Spadag: Lavendelolie mod angst og søvnløshed?

Spadag: Lavendelolie mod angst og søvnløshed? 

Mens lavendel gennem historien har været et udbredt naturligt middel mod blandt andet angst og søvnløshed, så kniber det for moderne forskning at dokumentere virkningen. Et enkelt japansk studie bekræfter at indholdet af duftstoffet linalool i lavendel, har en afslappende effekt - i hvert fald hos mus. Derfor mener forskerne, at der er belæg for mere forskning om området, som muligvis vil kunne bekræfte samme virkning hos mennesker.

Trods den manglende forskning på området, er der alligevel stor afsætning på kosttilskud, der indeholder lavendel, ligesom lavendelolie i stor stil anvendes til aromaterapi. Mange mennesker oplever, at duften af lavendel virker afslappende og beroligende, og derfor findes der et stort marked for lavendelprodukter; æterisk lavendelolie, der kan bruges til potpourri, aromalamper, diffusere og duftsten, og lavendelduftende badeolier, sæber, parfumer og cremer samt duftlys og -pinde.

Fremstil din egen lavendelolie

Er man så heldig at have duftende lavendel i sin have, så kan man selv fremstille sin egen lavendelolie. Fra Anemette Olesens inspirerende lille bog ’Duftende planter’ fra forlaget Koustrup & Co, bringer vi hendes tips til fremstillingen.

Sådan gør du:

  • Smør mandelolie på to rene plader af glas (fx fotorammeglas)
  • Fordel de friske lavendelblomster over en af glaspladerne og tryk den anden glasplade ovenpå.
  • Læg glaspladerne ud i solen, så blomsterne opvarmes i olien.
  • Efter et par timer skrabes olien af glasset med en dejskraber og sies for blomster. Lavendelduften er nu vandret over i olien.
  • Den frasiede olie smøres igen på glaspladerne og en ny portion lavendelblomster drysses ud over olien. Glaspladerne lægges endnu engang sammen og placeres i solen. Processen kan gentages, indtil olien har den duftstyrke, man ønsker.  

Kilde: Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice, Hiroki Harada, Department of Physiology, Kagoshima, Japan

Hobby & DIY´s
Strik fine pulsvarmere 

Med Anna Wilkinsons dejlige bog 'Lær at strikke, elsk at strikke', får du 20 fristende opskrifter på strik, blandt andet på cardigan, sokker, trøjer, muffe, indkøbsnet, tørklæder, kraver, huer – og disse skønne halvhandsker/ pulsvarmere, som vi her bringer opskriften på.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik et hurtigt og nemt sjal 

Efter sommeren kommer tiden, hvor det er herligt med lune sjaler. Her får du en hurtig og nem opskrift på et lunt sjal med snoninger, hentet fra strikkebogen 'På pinde og nåle'.

Læs mere
Hobby
ISADORA tørklæde med takkekanter 

Fra Lene Holme Samsøe´s bog "Suveræn strik" fra forlaget Lindhardt og Ringhof får du her opskriften på et florlet og ultrafeminint tørklæde. Tørklædet har fine takkekanter i siderne, der strikkes samtidig med resten af tørklædet.

Læs mere
Hobby
Strik et lunt tørklæde 

Sjaler, sjælervarmere og tørklæder er spændende og farverigt tilbehør i din garderope og er samtidig lunt og dejligt. Fra Sys Fredens bog "Sjaler og Sjælevarmere" får du her en opskrift på et tørklæde, som du sagtens selv kan strikke !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^