Mere jul med mindre stress

Kategori: Jul

Mere jul med mindre stress 

Der er stadig god tid, men hvis du har store ambitioner og forventninger til julen, så er det altid en god ide at planlægge lidt i forvejen. Her får du gode råd og praktiske tips, som gerne skulle gøre 'projekt jul' lidt mere overskuelig.

Prioriter og planlæg

Det lyder måske lidt trivielt og kedeligt, men der er ingenting som lidt prioritering og planlægning, der kan give overblik og ro i sindet - og så slipper man for at bruge tid på projekter, som man alligevel kun får gjort halvt færdigt.

1. Hvordan er en god jul?

Først og fremmest gælder det jo om at definere "en dejlig jul". Hvad er en dejlig jul for dig? Er det at have tid til at bage småkager med ungerne? - eller er julens højdepunkt, at deltage i de vilde julefrokoster? Skal du nå at høre julekoncerter, eller skal du en tur i skoven og fælde et juletræ, før du rigtig kan komme i julestemning?

Måske ønsker du allermest bare at have fred og ro til at læse en god bog - eller måske prioriterer du, at have ekstra god tid til at julepynte hjemme? Prøv at mærke efter, hvad der for dig er allervigtigst.

2. To do-liste
Der er alle de praktiske opgaver, som  og skal klares – også selvom det måske ikke lige er lysten der driver værket, og så er der dine egne juleønsker - alt det, som du drømmer om, at julen skal være. Alt skal med når du nu skal i gang med at lave din to do-liste:

  • Sum lidt over hvilke opgaver og gøremål, der venter. Skriv dem alle ned på en liste og lad listen ligge fremme, så du kan tilføje flere opgaver efterhånden, som du kommer i tanke om dem - og husk nu også at tilføje de ting, som du går og har en drøm om at ske i julen.
  • Afsæt god tid, evt. sammen med din partner, til at gennemgå opgaverne. Er listen meget lang, kan det være, at du skal overveje, om du skal droppe nogle af de mest ambitiøse.
  • Prioriter opgaverne og uddeleger de opgaver du kan se, at andre kan tage sig af. Sørg for at de, der har fået opgaver er orienteret og har bekræftet, at de påtager sig opgaven.

Med listen har du nu et godt overblik over, hvad der venter af opgaver og gøremål. Tilføj evt. datoer og tidspunkter for opgaverne, hvis du synes, det bidrager til overblikket.

3. Gode tips - enkelt & effektivt!

Nu kan de færreste af os bede vores arbejdsgivere om en ekstra uges fri til juleforberedelserne, så jobbet, familien, indkøb, rengøring og søvnen skal stadig passes selvom det er jul. Men måske bliver to do-listen mere realistisk, hvis man udnytter genveje og får lidt hjælp udefra … 

  • Rengøring:
    Hvis du råd til en rengøringshjælp, så findes der glimrende firmaer, der med glæde og overskud stiller op og rydder hele dit hus for alskens nullermænd. Det kan være penge givet godt ud.
  • Hjemmebagte julekager: 
    Hvis hjemmebagte julekager er en vigtig del af jeres juletradition, så kan du slippe for at bruge tid på at lave dejen ved at købe den færdiglavet. Prøv fx den færdiglavede småkagedej fra Tims Cookies, der blot skal skæres ud i skiver eller rulles ud og stikkes ud med småkageforme. Ungerne vil stadig føle de har bagt, og du har sparet mindst en time - plus opvasken.
    Vi har testet småkager lavet af færdigdej – og de er faktisk super gode!
  • Næsten så godt som hjemmelavet:
    De fleste dagligvarer-butikker har god færdiglavet gløgg på flaske, færdiglavet risengrød, (som også kan bruges til risalamande) og æbleskiver. Det hele lige til at lune i ovnen.
  • Gaveindkøb: 
    Hvis der er en situation, hvor man virkelig sætter pris på nettets indkøbsmuligheder, så er det i forbindelse med årets julegaveindkøb. Her kan man nemt og hurtigt få et overblik over mulighederne, bestille, betale, og få det hele leveret. Man slipper både for 'voldsom trængsel og alarm', lange køer og for at gå forgæves efter udsolgte varer. Og det behøver ikke engang være dyrt.
  • Vasketøjsbunkerne: 
    Har vasketøjet hobet sig op? Prop det hele ned i nogle store sække og aflever det på renseriet. Tre dage efter får du det tilbage; rent, strøget og lagt sammen. Sådan!
  • Julekort: 
    Det er ren nostalgi, og virker måske også en smugle overskudsagtigt, at sende julekort med posten. Men at modtage en julehilsen på gammeldags facon, er altså noget helt særligt. Kortet kan stå fremme og pynte julen igennem, og måske endda få plads på juletræet. Se fx de smukke julekort fra Forlaget Koustrup & Co med gamle motiver fra Lorenz Frølichs 'Lille Lise' og Pietro Krohns 'Peters Jul'. Kortet kan nemt og hurtigt sendes afsted med en portokode, som bestilles online. Så behøver du ikke engang tage på posthuset efter frimærker.
  • Nem og smuk juledekoration/adventskrans:
    En læser bidrager med et godt tip til en nem og enkel juledekoration – der tilmed dufter dejligt af jul. 
    ”Dekorationen er blevet en fast tradition hos os midt i al juletravlheden. 5 minutter og så er den klar!”, skriver Anne-Krestine Schou Nielsen. 
    Du skal bruge: Et glas fad (eller hvad man nu har i gemmerne), 4 lækre bloklys og lidt træflis. Stil lysene på fadet, drys lidt flis ud, så fadet er dækket og pynt derefter med lidt anis og kanelstænger evt. nogle tørret appelsinskiver og lidt røde bær. 
    ”Det er kun fantasien der sætter grænser”, skriver Anne-Krestine Schou Nielsen. ”Har man lidt pynte-nips kan de også bruges”.
  • Julearrangementer: 
    Føler du dig forpligtet til at invitere familien til et julearrangement, og har du hverken tid, plads eller råd, så foreslå at I alle mødes på den lokale skøjtebane i stedet. Bed gæsterne medbringe te, kaffe eller tomatsuppe på termokander, og få en sjov og dejlig dag på isen (Bemærk, at de udendørs skøjtebaners åbningstider afhænger af vejret). I kan også tage sammen ud og besøge et af de mange, stemningsfulde julemarkeder, der afvikles overalt i landet: Julemarkeder.

Hvis du ligger inde med flere gode tips til, hvordan man nemt og enkelt løser julens praktiske opgaver, så tøv ikke med at skrive til os på redaktionen.

Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

I morgen på Luciadag hyldes Sankta Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer…

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^