Black Friday 2020 Georg Jensen
Danmarks Dufte: Time for Hygge
Julepynt - Dansk design fra FELIUS
Montana
Kategori: Hobby
Slibning af bord
Redaktionen

Spiseborde i massivt træ hitter, men vil man have et nyt, kan gå hen og blive en større udskrivning. Et stort træbord i fx massivt fyrretræ fås imidlertid billigt, hvis man er frisk på at købe det brugt.

Kønne er de sjældent, for selvom de i tidernes morgen er behandlet med lak eller olie, så har de - ellers lyse, smukke træborde - med tiden fået hakker og ridser, og en gulnet overflade.

Det kræver ganske vist en indsat, men med det rigtige værktøj og tre til fire timer til rådighed, kan du snart stå med et virkelig flot, gedigent træbord til ingen penge.

Du skal bruge:

 • Excentersliber med støvfilter, som samler pudsestøvet i kassette og pose
  Ved at sørge for at støvet suges væk under arbejdet, slipper man for at støvet 'pakker' sig fast i sliberondellerne.
  Når gør det selv-folk vælger excentersliber frem for rystepudser, så er det fordi de fleste finder den langt mere effektiv. En excentersliber er ganske vist også lidt dyrere end rystepudseren, og indenfor excentersliberne findes der også både dyre og billigere udgaver. Undersøg evt. om du kan finde en dyr, robust excentersliber brugt på Dba/Guloggratis.
 • Sliberondeller til excentersliber i korn 80, 120 og 180 samt poleringsskive.
 • Rensestift i rågummi til rensning af sliberondeller
  Du kan få sliberondellerne til at række længere ved at rense dem undervejs med en rensestift i rågummi. Det er en simpel og sikker måde at fjerne smuds og lak, der har sat sig fast i rondellerne.
 • Sikkerhedsbriller og høreværn
 • Håndfejekost
 • Sandpapir og slibeklods til områder, hvor slibemaskinen ikke kan komme til
 • Bordpladeolie evt. hvidpigmenteret
  Da bordpladen kommer i kontakt med fødevarer, er det vigtigt at bruge en olie, som man ikke risikerer bliver harsk. Ved at vælge en decideret bordpladeolie, har du samtidig en olie, der tørrer hurtigere end fx rå linolie.

Sådan gør du:

 1. Skil bordet fra hinanden, så du nemmere kan komme til med sliberen
 2. Vask borddelene af
 3. Slib de enkelte dele med sliberondeller korn 80 eller 120 til træet har en fin, jævn overflade og ensartet farve. Brug derefter sliberondel korn 180 til at finpudse overfladen.
  Fej støv væk og tøm støvposen/kassetten undervejs, hvis nødvendigt.
  Fjern ophobning af lak, olie og smuds på sliberondellerne ved at køre rensestiften hen over rondellerne mens de roterer.
 4. Nu skal bordet overfladebehandles med bordpladeolien. Ved at bruge en plasticpose i stedet for en klud til at fordele olien, slipper du for at fnuller fra kluden klistrer fast i olien.
 5. Fjern overskydende olie, men lad så meget blive tilbage, at træet den næste halve til hele time, kan stå og trække ind.
 6. Giv herefter bordet endnu en omgang olie, og giv igen træet tid til at mættes af olie.
 7. Fjern overskydende olie og poler træet, enten med en klud, der ikke fnugger eller med en excentersliber med poleringsskive.
 8. Lad træet hærde et par dage, hvorefter bordet er klar til en sidste omgang olie, som igen skal have lov til at hærde. Efter polering er træet mættet af olie, hvilket ikke kun på smukkeste vis fremhæver træets årer og struktur, men samtidig gør træet overraskende robust og modstandsdygtigt.

 

 

Hobby
Genbrug af stofrester

Skoposer, vasketøjsposer, poser til træningstøj, stofposer til bleer og legetøj, poser til makeup og som toilettaske, frugtposer, brødposer, bestikposer, fine gaveposer i stof, duftende lavendelposer, smykkeposer, poser som brilleetui og genanvendelige teposer.

Læs mere
Hobby
Lav smukke lanterner

Lav smukke lanterner til stemningsfulde sene sommeraftner på terrassen og i haven. Med brugte glas, som marmeladeglas, sildeglas eller måske et par store asieglas, kan du lave de mest bedårende lanterner og lysglas til havebordet.

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Hobby
Smykkefremstilling

Smykkefremstilling er en populær og hyggelig syssel, og en dejlig mulighed for at pleje og styrke sine kreative evner. At lære at fremstille smykker bliver også særligt tilfredsstillende, når man pludselig kan fremstille unikke og personlige smykker til sig selv og sine nærmeste.

Læs mere
Hobby
Scrapbooking

Scrapbooking er hyggelig og kreativ adspredelse, og så er det en dejlig måde, at bevare smukke minder og oplevelser på. Det kan være rare minder fra en ferie, som med fotografier, udklip fra brochurer, brugte entrebilletter og postkort, kan blive til en smuk og stemningsfuld scrapbog. Bryllupper,...

Læs mere
Hobby
20 idéer med kalkmaling

Hvis du ikke har arbejdet med kalkmaling tidligere, så er her en oplagt idé til en ny, kreativ syssel. Med kalkmaling kan du tilføje den fineste vintage stemning til indretningen, give gamle møbler nyt liv og matche farver og nuancer til dit interiør.

Læs mere
Hobby
Shop til sysler og håndarbejde

Væk kreativiteten med hyggelige sysler: ombetræk dine møbler, strik lune sjaler og cardigan eller sy nyt til forårsgarderoben. Find inspiration til sysler og håndarbejde på bazaren ...

Læs mere
Hobby
Jeanne d'Arc Living

Jeanne d’Arc Living er et dansk brand med stor kærlighed for den nordisk-franske landstil. Ud over et stort udvalg af brugskunst, møbler og tekstiler, der understreger den nostalgiske, stemningsfulde boligstil, så producerer virksomheden vintagemaling og materialer til DIY vintageprojekter.

Læs mere
Hobby
Inspiration til kreative projekter

Savner du inspiration til et hyggeligt og kreativt projekt, så behøver du ikke lede længe. For nettet bugner af kreative ideer og DIY´s for enhver smag.

Læs mere
Hobby
ISADORA tørklæde med takkekanter

Fra Lene Holme Samsøe´s bog "Suveræn strik" fra forlaget Lindhardt og Ringhof får du her opskriften på et florlet og ultrafeminint tørklæde. Tørklædet har fine takkekanter i siderne, der strikkes samtidig med resten af tørklædet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Malerpensler

Malerpensler

Anti-stress

Anti-stress

Blondebånd

Blondebånd

Hørstof

Hørstof

Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Min flora i farver

 

Min flora i farver er en meget smuk malebog med hele 40 botaniske plancher. Blomsterne er udvalgt fra gamle udgaver af florabøger med opsætning af de enkelte planter og deres udviklingsfaser fra frø og løg til smukke blomster i alle farver.

Læs mere
Vintage Paint - Skønne forvandlinger

Materialer til maling og patinering af møbler, vægge og gulve er en stor del af danske Jeanne d'Arc Livings succes. Det mest fantastiske ved JDLs Vintage Paint er, at den er så nem at bruge og at resultatet altid overgår ens forventning. Faktisk er det så nemt at arbejde med Vintage Paint, at man...

Læs mere
Dyreriget deluxe af Millie Marotta

Både voksne og børn har fundet farveblyanter og tusser frem, og overalt ligger de storsælgende malebøger øverst på alverdens bestsellerlister. Nu kan du også være med på trenden med Millie Marottas nye, smukke malebog for voksne.

Læs mere
^