Affogato - Italiensk kaffedessert

Kategori: Jul

Affogato - Italiensk kaffedessert 

Hvis du er glad for smagen af kaffe, men endnu ikke har prøvet den italienske kaffedessert affogato, så er du gået glip af en himmerigsmundfuld, som dine smagsløg med garanti skriger på at få lov til at dechifrere. Luk øjnene og forestil dig en kugle iskold is, der bliver overhældt med et friskbrygget espressoshot med den fineste karamelfarvede crema på toppen. Ren julemagi.

Affogato er traditionelt med vaniljeis. Men isen kan varieres i en uendelighed. I denne opskrift, som er udarbejdet af diætist Camilla Pi Kirkegaard, har den hjemmerørte is fået et strejf af traditionelle julekrydderier, nemlig kanel, nellike og kardemomme, for at give desserten bjældeklang på smagsbarometeret. 

"De aromatiske julekrydderier giver isen en fantastisk sødme og kant, som passer perfekt til den skarpe kaffe. Det er ren julemagi, der gør isdesserten særdeles vinterværdig, fx som afslutning på en god decembermiddag eller til julehyggen på en adventssøndag" siger Camilla Pi Kirkegaard.

Det skal du bruge:

(til 4 personer + is til fryseren eller til børnene)

  • 7 ½ dl letmælk
  • 2 ½ dl piskefløde
  • 10 pasteuriserede æggeblommer
  • 200 g sukker
  • 2 ½ tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. stødt nellike
  • 4 hele kanelstænger til pynt
  • Evt. flager af chokolade eller salt-karamelsauce til at pynte med på toppen.

Sådan gør du:

  • Til fremstilling af isen skal mælken lunes ved middel varme til den får små bobler. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder fast i bunden. 
  • Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en tyk cremet æggesnaps. 
  • Hæld en lille stråle af den lune mælk i æggesnapsen, mens du pisker. Tilsæt lidt ad gangen under konstant piskning. 
  • Hæld blandingen tilbage i gryden og tilsæt julekrydderierne. Varm iscremen op til ca. 80-85 grader under omrøring. Den må ikke koge! Den skal tykne lidt og blive til en lækker creme.
  • Tag gryden af varmen, hæld iscremen i en skål og stil den på køl i ca. 2 timer. 
  • Pisk fløden (ikke for hårdt). Vend den forsigtigt i iscremen. 
  • Hæld cremen i din ismaskine og lad den køre, til isen er færdig (følg vejledningen i manualen). Rør isen kort igennem med en dejskraber, så den bliver helt jævn og cremet.

Servering:

  • Lav 4 espressoshots eller bryg en kande god, stærk kaffe. Lad kaffen køle en anelse af.
  • Stil imens 4 små fine kaffekopper eller serveringsglas i fryseren i ca. 5 minutter.
  • Kom en kugle jule-is i de kolde kopper eller glas og hæld kaffen over i en tynd stråle. Pynt med en hel kanalstang, evt. et par chokoladeflager eller dryp lidt karamelsauce på toppen og servér.     
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^