6 suveræne idéer til julehygge med børn
Drop overraskelserne - og planlæg arrangementet sammen
Når man inviterer børn til fælles julehygge, så skal man ikke forvente, at forslaget bliver mødt med den vilde begejstring. I hvertfald ikke i første omgang. De fleste børn har det bedst med at vide mere konkret, hvad de går ind til, og ikke mindst, hvad der forventes af dem - og så skal de som regel også lige have tid til at gå og tænke lidt over forslaget.
Så det er som regel klogt, at lade være med at præsentere idéen, som et arrangement, hvor der venter overraskelser. Der er ganske vist børn (og voksne), der synes det er pivskønt at deltage i noget, der byder på overraskelser, men især for børn kan usikkerheden omkring, hvad det er for overraskelser der venter, få dem til at sætte hælene i. Brug hellere god tid på tålmodigt at snakke med barnet, luft dine idéer som åbne forslag, så barnet kan byde ind med sine tanker og overvejelser.
Ved at snakke planerne igennem med børnene i god tid, kan børnene nå at indstille sig og glæde sig til arrangementet. Ligesom voksne, så synes børn også, at det er dejligt at have noget hyggeligt og rart at se frem til.
Idéer til en hyggelig julestund med børn
At besøge det lokale julemarked, tage på strøgtur og kigge på butikkernes juleudstillinger eller tage i biografen og se en julefilm, kan være dejlige oplevelser for børn. Men ofte er det de små og mere overskuelige arrangementer, som børnene mindes som hyggelige, trygge fællesoplevelser - og netop dén slags oplevelser, kan ofte gå hen og blive vigtige juletraditioner. Her er seks idéer til en dejlig og stemningsfuld stund for børn og voksne:

1. Bag med børnene
Børn – store som små - elsker at bage, især hvis de oplever, at deres konkrete indsats bidrager til at bageprojektet bliver en succes.
Med kagedej, kagerulle og udstikkere klar, er bagepladen snart fuld af fine figurer, og efter en hurtig tur i ovnen er det blevet tid til at pynte de duftende julesmåkager med glasur, mandler og farvestrålende krymmel.
For de helt små kræver det stor tålmodighed at vente mens kagedejen tilberedes, så her kan det være en god idé at have kagedejen klar, hvad enten den er hjemmelavet eller købt.
Opskrift: Blomsterbergs figur småkager
Opskrift: Honninghjerter
Opskrift: Sprøde, krydrede pebernødder

2. Lav små duftende dejlige julehilsner
Julen er fuld af dejlige dufte; fra den krydrede duft af nellikeappelsiner og nyfældet gran, til duften af hjemmebagte småkager med kanel og kardemomme. De dejlige duftende indtryk stimulerer vores sanser og kan på et splitsekund fremkalde minder fra barndommen.
Ifølge videnskaben, så stimuleres vores erindring af dufte i barndommen så kraftigt fordi, hjernen i barndomsårene er særlig modtagelig overfor sanseindtryk.
Lad børnene lære alle julens krydderier at kende; nelliker, kanel, stjerneanis, vanilje, ingefær, safran og kardemomme. Køb krydderierne hele og lad børnene fylde små stofposer med dem de allerbedst kan lide. De små stofposer, i fx hør eller hessian, kan større børn eventuelt selv være med til at sy. Med et lille fint bånd om posen og en hilsen på et lille manillamærke, har børnene selv fremstillet en fin og meget personlig lille gave.

3. Send en hilsen til julemanden
En af julens hyggeligste traditioner er at sende hilsner til julemanden, og hos det danske postvæsen sidder julemandens hjælpere og sørger for, at alle børnenes julehilsner besvares med en hilsen fra selveste julemanden.
I den forbindelse har julemanden, af praktiske årsager, oprettet en c/o adresse i København, selvom ingen af os er i tvivl om, at han selvfølgelig bor i Grønland. Andre steder i verden, er man åbenbart ikke så godt orienteret, for fx mener amerikanerne, at julemanden med sikkerhed bor i Alaska, mens finnerne insisterer på, at han holder til i Lapland.

4. Saml julepynt i skovbunden
I skove og parker kan børnene fylde kurven med masser af dejlig materiale til kreative juleprojekter:
Efterårsblade kan trækkes på snor som guilander, en håndfuld ler kan, med grankviste og kogler, trylles om til den fineste juledekoration, og kranse af grene eller mos kan plyntes med bær og silkebånd.
- Annonce: Småt og fint til juledekorationer

5. Øv jer på julesangene
Ligesom julens dufte, så kan lyden af julemusik også vække stærke minder fra barndommen. Men selvom vi straks genkender julesang, så famler de fleste af os rundt i teksten og har svært ved at finde tonen, når turen går omkring juletræet. Problemet er, ifølge Klaus Møller, sangcoach hos Voicestudio, at mange af os alt for sjældent bruger vores sangstemme.
”Det at synge rent kræver en hel del muskulært og neurologisk koordination – så hvis man kun synger den 24. december, så er det rigtigt svært at ramme tonerne rent,” forklarer han.
Nøglen til en god oplevelse med sang omkring juletræet ligger ifølge Klaus Møller i at fylde december med hyggelig julesang, så vi forbereder stemmen til juleaften, og samtidig oplever glæden ved at synge sammen.

6. Lav hjemmelavet julekonfekt
En julekonfektdag vækker altid begejstring, og kan hurtigt udvikle sig til en fest med masser af farvestrålende krymmel på gulvet og små chokoladehænder på panelerne. Det kan derfor være en god idé, at man forinden enten helt fjerner de møbler og gulvtæpper, man er mest øm om, eller dækker dem til med lagner, så man slipper for at ødelægge den gode stemning sure formaninger.
Har man inviteret de helt små med, så er det fornuftigt at sørge for skiftetøj. Krymmel og nougatfnuller har det med at sætte sig i sokkerne, og inden man får set sig om, så har man små chokoladespor i hele hytten. Med en voksdug på bordet og små skåle med marcipan, nougat, hakkede mandler, kakao, kokos og masser af krymmel, er der lagt op til alletiders kreative stund. Større børn med styr på motorikken, kan dyppe konfekten i smeltet chokolade, og måske endda have lyst til at lave en marcipanroulade eller afprøve en konfektopskrift.