Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb

Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag tilbyder deres medarbejdere coachingforløb.

Stress og udbrændthed er almindeligt blandt ledere

Med en lederstilling følger der indflydelse og udfordringer, hvilket kan være både spændende og tilfredsstillende. Til gengæld slipper man sjældent for, at det ansvar, der følger med jobbet, til tider også kan føles tungt og belastende.

Stress er en almindelig del af dét at være leder, men der er stor forskel på, hvordan den enkelte takler den. Ifølge undersøgelser fra lederorganisationer, er 10-15 procent af ledere og mellemledere så stressede, at de befinder sig på kanten af en langtidssygemelding.

Og det er hårdt at gå ned med stress, og hårdt at skulle erkende at man, trods sine faglige kvalifikationer, ikke magter opgaven. At skulle opgive den position man har kæmpet for, kan føles som et nederlag, ikke mindst fordi det også kan have store konsekvenser for karrieren fremover.

Ikke alle er fødte ledere

Derfor gælder det om at stoppe op i tide og finde ud af, hvor det går galt. Nogle gange handler om, at man som leder mangler gennemslagskraft og ikke formår at få kommunikeret sine budskaber igennem. Det kan også dreje sig om, at man mangler den psykologiske indsigt og forståelse, der er helt grundlæggende for ledelse, samarbejde og medarbejdertrivsel, forklarer Pernille Baumann, der gennem 25 år har arbejdet som PCC-certificeret erhvervscoach.

”Men man behøver ikke være ’født leder’, for at være en god leder. Der er mange muligheder for at tilegne sig viden og teknikker, så man kan varetage en lederrolle." siger hun. "En lederstilling er i manges øjne et almindelig skridt på karrierestigen, ligesom anciennitet i nogle fag betyder, at man på et tidspunkt får tilbudt et job på lederniveau. For de fleste vil et tilbud om forfremmelse blive modtaget med glæde og stolthed, men det er ikke altid man har gjort sig klart, hvad stillingen indebærer, og først senere finder ud af, at man ikke er rustet til udfordringen.”

Ifølge Pernille Baumann er det svært at måtte erkende, at man på den ene eller anden måde ikke har, hvad der skal til for at udfylde lederrollen. Blandt de ledere hun møder i sit arbejde som erhvervscoach, har problematikken ofte stået på så længe, at det har efterladt lederen stresset, udmattet og handlingslammet.

”Problemet kan beskrives metaforisk med, at man som leder ofte kan føle, at man står helt alene på en scene badet i projektørlys. Man ved at publikums øjne er rettet mod én, men blændet af lyset, kan man ikke se salen og mangler fornemmelsen af, hvordan ens præstation bliver modtaget. For mange ledere vil den følelse være kilde til stor utryghed, og man kan med tiden begynde at tvivle på sine evner som leder og på hvorvidt man udfylder rollen tilfredsstillende” forklarer Pernille Baumann.

”Men hvis projektørerne slukkes, så vil man langsomt begynde at kunne se salen, få kontakt til sit publikum, se deres reaktioner og vide, om de har forstået forestillingens pointer. For nogle vil det bekræfte dem i deres rolle som leder, for andre vil det være anledning til dybere refleksion; ”Er en lederstilling overhoved dét, jeg ønsker?”"

At finde sin egen hylde

Når man skal finde ud af, hvorfor man ikke fungerer i rollen som leder, så er det fornuftigt, at man som udgangspunkt finder ud af om man virkelig har et dybtfølt ønske om at lede. Derfor består en vigtig del af coachens arbejde i at stille spørgsmål. Det er spørgsmål, der kræver at man vender blikket indad, får kontakt til sig selv, mærker efter og i processen finder ud af, hvad det er for et arbejdsliv, man inderst inde drømmer om. Det foregår i små skridt og kan tage tid, men det resulterer ofte i en aha-oplevelse, fordi vi, i vores iver efter at tilpasse os, har glemt os selv og vores egne ønsker og drømme for livet og tilværelsen.

”Det handler om at reflektere og få kontakt til vores inderste drømme. Det handler om selvindsigt, og om måden vi opfatter og fortolker verden omkring os. Det handler om at kunne se os selv i et større perspektiv og få øje på vores potentiale.” forklarer Pernille Baumann. ”For vi har alle drømme og vi har alle potentiale. Det gælder bare om at mærke efter.”

En fornuftig investering

For virksomheder kan coachingforløb for stressede ledere være en fornuftig og rentabel strategi. En stresset leder er sjældent en god leder, og når stressen påvirker overblikket, overskuddet og lederens evne til at prioritere og træffe beslutninger, kan det få alvorlige konsekvenser for hele afdelingen. Derfor er coaching og stresskurser i vid udstrækning en integreret del af mange danske virksomheders politik.

Et coachingforløb fungerer ikke, hvis man ikke føler sig fortrolig med sin coach og tryg ved at dele sine tanker, frustrationer, håb og drømme. Derfor er det vigtigt for virksomhederne, at sørge for at medarbejdere får objektiv og uvildig sparring gennem en ekstern coach, hvilket samtidig betyder, at man undgår eventuelle interessekonflikter, der kunne opstå med en intern coach.

En forudsætning for et vellykket coachingforløb er naturligvis også, at den coach, der ansættes til opgaven, har erfaring og er uddannet til specifikt at coache i karriere- og erhvervssammenhænge. Derfor benytter virksomheder i vid udstrækning certificerede erhvervscoaches; Associate Certified Coach (ACC), Professionel Certified Coach (PCC) eller Master Certified Coach (MCC).

Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^