husk at sige til fiskehandleren hvad laksen skal bruges til. Ellers anbefales det at rå fisk skal have været nedfrosset ved -20°C i mindst 24 timer.
Laksen holder sig i 5-6 dage på køl.


Fennikelsalat
Ingredienser:

  • 1 fennikel med top
  • 1 æble
  • 1 bundt dild
  • 1 appelsin
  • 50 gr hasselnødder
  • 4 spsk appelsin saft
  • 2 spsk hasselnøddeolie
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:Snit fenniklen tyndt på et mandolinjern. Gem lidt af toppene. Skær æblet i skiver med skræl og herefter i tynde stave (julienne). Hak dild og fennikeltop. Skræl appelsinerne, og fjern så meget som muligt af den lidt bitre, hvide hinde. Skær appelsinerne i fileter/smalle både med en skarp kniv. Hak hasselnødderne groft. Vend alle ingredienserne sammen til salaten. Dryp appelsinsaft og hasselnøddeolie udover. Krydr med havsalt og friskkværnet peber.

 

 

Fotograf: Betina Hastoft

Jul
Den fede julemad: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød 

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til julemaden; flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af aftenen…

Læs mere
Julemad
Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar 

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon 

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^