Flæskesteg med knasende sprøde svær

Kategori: Julemad

Flæskesteg med knasende sprøde svær 

Den traditionelle flæskesteg er dejlig julemad - især når den har sprøde svær og serveres med lun rødkål og sauce i rigelige mængder.
En flæskesteg skal have god tid i ovnen, og når man nu er i gang, så kan det svare sig at tilberede en ekstra stor steg, så man har rigeligt til sandwiches i juledagene.
Her er opskriften på en perfekt tilberedt flæskesteg med knasende sprøde svær og den lækreste sauce.

Det skal du bruge til 8 personer

  • 2 kg. mellemkam med svær, evt af økologisk eller frilandsgris
  • Groft salt
  • 8 laurbærblade
  • 7 dl. kogende vand
  • 250 g. frosne, optøede supperærter

Sauce

  • Sky fra stegningen og suppeærterne
  • 1 dl.kraftig rødvin
  • Maizena saucejævner til brun sauce
  • Lidt frisk timian
  • Salt, friskkværnet peber


Sådan gør du:

  • Rids sværen omhyggeligt med ca.½ cms mellemrum og helt ned til kødet. Bed evt. slagteren gøre det - han har en god skarp kniv.
  • Drys og gnid salt godt ned mellem sværene og stik laurbærblade i rillerne. Læg stegen på en rist og sørg for, at den ligger så vandret som muligt. Læg evt. lidt stanniol under stegen, hvor den er lavest.
  • Tænd ovnene på 200 grader og steg stegen i 90 minutter. Bruges et stegetermometer, skal det vise 65 grader, når stegen er færdigstegt. Spæd evt. med yderligere vand undervejs, hvis det fordamper under stegningen.
  • Tag stegen ud, blend sky samt urter og hæld det hele i en gryde.
  • Lad kødet hvile ca. 20 minutter - det skal ikke dækkes til. Hviletiden bevirker, at kødsaften bliver i kødet i stedet for at løbe ud når stegen skæres for.
  • Hæld rødvin i stegeskyen og kog saucen igennem, til den er jævn. Hvis urterne ikke jævner nok, kan Smag saucen godt til med lidt timian, salt og peber, og servér til kødet og det øvrige tilbehør.


TIP TIL SPRØD SVÆR

  • Sæt evt. flæskestegen under ovngrillen et par minutter og bliv ved ovnen, til sværen er sprød og bobler let.
Jul
Den fede julemad: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød 

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til julemaden; flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af aftenen…

Læs mere
Julemad
Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar 

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon 

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^