Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss

Kategorier: Jul  -  Julemad

Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i røde silkebånd.

I dag er den lille vaniljemundfuld lige så populær som dengang. Den bliver ganske vist sjældent brugt som juletræspynt, hvilket måske skyldes, at der i dag slækkes så meget på selvdisciplinen i julen, at kagerne ikke ville blive hængende ...

Men ingen jul uden vaniljekranse, og mangler du opskriften på klassiske julesmåkager, så deler Annemette Voss her opskriften fra bogen 'Julebag'. 

30 stk.

Ingredienser

  • 80 g mandler
  • 1 god vaniljestang
  • 180 g lyst rørsukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 æg str. m/l
  • 250 g hvedemel

Opskrift:

  • Kog mandlerne i lidt vand i et par minutter og smut dem. lad dem tørre. Rist mandlerne i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 8-10 minutter. lad dem køle af. 
  • Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret.
  • Pisk vaniljesukker, sukker og blødt smør godt sammen. Pisk også ægget i.
  • Blend mandlerne til mandelmel sammen med ca. 100 g af hvedemelet i en minihakker.
  • Ælt mandelmelet og resten af hvedemelet i dejen.
  • Kom halvdelen af mandeldejen i en sprøjtepose med en stor stjernetylle og sprøjt vaniljekranse ud på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal være ca. 6 cm i diameter. 
  • Fyld resten af dejen i sprøjteposen og gentag.
  • Bag kagerne i ovnen ved 210 grader varmluft i ca. 10-13 minutter. De skal være gyldne i farven, men husk at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
  • Køl vaniljekransene af på en bagerist. Opbevar dem i en kagedåse med tætsluttende låg.

Tip!

Du kan også sprøjte en stor krans af dej op, som kan serveres for gæsterne og brækkes i stykker ved bordet. 

Julebag: Fra de klassiske brunkager til nye juleopskrifter

Vi kender dem alle sammen - de klassiske julekager, der bare hører sig til, og som slet ikke er til diskussion. I denne bog har Annemette Voss samlet alle de bedste af de gode gamle opskrifter på alt lige fra vaniljekranse og æbleskiver til nytårets kransekage.

Derudover deler hun i bogen også en række helt nye opskrifter på alternativt jule- og nytårsbagværk, fx kanelsukkerdounuts, tranebærcookies og risalmandetærte.

Titel: Julebag
Forfatter: Annemette Voss
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan købes hos boghandlere og på nettet

Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^