Ibu Jewels
Øreringe Dansk Smykkekunst
Multifarvede zirkoner - Sif Jakobs
Bering - True Aurora
Køkkenhjælp til kriseramte danskere: Sådan får du din mad til at række længere
Redaktionen

For at hjælpe danskerne med at passe godt på maden i Corona-krisen, har Stop Spild Af Mad samlet en nyttig guide til, hvordan du får din mad til at række længere, hvordan du opbevarer din mad, portionsberegner og udnytter alle madrester.

Krisehåndtering: Sådan passer du allerbedst på din mad

I krisetider er det vigtigt at have et godt og stærkt immunforsvar, spise sundt og derudover passe på godt sine madvarer. Det er fx en god idé at lave madplaner, så man får ro og overblik. At udnytte sine madvarer optimalt og få sin mad til at vare længere vil også skabe en lettere hverdag.

Sådan genbruger du dine madrester

Når du mangler akut inspiration til genbrug af madrester, har Fødevarestyrelsen lavet en nem guide, som er lige til at gå til:

Rester af brød

  • Rugbrød nedfryses og gemmes til øllebrød
  • Rugbrød kan rives til ymerdrys
  • Rugbrød kan ristes i ovnen smurt med lidt olie, som stave eller tern og bruges som tilbehør
  • Hvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner
  • Hvedebrød kan tørres til rasp
  • Hvedebrød kan også bruges til æblekage-rasp, genbrugt I ny brøddej, tyndt skåret, ristet til chips, til arme riddere
  • En rest rugbrød rives og blandes med havregryn mm. og tørristes på en pande i 2-3 minutter, så får man sin egen hjemmelavet mysli

Rester af kogte ris, bulgur, couscous m.m.

  • Kan tilsættes fx farsretter som frikadeller, farsbrød m.m.
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
  • Kan bruges som fyld i grønsagssuppe

Rester af kogte kartofler

  • Mosede i brøddej
  • Som pålæg på rugbrød
  • Skåret i tern eller skiver og braset på panden eller i ovnen
  • Til kartoffelsalat
  • Skåret i tern som topping på suppe eller blendet med som fyld
  • Most kartoffel til kartoffelklatkager, kan suppleres med rodfrugter
  • Til biksemad med masser grøntsager i ovnen
  • Som fyld i omelet/æggekage

Rester af kogte pasta

  • Som fyld i suppe
  • Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
  • Som fyld i pålægssalater, fx karrysalat

Rester af grød

  • Kan tilsættes brøddej
  • Risengrød kan anvendes til klatkager
  • En rest havregrød fra morgenmaden kan gemmes og bruges i fx havregrødspandekager eller klatkager

Rester af tilberedt kød

  • Rest af kødsovs kan kommes på boller til pizzaboller, snegle m.m.
  • Kødsovs kan anvendes til lasagne
  • Steg, farsmad m.m. kan anvendes som pålæg
  • Kan anvendes som fyld i gratin, biksemad eller æggekage, fx skinke
  • Pålæg bruges som topping til pizza eller fryses

Rester af tilberedt fisk

  • Fiskefrikadeller og fileter kan bruges til pålæg
  • Til salater eller mousse
  • Til lasagne
  • Som fyld i pastasalat fx tun eller laks


Rester af mejeriprodukter

  • Rester af skæreost kan rives og nedfryses
  • Rester af skæreost kan kommes på boller sammen med tomat til pizzaboller
  • Rester af ost kan også bruges til, ostecroutoner, ostechips, i supper, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk
  • Surmælksprodukter kan anvendes i brøddej
  • Surmælksprodukter i en hjemmelavet koldskål, smoothie – husk at anvende pasteuriseret æg og varmebehandlede frosne bær
  • Rester af mejeriprodukter og fløde kan også bruges til, dej, grøntsagsmos, i proteindrik, til dressing, i supper, i saucer, til ostecroutoner, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk

Rester af grøntsager

  • Kan hakkes og kommes i fars eller sovs
  • Stokke fra broccoli eller blomkål kan dampes, blendes og bruges blandet sammen med et magert mejeriprodukt og anvendes som pålæg, sovs eller dressing
  • Blendes og kommes i farsmad, fx frikadeller, farsbrød, kødboller m.m.
  • Bruges som supplement til pålæg, let kogte grøntsager gnaves ved siden af brød
  • Rå grøntsager rives og kommes i brøddejen
  • Grønsagsmos kommes i brøddej
  • I grønsagssuppe
  • Pesto kan anvendes i madbrød
  • Lav pesto af grøntsagsrester fx krydderurter
  • Kan anvendes i en lasagne, tomatsovs eller kødsovs
  • Kan anvendes i gratin eller æggekage
  • Grønsagssovs fx tomatsovs kan kommes på pizzaboller, snegle m.m.


Rester af frugt

  • Revet frisk frugt kommes i brøddej
  • Frugtgrød som topping til grød
  • Frisk frugt skåret i skiver som pålæg
Forbrugernyt
Livekoncerter i coronatider

Kan man trygt gå til livekoncerter?

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: DR må, Saszeline må ikke

I forlængelse af at sundhedsmyndighederne har udvidet kravet om, at der nu skal bæres mundbind, ikke kun i offentlig transport, men også på restauranter, barer og caféer, bringer DR.dk en artikel med overskriften; ’Nye krav om mundbind: Anbefalinger hviler på et spinkelt grundlag’.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan frivillige søge tilskud til at fjerne affald fra danske strande

Affald og plastik hører ikke til på de danske strande. Alligevel kan man mange steder finde kapsler, dåser, poser, plastiklåg, dunke, cigaretskod, bøjer og fiskegarn i sandet langs kysterne. Strandoprydningspuljen er et af flere initiativer, som skal begrænse plastikforurening og overforbrug af...

Læs mere
Sommer
Madvarer i varmen

Når temperaturen uden for stiger, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvordan man behandler sine madvarer. Reglerne for hvordan du forbygger sygdomsfremkaldende bakterier, som salmonella, campylobacter eller andre bakterier, er enkle:

Læs mere
Forbrugernyt
Derfor præsenteres ikke-godkendte coronaprodukter først i søgemaskinerne

Hvordan kan det være det ofte er ikke-godkendte produkter, der ligger først i søgeresultatet, når man i øjeblikket søger på produkter, der forebygger COVID-19? Det har Jeppe Vestergaard, ejer af webshoppen livetsomsenior.dk, sat sig for at undersøge.

Læs mere
Forbrugernyt
Sommer med ekstra spritkontroller

Hele sommeren er politiet på vejene med ekstra spritkontroller, og samtidig gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner en kampagne, der skal få flere til at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrug: Færre får misbrugt deres betalingskort på nettet

De seneste tre år er antallet af misbrugstransaktioner med Dankort og Visa/Dankort på nettet faldet med omkring 50 procent. Selvom færre får misbrugt kortet, er der dog fortsat grund til at bruge den sunde fornuft – særligt hvis du handler på udenlandske hjemmesider.

Læs mere
Forbrugernyt
20 idéer til en mere bæredygtig hverdag

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor...

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne?

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
Tænk før du deler: Hjælp med at bekæmpe misinformation om Corona

"Spis rå hvidløg og masser af C-vitamin, skyld munden i alkohol og eddike, drik urteteer, tag kosttilskud med natriumklorit og homøopatiske dråber..."

Når den ubærlige sandhed er, at ingen pille, vaccine eller andet endnu har vist sig at kunne kurere eller forhindre virussen, så er det svært ikke...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Spisebordsstole

Spisebordsstole

Bering - True Aurora

Bering - True Aurora

Bloomingville

Bloomingville

Designer Inspirations Boutique

Designer Inspirations Boutique

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

^