Job: Takt & tone ved julefrokosten

Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for kollegaers indestængte frustrationer, upassende, grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser.

Djøf: Rekordmange følte sig krænket ved sidste års julefrokoster

Ifølge den faglig organisation Djøf, anmeldte rekordmange medlemmer krænkende adfærd i forlængelse af sidste års julefrokoster. Derfor opfordres medarbejdere såvel som arbejdsgivere til at gøre en indsats inden dette års julefrokoster for at forebygge, at festen ødelægges af upassende og grænseoverskridende adfærd.

Ansvaret for egen adfærd påhviler naturligvis først og fremmest den enkelte medarbejder, men en lovændring i december sidste år har skærpet arbejdsgivernes ansvar, og blandt andet hævet godtgørelsen til ofre for seksuel chikane. Ændringen skal både bidrage til at øge opmærksomheden omkring krænkelser og seksuel chikane på arbejdspladserne, og motivere arbejdsgivere til at iværksætte forebyggende indsatser.

Anmeld grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser

Anmeldelse af upassende og grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser påhviler i første omgang den enkelte medarbejder, som opfordres til at orientere sin arbejdsgiver, tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening. Er man vidne til den grænseoverskridende handling, opfordres man til at bakke kollegaen op i at sige fra, og til at gå videre til arbejdsgiveren med sagen. I henhold til arbejdsmiljølovgivningen har Arbejdstilsynet, ifølge en ny vejledning, fået øget mulighed for at gribe ind, hvis medarbejderen anmelder krænkelsen. Det gælder også når krænkelsen er et enkeltstående tilfælde.

Gode råd til en tryg og rar julefrokost

Både medarbejdere og ledere kan være med til at forebygge, at årets julefrokost ender i dårlig stemning og krænkende adfærd. Hos HK har man udarbejdet nogle råd til medarbejdere såvel som ledere, der kan være gode at huske, når firmajulefrokosten løber af stablen.

4 gode råd til medarbejdere

  • Pas på med alkoholen – så du undgår at tale over dig
    Det kan være vanskeligt at rette op på igen, hvis du kommer til at sige noget til din chef eller kollega, som du fortryder bagefter.
  • Del ikke fotos eller video fra julefrokosten på sociale medier
    Det kan være meget svært at få dem fjernet igen, hvis det viser sig, at du har delt noget, din kollega ikke ønsker.
  • Chikane er aldrig i orden – hverken til hverdag eller fest
    Sig fra, hvis en kollega eller chef overtræder din grænse. Skjul ikke, at du er blevet chikaneret. Tal med venner, familie eller kolleger om det. Og tag fat i din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening, hvis chikanen ikke stopper.
  • Hvis du kommer til skade
    Kommer du til skade under en officiel julefrokost, som din arbejdsgiver har arrangeret, er du omfattet af de samme arbejdsskaderegler, som når du er på arbejde. Uanset om du er beruset – men tab ikke hovedet, for skader sket i kådhed dækkes ikke. Falder du f.eks. på dansegulvet, tæller det som en arbejdsskade. Men det gør det ikke, hvis du fx hopper op på ryggen af din dansepartner, falder ned og slår dig. Reglerne gælder uanset om arbejdsgiveren holder julefrokosten på jeres arbejdsplads eller et andet sted. De gælder dog ikke, hvis skaden sker, efter du fx er taget videre med dine kolleger i byen.

4 gode råd til ledere

  • Undlad at diskutere med en beruset medarbejder
    Vær lydhør og vis, at du gerne vil drøfte emnet i starten af næste uge.
  • Kom rundt til så mange som muligt
    Cirkuler og benyt lejligheden til også at få snakket med nogle af dem, du ikke har så tæt samarbejde med i hverdagen.
  • Pas lidt på med alkoholen
    Det gælder om at holde balancen mellem at være med, men samtidig huske, at du er chef igen mandag morgen. Lad være med at drikke alt for meget, bagtale nogen eller blive nærgående. 
  • Tag med til julefrokosten
    Det er en gylden anledning til at lære dine medarbejdere bedre at kende udenfor de sædvanlige rammer. 
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^