Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist

Kategori: Forbrugernyt

"Vær opmærksom allerede når du knapper den første øl op eller får skænket det første glas gløgg. Det er her, at du skal have besluttet dig for, om det er et af den slags arrangementer, du gerne vil drikke mere alkohol til, eller om du hellere vil holde dig til en enkelt genstand, så du kan køre bilen sikkert hjem. Beslutningen skal tages, mens man er ædru," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist 

Restriktionerne som Covid-19 har resulteret i, betyder at mange store julefrokoster i år er aflyst. Til gengæld vil der muligvis opstå flere små, spontane sammenkomster, og her kan der være fare for at gæsterne glemmer at planlægge, hvordan de kommer hjem, advarer Rådet for Trafik. Derfor lyder rådet: Vær opmærksom allerede inden du får skænket det første glas gløgg. Beslutningen om, hvorvidt man skal køre hjem, skal tages, mens man er ædru.

Selvom spritkørsel er noget, som et markant flertal af danskere tager afstand fra, så er det ikke alle, der lader bilen stå, når de har fået promiller i blodet. Hver femte dræbte i trafikken sidste år mistede livet i en ulykke, hvor alkohol var involveret, og det er det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom på den farlige kombination af alkohol og bilkørsel.

"I år er mange store julefrokoster aflyst, og det kunne lyde som en positiv ting i forhold til at få nedbragt antallet af spritbilister i julemåneden. Til gengæld vil mange af de store julefrokoster formentlig blive erstattet af flere små, og måske også mere spontane sammenkomster. Og her kan der være fare for, at man glemmer at planlægge, hvordan man kommer hjem," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

"Det er helt afgørende, at vi hver især tager ansvar for at forhindre spritkørsel. Ser vi en ven, onkel eller kollega gribe efter bilnøglerne, og er vi i tvivl om, hvorvidt han har fået for meget at drikke, så skal vi bede ham lade være med at køre bil. Man kan prøve at finde et alternativ til at køre, uanset om det er en taxa, en overnatningsmulighed eller et lift med en ædru chauffør, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

7 gode råd: Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.

  1. Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  2. Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  3. Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  4. Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  5. Tilbyd overnatning
  6. Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  7. Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^