Izabel Camille 'Bohemian'
Konsolborde hos AmazingLiving
Instruktørstol By LaForma
Hængekøje VENTURE DESIGN
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet
Redaktionen

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht, som fx anbefaler par- og familieterapi som en integreret del af de sundhedsforsikringer, virksomhederne tegner for deres ansatte.

Parforholdet stresser mindst ligeså meget som jobbet

Det bugner med undersøgelser, som viser, at vi danskere føler os stressede, når vi er på jobbet. Senest står Velliv Foreningen bag en ny Voxmeter-undersøgelse (oktober, 2020), som dokumenterer, hvordan godt hver tredje erhvervsaktive dansker har haft det psykisk dårligt på arbejdet indenfor det seneste år. Skal vi knække stresskurven i Danmark, er vi nødt til at anlægge et mindre ensidigt syn på stress og stressforebyggelse, mener parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht:

”I Danmark har vi et for ensidigt billede af stress som noget, der næsten udelukkende hænger sammen med udfordringer på jobbet. Vi taler meget om ’arbejdsrelateret’ stress, og det begreb gør os blinde for, hvordan stress og mistrivsel – også den som viser sig på jobbet – i mange tilfælde udspringer af udfordringer i privatlivet. Vil vi knække stresskurven er vi nødt til at anlægge et mere holistisk syn på det hele menneske, som kan påvirkes af mange forskellige faktorer, der ofte fletter ind i hinanden.”

Den tabubelagte stress

Ifølge Christiane Meulengracht er der flere grunde til, at vi i Danmark har, hvad hun selv kalder ’berøringsangst’ i forhold til den udbredte stress, som udspringer af udfordringer på hjemmefronten – og ikke mindst fra ubalancer i familielivet og parforholdet:

”I vores præstationssamfund er der status i at have styr på familien, og derfor føles det for mange skamfuldt, når man må erkende, at ens familieliv, partner eller sågar børn udgør en kilde til stress. Det betyder samtidig, at vi ofte vender det blinde øje til, undlader at inddrage andre i problemerne – eller at vi er tilbøjelige til at give jobbet ’skylden’, selvom vi inderst inde godt ved, at det i virkeligheden handler om noget andet,” siger hun.

Idéen med at indgå i et parforhold er i høj grad at etablere en tryg base i livet, og når der opstår konflikter og problemer, bliver vi udfordret på, om vi er gode nok og elsket nok, og det i sig selv udgør for mange en stressbelastning, som kommer til at gennemsyre alle aspekter af vores tilværelse, uddyber Christiane Meulengracht:

”Når idealet om det perfekte familieliv krakelerer, aktiverer det vores naturlige, biologiske selvbeskyttelsesmekanismer, alle parader ryger op, og stressniveauet stiger så voldsomt, at det umuligt kan undgå at påvirke vores adfærd og trivsel – heller ikke den, der foregår inden for arbejdspladsens fire vægge.”


Erhvervslivet skal slippe berøringsangsten

Ifølge Christiane Meulengracht er en del af løsningen, at vi i samfundet og erhvervslivet tager et opgør med den ensidige forståelse for stress – og at man samtidig indretter både stresshåndteringen og -forebyggelsen derefter:

”Det her handler ikke om, at chefen nu skal være psykolog og ’blande’ sig i medarbejdernes privatliv eller om, at medarbejderne skal føle sig forpligtigede til at gå til chefen med kærestesorger, sager om utroskab osv. Men det handler om, at virksomhederne skal gøre sig mere umage med at opstille rammer i deres stresshåndtering og i det stressforebyggende arbejde, som også tager højde for, at udfordringer i privatlivet kan have betydning for trivselsniveauet på jobbet.”

Som et oplagt indsatsområde foreslår Christiane Meulengracht, at virksomhederne integrerer par- og familieterapi som en del af de sundhedsforsikringer og sundhedsordninger, de tegner for deres ansatte:

”Skridt som disse vil give den ansatte en tryg ramme til at adressere centrale og normalt tabubelagte problemer og udfordringer, som uomtvisteligt vil have stor betydning for medarbejdertrivslen og antallet at sygedage.”

3 tegn på stress i parforholdet

I sit arbejde ser Christiane Meulengracht ofte, hvordan ubalance i privatlivet og særligt i parforholdet kan være en kilde til stress. Nedenfor har hun samlet tre tegn, som kan indikere, at netop parforholdet er på vej til at give stress:

  1. Du glæder dig ikke til at komme hjem til din partner, kæreste eller familie efter en lang dag på jobbet. Selvfølgelig skal der være plads til forbigående og korvarige konflikter, men oplever du gentagne gange, at det dræner dig at træde ind ad døren, bør dine alarmklokker begynde at ringe.
  2. I får ikke talt om, hvordan I har det. Det lyder måske banalt, men mange forhold lider under dårlig eller manglende kommunikation, fordi kritik, bebrejdelser og pegen fingre har fjernet enhver mulighed for dialog og selverkendelser, eller fordi den gode, interesserede dialog er druknet i hverdagens praktik.
  3. Du prioriterer dine børn over dit parforhold. Et parforhold er som en pyramide, hvor du og din partner er det underste lag, mens jeres børn, glæden, latteren og familiefællesskabet kommer ovenpå. For at undgå stress, er I nødt til løbende at gøde det fundament, hvorpå I har bygget jeres familien – og det kræver, at I tør prioritere parforholdet først. Husk på, at ingen børn trives i en familie med to voksne, der mistrives.

Stressforeningen anslår, at 430.000 danskere oplever alvorlige symptomer på stress hver dag, hvilket koster samfundet 1,5 millioner ekstra fraværsdage om året (stressforeningen.dk).

Christiane Meulengracht

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatter til bogen "Kærlighed med vilje" samt vært til podcasten af samme navn.

Til daglig arbejder hun via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået.

Læs mere om Christiane Meulengracht på Christiane.nu.

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i...

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme...

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine...

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag...

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Overvej dette, <BR>inden du køber spisebordsstol

Overvej dette,
inden du køber spisebordsstol

Kaffekop i genbrugsmateriale

Kaffekop i genbrugsmateriale

Indretning af hjemmet<BR> kræver en fælles indsats

Indretning af hjemmet
kræver en fælles indsats

Reol i genbrugs materialer

Reol i genbrugs materialer

Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte...

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du...

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
03.07.2021

Måltidskasser hitter under coronakrisen

Finans.dk

Aarstiderne lever måltidskasser til hele landet, og her under coronakrisen er de grønne kasser for alvor blevet populære blandt danskerne. Læs mere


02.07.2021

Danskerne har fået mere tillid til vaccinerne mod COVID-19

Lægemiddelstyrelsen.dk

Siden foråret er danskernes tillid til COVID-19-vaccinerne steget. Samtidig oplever tre ud af fire at have tilstrækkelig information om vaccinerne – bare ikke når det drejer sig om vaccinernes bivirkninger. Det viser Lægemiddelstyrelsens befolkningsundersøgelse, der tager pulsen på viden om... Læs mere


02.07.2021

Kvinfo: Ja, du må godt bade nøgen

Kvinfo.dk

Tildækket, topløs eller nøgen? Uanset køn bestemmer du selv, hvor meget krop du vil vise på stranden. Læs mere


01.07.2021

Ældres lugtesans svækkes - men ikke når det gælder duften af hindbær og vanilje

KU - Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab

Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet ... Læs mere


01.07.2021

Forhandlere af bambusplast bliver anmeldt til Fødevarestyrelsen

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Flere undersøgelser viser, at der kan være risiko for afgivelse af uønskede stoffer fra bambusplast, som typisk er en blanding af bambus og melamin. Kopper, tallerkener og anden service af bambusplast er derfor ulovligt. Men salget fortsætter alligevel ... Læs mere


26.06.2021

We Walk: Vær med til at samle affald - bestil en strandoprydningspakke

Bevægdigforlivet.dk

Gør noget godt for andre, for dig selv og for miljøet. WE WALK har i 2021 fokus på strandoprydning, og vi opfordrer alle, som har lyst, til at tage på strandoprydningstur. Læs mere


Arkiv

^