Sådan halverer du dit indtag af pesticider

Kategori: Forbrugernyt

Jordbær er med blandt de fødevarer, der bidrager mest til pesticidresterne i danskernes kost. Jordbær står på 8. pladsen over den ikke-økologiske frugt og grøntsager, der bidrager med flest pesticidrester, ifølge DTU Fødevareinstituttets nye beregninger. På førstepladsen er æblerne.

Sådan halverer du dit indtag af pesticider 

Ved blot at købe æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler i en økologisk udgave kan man næsten halvere sit indtag af pesticider. Det viser helt nye beregninger fra DTU. Med en lille indsats kan man således gøre en stor forskel, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester, påpeger Økologisk Landsforening.

"Hvis man gerne vil undgå pesticider i kosten, kan man vælge blandt de økologiske varianter, som generelt er pesticidfri" siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse på baggrund af beregningerne. Hos Økologisk Landsforening fremhæver chefkonsulent Helle Bossen, at andre undersøgelser viser, at ønsket om at undgå pesticidrester i kosten er danskernes væsentligste årsag til at vælge økologi.

"Mange danskere træffer allerede det sikreste valg og køber økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige" siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

 

Lille indsats – stor forskel

De nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet er baseret på tal fra den danske pesticidkontrol fra 2012-2017, og de viser også, at man kan gøre en stor forskel med en lille indsats, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester.

"Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man som ny økologisk forbruger vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man næsten halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang" siger Helle Bossen. 

Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således reducere sit indtag af pesticider med 46 procent. Det viser den nye beregning fra DTU Fødevareinstituttet, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer. 

Beregningen viser for eksempel, at æbler alene står for 15 procent af danskernes relative indtag af pesticidrester. Det skyldes dels, at danskerne spiser mange æbler og dels, at der ofte findes rester af pesticider i ikke-økologiske æbler.

 

Økologi er det sikreste valg

"Vi oplever, at fakta om pesticidrester i maden ofte overrasker folk. Det er for eksempel en øjenåbner for mange, at der ifølge de nyeste tal er hele 23 forskellige pesticidrester i ikke-økologiske vindruer. Eller at der også findes mange pesticidrester i forarbejdede varer som for eksempel mel og rødvin. Risikoen for pesticidrester er mindre i danske varer, men flere bliver overraskede over at høre, at der alligevel var pesticidfund i hver tredje af de danske ikke-økologiske frugter og grøntsager ved seneste kontrol. Det mest sikre valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad, er at vælge økologisk" siger Helle Bossen.

 

Fakta:

  • Der er rester af pesticider i 71 procent af ikke-økologisk frugt, og 42 procent af ikke-økologiske grøntsager i dagligvarehandlen, viser DTU Fødevareinstituttets seneste årsrapport.
  • Hver tredje ikke-økologiske danske frugt og grøntsag indeholder rester af pesticider, ifølge den seneste pesticidkontrol med tal fra 2017.
  • Kun yderst sjældent bliver der fundet pesticidrester i økologiske varer. I øko-produktioner er det tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler.
  • 14,6 procent af det samlede fødevaresalg i den danske dagligvarehandel er økologisk. Det er verdens højeste andel af økologiske varer.
  • Mere end halvdelen af danskerne køber i dag økologi hver eneste uge.

 

 

Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^