Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas

Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine rettigheder.

Hvilke konsekvenser kan det få for mig som løbmodtager, hvis jeg nægter vaccination?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod COVID-19, fordi vaccination beskytter mod at blive smittet med ny coronavirus, og fordi forudsætningen for at vi atter kan vende tilbage til en mere normal hverdag er, at størstedelen af befolkningen får vaccinen.
I Danmark er det gratis at blive vaccineret, men det er også frivilligt om man vil tage imod tilbuddet. Samtidig er der blandt befolkningen nogle, som af forskellige årsager ikke kan eller vil lade sig vaccinere, men hvilke konsekvenser kan det få for dig som lønmotager?

  1. Kan min arbejdsgiver tvinge mig til at blive vaccineret?

    - Det korte svar er nej. Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret – hverken ud fra ledelsesretten eller på grundlag af arbejdsmiljøloven.

    Din arbejdsgiver skal sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø ifølge arbejdsmiljøloven – og det indebærer fx en pligt til at sikre dig og dine kolleger mod Coronavirus – men som det ser ud lige nu, er midler som hjemmearbejde, afstand, mundbind og god hygiejne tilstrækkeligt.

    I forbindelse med den nye epidemilov blev det af Folketinget også besluttet, at staten ikke vil tvinge danskerne til at blive vaccineret. Du har dit frie valg og bestemmer selv, om du vil vaccineres. Det betyder, at du gerne må takke nej, hvis din arbejdsgiver ønsker, du bliver vaccineret.

  2. Kan jeg blive fyret, hvis jeg ikke bliver vaccineret?

    - Nej, det kan du ikke. Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du fravælger vaccinen eller af helbredsmæssige årsager ikke kan få den.

    Men det kan ikke afvises, at en manglende vaccination på et tidspunkt, når landet ikke længere er i en form for undtagelsestilstand, kan koste dig jobbet, hvis det betyder, at du ikke kan udføre dit arbejde. Det kan fx være tilfældet, hvis dit job indebærer forretningsrejser, og rejserne forudsætter bevis for vaccination. Hvis du ikke vil vaccineres og dermed ikke kan tage på disse forretningsrejser, kan det muligvis betragtes som selvforskyldt fravær og berettige en afskedigelse.

  3. Kan jeg blive valgt fra til et job, hvis jeg ikke kan bevise med et coronapas, at jeg er blevet vaccineret?

    - Nej. Ikke som det ser ud lige nu. Det er dog endnu uvist, hvad Coronapasset vil indebære, men på nuværende tidspunkt kan du ikke blive valgt fra til et job pga. manglende vaccine.

    Din arbejdsgiver må kun spørge til dit helbred – og herunder hvorvidt du er vaccineret mod Coronavirus – hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af arbejdet. Det kan derfor ikke udelukkes, at en vaccination på sigt kan blive en forudsætning inden for nogle brancher. Der er selvfølgelig ingen retspraksis på området endnu, men hvis jobbet fx indebærer rejseaktiviteter, som du ikke ville kunne udføre uden vaccine, kan det risikere at få den konsekvens, du vil blive valgt fra.

Er du det mindste i tvivl om, hvordan du er stillet som lønmodtager eller har brug for at vende din specifikke situation, så tøv ikke med at kontakte din fagforening for råd, sparring og juridisk hjælp. Det er en usædvanlig tid med usædvanlige problemstillinger på jobbet, og det kan være en god ting at vende det med fagspecialister.

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^