Ny undersøgelse: Plastposen er bedst for miljøet

Kategori: Forbrugernyt

Ny undersøgelse: Plastposen er bedst for miljøet 

Glem stofposen og den 'nedbrydelige' bioplast. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet. Det viser en ny, omfattende undersøgelse, som DTU Miljø har udført for Miljøstyrelsen.

Det kan virke overraskende, at plastposer er det mest miljøvenlige valg. Men ifølge Miljøstyrelsen, så belaster stofposer miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal. Også andre posetyper belaster miljøet mere end almindelige plastposer.

Undersøgelsen er gennemført på baggrund af de nuværende danske forhold med poser, der var tilgængelige i danske supermarkeder i efteråret 2017. Den tager udgangspunkt i et scenarium, hvor plastposer kun bruges én gang og derefter genbruges som affaldspose. På basis af dette har man beregnet de forskellige påvirkninger, der er på miljøet, inklusiv klimapåvirkningen.

Genbrug er godt – uanset posetype

Problemet med den såkaldte nedbrydelige eller kompostérbare bioplast er, at den ikke nedbrydes ordentligt. Derfor kan den – afhængigt af, hvor den ender – ødelægge affaldsbehandlingen eller blive liggende i naturen. Og vi smider nemmere affald fra os, når vi tror, at det forsvinder af sig selv.

Har du allerede stofposer eller en anden type poser, som du bruger, er det en god idé at blive ved med at bruge dem, indtil de er slidt op. Livscyklusvurderingen understreger således, at det er godt for miljøet, hvis vi genbruger vores bæreposer så mange gange som muligt, uanset materialet.

Det næstbedste posevalg er ifølge den nye undersøgelse papirsposer. De har dog den svaghed, at de sjældent bliver genbrugt eller brugt som affaldspose, fordi de nemmere går i stykker.

Fakta: Så mange gange skal du bruge posen

Nedenfor kan du se, hvor mange gange du skal genbruge en pose af et andet materiale end en almindelig plastpose, for at det miljømæssigt er et lige så godt valg som den almindelige plastpose.

Udgangspunktet er, at plastposen kun bruges én gang og derefter bruges som skraldepose. Hvis plastposen bruges flere gange, skal de andre posetyper bruges endnu flere gange for at hamle op med plastposen.

Posetype   Skønnet antal genbrug
Almindelig plastpose   1
Papirspose   Ca. 40
Biobaseret plast   Ca. 40
Stofpose, bomuld   Ca. 7.000-20.000

Kilde: ”Life Cycle Assessment of grocery carrier bags”, Miljøstyrelsen 2018

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^