Stadig flere udsættes for vejvrede

Stadig flere udsættes for vejvrede 

I løbet af de sidste otte år er der sket en stigning i antallet af trafikanter, der er blevet råbt ad eller truet i trafikken. Det viser en ny dansk undersøgelse om vejvrede fra Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU.

Stadig flere udsættes for vejvrede: Stadig flere udsættes for vejvrede

Når en bilist eller cyklist er uopmærksom eller begår fejl i trafikken, kan det få en del trafikanters temperament helt op i det røde felt. Det øger risikoen for ulykker, skriver Rådet for Sikker Trafik, som sammen med Transport DTU, har foretaget en undersøgelse der viser, at 35% af danskerne inden for det sidste år har været udsat for vejvrede i trafikken. Undersøgelsen viser også, at antallet af personer som har været udsat for vejvrede er steget markant i hele landet.

"Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede. Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at slå koldt vand i blodet" siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan bliver vi vrede i trafikken

Vejvrede kan komme til udtryk på flere forskellige måder fx som tilråb, tegn, fagter eller decideret vold. Undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU viser, at de mildeste former for vejvrede såsom at blive råbt ad og at man får 'fingeren', forekommer oftest. Derefter kommer trusler og at der bliver sparket eller slået på ens køretøj. I de mere sjældne tilfælde ender vejvrede med decideret fysisk vold.

Derfor bliver vi vrede

Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor nogle trafikanter reagerer med vejvrede i trafikken, mens andre ikke gør. Når man spørger de personer, der siger, at de har udøvet vejvrede, så svarer 57%, at det var fordi, at de blev forskrækket over en anden trafikants adfærd. Men når man spørger folk, hvorfor de tror at andre hidser sig op i trafikken, så svarer flertallet (64%), at det er fordi, at folk ikke kan styre deres vrede. Der er altså en forskel på, hvordan man opfatter sin egen og andres vejvrede.

"Hvis man udsættes for vrede i trafikken, er det vigtigt at huske på, at modpartens reaktion kan skyldes forskrækkelse. Der behøver ikke være ond vilje bag den voldsomme reaktion. Hjælp til at nedtrappe konflikten fx ved at forlade stedet eller acceptere, at andre kan begå en fejl, uden at du behøver at irettesætte dem" siger Mette Møller, seniorforsker, Transport DTU.

Gode råd – sådan håndterer du din vejvrede:

  • Bevar roen, selv om du bliver forskrækket over en anden trafikants adfærd.
  • Husk på, at den anden trafikant næppe ville genere dig.
  • Alle kan lave en fejl, og det hjælper ikke at blive vred.

Gode råd hvis du udsættes for vejvrede:

  • Trap situationen ned og forhold dig rolig.
  • Bliv siddende i bilen, hvis en trafikant er aggressiv over for dig.
  • Forlad stedet roligt og sikkert.
  • Vis tilgivelse og husk, at den anden måske blot blev forskrækket.
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^