Køkkenhjælp til kriseramte danskere: Sådan får du din mad til at række længere

Køkkenhjælp til kriseramte danskere: Sådan får du din mad til at række længere 

For at hjælpe danskerne med at passe godt på maden i Corona-krisen, har Stop Spild Af Mad samlet en nyttig guide til, hvordan du får din mad til at række længere, hvordan du opbevarer din mad, portionsberegner og udnytter alle madrester.

Krisehåndtering: Sådan passer du allerbedst på din mad

I krisetider er det vigtigt at have et godt og stærkt immunforsvar, spise sundt og derudover passe på godt sine madvarer. Det er fx en god idé at lave madplaner, så man får ro og overblik. At udnytte sine madvarer optimalt og få sin mad til at vare længere vil også skabe en lettere hverdag.

Sådan genbruger du dine madrester

Når du mangler akut inspiration til genbrug af madrester, har Fødevarestyrelsen lavet en nem guide, som er lige til at gå til:

Rester af brød

  • Rugbrød nedfryses og gemmes til øllebrød
  • Rugbrød kan rives til ymerdrys
  • Rugbrød kan ristes i ovnen smurt med lidt olie, som stave eller tern og bruges som tilbehør
  • Hvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner
  • Hvedebrød kan tørres til rasp
  • Hvedebrød kan også bruges til æblekage-rasp, genbrugt I ny brøddej, tyndt skåret, ristet til chips, til arme riddere
  • En rest rugbrød rives og blandes med havregryn mm. og tørristes på en pande i 2-3 minutter, så får man sin egen hjemmelavet mysli

Rester af kogte ris, bulgur, couscous m.m.

  • Kan tilsættes fx farsretter som frikadeller, farsbrød m.m.
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
  • Kan bruges som fyld i grønsagssuppe

Rester af kogte kartofler

  • Mosede i brøddej
  • Som pålæg på rugbrød
  • Skåret i tern eller skiver og braset på panden eller i ovnen
  • Til kartoffelsalat
  • Skåret i tern som topping på suppe eller blendet med som fyld
  • Most kartoffel til kartoffelklatkager, kan suppleres med rodfrugter
  • Til biksemad med masser grøntsager i ovnen
  • Som fyld i omelet/æggekage

Rester af kogte pasta

  • Som fyld i suppe
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
  • Som fyld i pålægssalater, fx karrysalat

Rester af grød

  • Kan tilsættes brøddej
  • Risengrød kan anvendes til klatkager
  • En rest havregrød fra morgenmaden kan gemmes og bruges i fx havregrødspandekager eller klatkager

Rester af tilberedt kød

  • Rest af kødsovs kan kommes på boller til pizzaboller, snegle m.m.
  • Kødsovs kan anvendes til lasagne
  • Steg, farsmad m.m. kan anvendes som pålæg
  • Kan anvendes som fyld i gratin, biksemad eller æggekage, fx skinke
  • Pålæg bruges som topping til pizza eller fryses

Rester af tilberedt fisk

  • Fiskefrikadeller og fileter kan bruges til pålæg
  • Til salater eller mousse
  • Til lasagne
  • Som fyld i pastasalat fx tun eller laks


Rester af mejeriprodukter

  • Rester af skæreost kan rives og nedfryses
  • Rester af skæreost kan kommes på boller sammen med tomat til pizzaboller
  • Rester af ost kan også bruges til, ostecroutoner, ostechips, i supper, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk
  • Surmælksprodukter kan anvendes i brøddej
  • Surmælksprodukter i en hjemmelavet koldskål, smoothie – husk at anvende pasteuriseret æg og varmebehandlede frosne bær
  • Rester af mejeriprodukter og fløde kan også bruges til, dej, grøntsagsmos, i proteindrik, til dressing, i supper, i saucer, til ostecroutoner, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk

Rester af grøntsager

  • Kan hakkes og kommes i fars eller sovs
  • Stokke fra broccoli eller blomkål kan dampes, blendes og bruges blandet sammen med et magert mejeriprodukt og anvendes som pålæg, sovs eller dressing
  • Blendes og kommes i farsmad, fx frikadeller, farsbrød, kødboller m.m.
  • Bruges som supplement til pålæg, let kogte grøntsager gnaves ved siden af brød
  • Rå grøntsager rives og kommes i brøddejen
  • Grønsagsmos kommes i brøddej
  • I grønsagssuppe
  • Pesto kan anvendes i madbrød
  • Lav pesto af grøntsagsrester fx krydderurter
  • Kan anvendes i en lasagne, tomatsovs eller kødsovs
  • Kan anvendes i gratin eller æggekage
  • Grønsagssovs fx tomatsovs kan kommes på pizzaboller, snegle m.m.


Rester af frugt

  • Revet frisk frugt kommes i brøddej
  • Frugtgrød som topping til grød
  • Frisk frugt skåret i skiver som pålæg
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^