Pendel fra House Doctor
Bloomingville Pendel
Sengelampe
Stor LED pære
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet
Redaktionen

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht, som fx anbefaler par- og familieterapi som en integreret del af de sundhedsforsikringer, virksomhederne tegner for deres ansatte.

Parforholdet stresser mindst ligeså meget som jobbet

Det bugner med undersøgelser, som viser, at vi danskere føler os stressede, når vi er på jobbet. Senest står Velliv Foreningen bag en ny Voxmeter-undersøgelse (oktober, 2020), som dokumenterer, hvordan godt hver tredje erhvervsaktive dansker har haft det psykisk dårligt på arbejdet indenfor det seneste år. Skal vi knække stresskurven i Danmark, er vi nødt til at anlægge et mindre ensidigt syn på stress og stressforebyggelse, mener parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht:

”I Danmark har vi et for ensidigt billede af stress som noget, der næsten udelukkende hænger sammen med udfordringer på jobbet. Vi taler meget om ’arbejdsrelateret’ stress, og det begreb gør os blinde for, hvordan stress og mistrivsel – også den som viser sig på jobbet – i mange tilfælde udspringer af udfordringer i privatlivet. Vil vi knække stresskurven er vi nødt til at anlægge et mere holistisk syn på det hele menneske, som kan påvirkes af mange forskellige faktorer, der ofte fletter ind i hinanden.”

Den tabubelagte stress

Ifølge Christiane Meulengracht er der flere grunde til, at vi i Danmark har, hvad hun selv kalder ’berøringsangst’ i forhold til den udbredte stress, som udspringer af udfordringer på hjemmefronten – og ikke mindst fra ubalancer i familielivet og parforholdet:

”I vores præstationssamfund er der status i at have styr på familien, og derfor føles det for mange skamfuldt, når man må erkende, at ens familieliv, partner eller sågar børn udgør en kilde til stress. Det betyder samtidig, at vi ofte vender det blinde øje til, undlader at inddrage andre i problemerne – eller at vi er tilbøjelige til at give jobbet ’skylden’, selvom vi inderst inde godt ved, at det i virkeligheden handler om noget andet,” siger hun.

Idéen med at indgå i et parforhold er i høj grad at etablere en tryg base i livet, og når der opstår konflikter og problemer, bliver vi udfordret på, om vi er gode nok og elsket nok, og det i sig selv udgør for mange en stressbelastning, som kommer til at gennemsyre alle aspekter af vores tilværelse, uddyber Christiane Meulengracht:

”Når idealet om det perfekte familieliv krakelerer, aktiverer det vores naturlige, biologiske selvbeskyttelsesmekanismer, alle parader ryger op, og stressniveauet stiger så voldsomt, at det umuligt kan undgå at påvirke vores adfærd og trivsel – heller ikke den, der foregår inden for arbejdspladsens fire vægge.”


Erhvervslivet skal slippe berøringsangsten

Ifølge Christiane Meulengracht er en del af løsningen, at vi i samfundet og erhvervslivet tager et opgør med den ensidige forståelse for stress – og at man samtidig indretter både stresshåndteringen og -forebyggelsen derefter:

”Det her handler ikke om, at chefen nu skal være psykolog og ’blande’ sig i medarbejdernes privatliv eller om, at medarbejderne skal føle sig forpligtigede til at gå til chefen med kærestesorger, sager om utroskab osv. Men det handler om, at virksomhederne skal gøre sig mere umage med at opstille rammer i deres stresshåndtering og i det stressforebyggende arbejde, som også tager højde for, at udfordringer i privatlivet kan have betydning for trivselsniveauet på jobbet.”

Som et oplagt indsatsområde foreslår Christiane Meulengracht, at virksomhederne integrerer par- og familieterapi som en del af de sundhedsforsikringer og sundhedsordninger, de tegner for deres ansatte:

”Skridt som disse vil give den ansatte en tryg ramme til at adressere centrale og normalt tabubelagte problemer og udfordringer, som uomtvisteligt vil have stor betydning for medarbejdertrivslen og antallet at sygedage.”

3 tegn på stress i parforholdet

I sit arbejde ser Christiane Meulengracht ofte, hvordan ubalance i privatlivet og særligt i parforholdet kan være en kilde til stress. Nedenfor har hun samlet tre tegn, som kan indikere, at netop parforholdet er på vej til at give stress:

  1. Du glæder dig ikke til at komme hjem til din partner, kæreste eller familie efter en lang dag på jobbet. Selvfølgelig skal der være plads til forbigående og korvarige konflikter, men oplever du gentagne gange, at det dræner dig at træde ind ad døren, bør dine alarmklokker begynde at ringe.
  2. I får ikke talt om, hvordan I har det. Det lyder måske banalt, men mange forhold lider under dårlig eller manglende kommunikation, fordi kritik, bebrejdelser og pegen fingre har fjernet enhver mulighed for dialog og selverkendelser, eller fordi den gode, interesserede dialog er druknet i hverdagens praktik.
  3. Du prioriterer dine børn over dit parforhold. Et parforhold er som en pyramide, hvor du og din partner er det underste lag, mens jeres børn, glæden, latteren og familiefællesskabet kommer ovenpå. For at undgå stress, er I nødt til løbende at gøde det fundament, hvorpå I har bygget jeres familien – og det kræver, at I tør prioritere parforholdet først. Husk på, at ingen børn trives i en familie med to voksne, der mistrives.

Stressforeningen anslår, at 430.000 danskere oplever alvorlige symptomer på stress hver dag, hvilket koster samfundet 1,5 millioner ekstra fraværsdage om året (stressforeningen.dk).

Christiane Meulengracht

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatterinde til bogen "Kærlighed med vilje" samt værtinde til podcasten af samme navn. Hun arbejder til daglig via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået.

Læs mere om Christiane Meulengracht på www.christiane.nu.

Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for...

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion...

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget...

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener...

Læs mere
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker?

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,...

Læs mere
Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Holder til hovedtelefoner

Holder til hovedtelefoner

Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

Niels Ditlev Bauhaus plakat

Niels Ditlev Bauhaus plakat

Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte...

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra