22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet

Kategori: Forbrugernyt

22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af indholdet af dit køleskab. Så ved du, hvad du i forvejen har derhjemme, når du køber ind.

  1. Få styr på indholdet af dit køleskab, din fryser og dine køkkenskabe. Stil de ældste fødevarer forrest og få dem brugt op først. Spis op i dit køleskab, køkkenskabe og fryser. Der gemmer sig skatte derinde, som du sagtens kan bruge op først.

  2. Planlægning er et godt våben i kampen mod madspild. Madplaner, indkøbslister eller det allernemmeste trick: Smup et billede af indholdet af dit køleskab. Så ved du, hvad du i forvejen har derhjemme, når du i ulvetimen står i butikken og køber ind til aftensmaden.

  3. Køb aldrig ind på tom mave. Snup en banan eller en bolle, inden du skal handle. Mange butikker er begyndt at tilbyde gratis frugt til kunderne, og det er en god idé at tage imod. Køber du på tom mave, er du tilbøjelig til at købe mere, end nu har brug for.

  4. Vælg mindre størrelse indkøbskurve og -vogne. Flere forskere siger, at butikkernes indkøbskurve og indkøbsvogne de seneste 20 år er blevet større. En stor indkøbsvogn eller indkøbskurv i supermarkedet har den psykologiske effekt, at den automatisk får dig til at købe mere ind. Hvis du ønsker kun at købe dét, du har brug for, så vælg en mindre størrelse indkøbskurv eller indkøbsvogn.

  5. Gå efter datovarer, hvis du alligevel skal spise maden i dag. Flere butikker tilbyder i dag datovarer til nedsatte priser. Gå efter datovarerne, hvis du skal bruge maden samme dag.

  6. Mængderabatter er en madspildsfælde - brug mængderabatterne fornuftigt og kun, hvis du er sikker på, at du får brugt al maden. Ellers er det penge ud af vinduet.

  7. Kvalitet frem for kvantitet er også en god idé. Køber du fødevarer af bedre kvalitet, har du også større tilbøjelighed til at bruge dem op, for du har betalt godt for dem. Ved netop at spare penge på mindre madspild, kan du også få råd til at være lidt bedre ved dig selv og din familie ved købe fødevarer af højere kvalitet.

  8. Hold orden i dit køleskab, køkkenskabe og fryser - stil altid de senest indkøbte varer bagerst, så du kan nå at få brugt op de ældste først.

  9. Opbevar maden rigtigt. Der er masser af apps og vejledninger på nettet om, hvordan man opbevarer maden rigtigt.

  10. Husk at beregne portionsstørrelser, når du laver mad. Spørg familiens medlemmer, hvor meget de reelt kan spise, inden du laver maden. Især børnefamilier har en tendens til at lave mere mad, end de kan spise. Det er en god idé at være ekstra opmærksom der.

  11. Stil mindre størrelser tallerkener og fade frem på bordet. Dette får dig til ikke at overspise og til at smide mindre mad ud. De sidste 20 år er vores tallerkenstørrelsen vokset - og det kan desværre også ses på befolkningens taljemål.

  12. Stil maden gradvist ind. Det er en god idé til en aftensmad, men også til en stor middag, at stille maden gradvist ind i takt med, at maden bliver spist. Der er ingen grund til, at maden står fremme på bordet i flere timer og bliver dårlig.

  13. Fryseren er din ven. Det meste af overskudsmaden og resterne kan fryses. Rester af retter kan portionsopdeles og fryses. Brød kan skæres i skiver og fryses. Selv fløde, krydderurter, overskydende grøntsager fra grøntsagsskuffen, overskydende frugt fra frugtskålen, ost, m.m. kan portionsopdeles og fryses.

  14. Hav styr på holdbarheden og på to vigtige begreber:
    1. "Sidste anvendelsesdato" bruges på fersk kød, fersk fisk, mm.. Maden skal helst ikke spises efter denne datos udløb.
    2. "Mindst holdbar til" bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, müsli, mm.. Du kan sagtens spise maden efter denne datos udløb - er du i tvivl, så lugt og smag på maden.

  15. Brug resterne og anret restemaden delikat, hvis du og børnene synes, at restemad er kedelig at spise. Vær kreativ og udnyt resterne til nye retter - men husk også at anrette dem delikat - både på tallerkenen og i madpakken. Det skal se indbydende ud.

  16. Husk at komme resterne hurtigt i køleskabet, da det er ikke godt for maden at stå fremme på bordet i flere timer.

  17. Lav med til flere dage - køb bevidst mad til flere dage og tryl resterne af eksempelvis gårsdagens laks om til spændende laksesalat. Så sparer du derved også en ekstra tur til supermarkedet.

  18. Hav en fast bonus-restedag om ugen fx. om søndagen, hvor du "spiser op" i din reste-beholdning og udnytter alle de gode rester.

  19. Brug grøntsagsrester til at koge fond på. Alle former for løgskaller, gulerodstoppe, hvidløsskaller, vaskede kartoffelskræller, vaskede selleriskræller, porretoppe, tomat- og agurkstumper, mm. kan bruges til at koge fond på.

  20. Hav et arsenal af plastic-madbeholdere i dit køkken til at gemme dine gode rester. Et godt tip er også at have en rulle fryseposer liggende direkte i dit køleskab. Derved bliver du automatisk mindet om at tage dem i brug og gemme maden.

  21. Før en madspildsdagbog og registrér hvor meget mad, du smider ud. Du bliver automatisk opmærksom på at smide mindre ud og du lærer af dine erfaringer.

  22. Del maden med naboen, hvis du har fået lavet for meget mad. Hav fx. et madfællesskab i opgangen, så får du også gladere naboer. Giv efter en stor middag hjemmelavede doggybags med hjem til dine gæster, så får de et godt måltid til dagen efter.
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^