Træt af jobbet?

Træt af jobbet? 

Når man er så ked af sit arbejde, at man føler sig trist og ligger søvnløs, så skal man handle, siger forfatterne til en ny bog, der handler om, hvordan man skifter kurs i karrieren.

Det er aldrig for sent at få et nyt og bedre arbejdsliv
Arbejdsmarkedet er i hastig forandring. Fag og brancher uddør, og nye kommer til. Den teknologiske udvikling har gjort, at vi er nødt til at være fleksible og hurtigt skal kunne omstille os. Og fordi vi lever længere, forventes det, at vi bliver ved med at arbejde, til vi er højt oppe i alderen. Der er ingen tvivl om, at det vil blive mere og mere almindeligt, at vi skifter fag og karriere undervejs – måske endda flere gange. Samtidig føler mange sig pressede og usikre på, om der overhovedet vil blive ved med at være et arbejde til dem. 

Det er nemt at opleve det som en krise, der begrænser dig, men du kan også se på udviklingen på en anden måde. Nemlig som en chance for at gå aktivt efter et nyt og bedre arbejdsliv, der udnytter de muligheder, som fremtidens arbejdsmarked også byder på. I bogen ’Kunsten af skifte spor – Genopfind dit arbejdsliv’ giver journalisterne Birgitte Bartholdy og Ulla Schade dig opskriften på, hvordan du selv kan sætte dig i førersædet og styre hen imod et drømmearbejde, hvor dine specielle styrker og kompetencer kommer til sin ret. Målet med bogen er at give dig mod og inspiration til dette kursskifte. Forfatterne viser blandt andet, hvordan du med nye værktøjer fra positiv psykologi og styrkebaserede selvudviklingsteorier kan indkredse dine personlige styrker og bruge dem som kompas, når du skal finde nye veje i jobjunglen.

Andre har taget springet
I bogen bringes interviews med en række spændende og modige kvinder, der allerede har taget springet ud i et nyt arbejdsliv, og som ærligt fortæller om de udfordringer og glæder, de stødte på undervejs. Lene Torp Carlsen, der i mange år arbejdede som kritisk journalist ved flere store medier, beretter, hvordan hun blev frygtelig træt af sit arbejde og endte i en stor personlig krise, inden hun ad snørklede veje fik mod til at åbne en café i København.  Skuespilleren Christina Ibsen Meyer måtte efter mange frustrerende oplevelser opgive drømmen om at kunne leve af sit fag og besluttede i stedet sent i livet, efter hun havde fået en børneflok, at tage en uddannelse som sygeplejerske. Og så er der Suzanne Berendt, der kedede sig bravt i årevis i skiftende jobs som korrespondent og afprøvede mange nye muligheder, før hun endelig fandt sit ønskejob. Du kan også møde sekretæren, der blev jurist, grafikeren, der endte som forfatter, en forsikringsfuldmægtig, som blev sexolog og parterapeut. Samt en arkitekt, der havde været arbejdsløs i årevis, da hun snublede over løsningen på alle sine problemer.

Tag temperaturen på dit arbejdsliv
Undersøgelser viser, at over tyve procent af danskerne går rundt med en drøm om at beskæftige sig med et helt andet fag, og at mange, mange flere er trætte af deres job. Med følgende spørgsmål fra bogen Kunsten at skifte spor kan du tage temperaturen på dit eget arbejdsliv.
Kan du svare ja til det hele, er tiden nok inde til, at du begynder at gøre noget aktivt for at finde et andet job eller helt skifte fag. I hvert fald har du brug for at blive gladere og mere tilfreds, ellers risikerer du langsomt at nedbryde dig selv.

  • Føler du i stigende grad, at du er ligeglad med, hvad der foregår på dit arbejde?
  • Brænder du ikke det mindste for det, du laver?
  • Er alt for få af dine styrker og kompetencer i spil? 
  • Bliver du hurtigt irriteret på din chef og dine kollegaer?
  • Bruger du det meste af din søndag på at frygte mandag morgen?
  • Ligger du tit søvnløs og spekulerer på dit arbejde?
  • Er du begyndt også at isolere dig i din fritid, og taber du nemt humøret? 

Brug dine styrker som kompas
Ønsket om at skifte spor opstår ikke nødvendigvis fra den ene dag til den anden. For mange opstår der langsomt en følelse af, at de ikke længere kan holde ud at slæbe sig hen på arbejdspladsen. Det kan være, at de føler sig stressede og ikke længere kan overkomme de opgaver, de har fået tildelt. Måske keder de sig eller er dødtræt af deres chef. Eller også er de bare for længst holdt op med at brænde for det, de laver.  
Men når du efterhånden er så ked af dit arbejde, at du får det fysisk dårligt, er trist og ligger søvnløs, er der al mulig grund til at handle. Du risikerer nemlig at betale med dit gode helbred, hvis du insisterer på at beholde et arbejde, som ikke længere giver dig glæde eller stresser en i en grad, så du er ved at gå ned på det.
”Når vi så skal til at flytte os, oplever vi tit, at vi som det første fokuserer på vores svagheder og begrænsninger. Kan jeg overhovedet finde ud af at arbejde med andet end det, jeg altid har gjort? Kræver det mon en ny uddannelse? Er jeg ikke for gammel? Hvad har jeg i det hele taget at byde på? Men hvis vi giver os tid at tænke os om, har vi alle noget, vi brænder for og nogle styrker, vi kan tage i brug. Vores råd i bogen er, at man i stedet for at lede efter sit sande jeg begynder at se på sig selv i bredden, se på alle de små og store ting, man rent faktisk har haft succes med,” forklarer Ulla Schade, der også arbejder som karrierecoach. 

Handling er vejen frem
Et andet af bogens vigtige budskaber er, at handling er nøglen til forandring. Hvis du tænker for meget og for længe og forsøger at lave alt for mange store, fine planer, kan du blive så overvældet, at du aldrig får taget det første skridt. Hellere kaste dig lidt hovedkuls ud i små projekter, hvor du kan teste de nye muligheder af.  
”Det er vigtigt at være forberedt på, at et karriereskift ofte er en langvarig og til tider besværlig proces, hvor ens drøm med næsten usvigelig sikkerhed vil ændre sig undervejs. Hvis man tager et drastisk karriereskift i ét hurtigt hug, kan man nemt blive skuffet – også over sig selv. Talrige undersøgelser har vist, at det er vigtigt, at man prøver sig selv af i nye situationer skridt for skridt og lærer af sine erfaringer undervejs. Hver gang man så har overskredet en ny grænse eller er lykkedes med en ny udfordring, kan man klappe sig selv på skulderen. Disse succesoplevelser er med til at styrke ens handlekraft,” pointerer Ulla Schade.

Titel: Kunsten At Skifte Spor
Forfattere: Ulla Schade og Birgitte Bartholdy
Forlag: People'sPress
Bestilling: Bogen kan bestilles her >>

_________________________

Om forfatterne 

De to forfattere til bogen Kunsten at skifte spor deler i bogen også ud af deres egne erfaringer med at finde nye karriereveje og ny arbejdsglæde. 

Ulla Schade var først direktionsassistent, senere uddannede hun sig til journalist og kommunikations-rådgiver og fik med tiden sin egen virksomhed. Inden for de sidste ti år har hun yderligere uddannet sig til kognitiv coach og taget en Master i positiv psykologi.

Birgitte Bartholdy har sideløbende med, at hun er journalist skrevet flere romaner. Da hun efter 22 år i det samme job blev fyret i en alder af 50, blev hun tvunget til at tænke i nye baner og har siden opbygget en alsidig og givende karriere som freelancer.

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^