Mobiltelefoni er farligt

Kategori: Forbrugernyt

Mobiltelefoni er farligt

Mobiltelefoni er farligt 

Undersøgelser viser, at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og ny undersøgelse viser at 3G-mobiltelefoni påvirker hjernens funktion....

Der har de sidste par år, med jævne mellemrum, været skrevet om strålingsfare ved mobiltelefoni. Mobiltelefoner udsender pulsering og stråling, men hvorvidt disse er skadelige for mennesker, hersker der en del uenighed omkring.


Informationscenteret Miljø og Sundhed mangler beviser
Skriverierne har i hvert fald aldrig ført til nogen egentlig advarsel og miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Miljø og Sundhed forklarer at det skyldes at det indtil videre, ikke har være muligt at påvise strålernes og pulseringens skadelige virkning.

”Det er er umuligt at opstille og gennemføre et afgrænset forsøg i et laboratorium og det kan derfor blive meget svært at bevise at eventuelle skader er opstået som følge af brug af en mobiltelefon. Skaderne kan jo være opstået af andre elementer i miljøet,” siger Hanne Svenningsen.

Men rapporten "Mobile Phones and Health 2004", som er en opfølgning på en ekspertudredning fra det såkaldte Steward-udvalg, viser at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og en nylig rapport viser effekter af 3G-mobiltelefoni på hjernens funktion.

"Informationscenterets anbefalinger er i tråd med rapportens konklusioner: Før der er mere detaljeret viden om, hvordan mobilstråler påvirker sundheden, er det fornuftigt at agere med forsigtighed," siger Hanne Svenningsen. "Som forbruger kan man for eksempel vælge mobiltelefoner med lavest mulige SAR-værdi, bruge headset samt sende SMS fremfor at føre lange samtaler." Men er det tilstrækkeligt?...

14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft
Lektor, cand.scient. Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi fra Århus Universitet har forsket i mobilstrålers påvirkning og har skrevet en FAQ (frequently asked questions) omkring mobiltelefoni.

Hun skriver blandt andet at man har forsket i mobiltelefoniens sundhedsmæssige effekter i over 20 år, og der foreligger et omfattende materiale som beviser at brug af mobiltelefon påvirker menneskets biologiske balance. Hun henviser blandt andet til 14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft. Men hver gang der kommer en undersøgelse som bevis en sammenhæng mellem mobiltelefoners stråling og helbredet, skriver hun, så kommer der kort efter en ny undersøgelse som viser det modsatte. Modbeviset kommer som regel i form af industri-sponsoreret forskning, skriver hun - og minder os om, at teleindustrien og regeringen har økonomiske interesser i mobiltelefonindustrien.

Sianette Kwee fraråder at børn under 16 bruger mobiltelefoner. Børns hjerne er ikke fuldt udviklet før 16 års alderen og er derfor mere følsomme overfor påvirkninger, skriver hun og påpeger at:

● Børns vigtigste hjernebølge ligger ved samme pulseringsfrekvens som mobiltelefonens

● Børns reaktioner påvirkes kraftigt af mobiltelefonstråling

● Børns immunsystem er ikke fuldtudviklet

Fra FAQ´en henvises til en svensk undersøgelse som viser at flest hjernekræfttilfælde er fundet blandt dem som i 10-20 års alderen startede at bruge mobiltelefonen.

Sianette Kwee skriver, at hun på baggrund af de undersøgelser der er foretaget fraråder gravide at bruge mobiltelefon og anbefaler at voksnes mobiltelefonsamtaler generelt bør begrænses til max 3 min, med minimum 15 minutters pause mellem samtalerne. Hun anbefaler brug af hovedtelefoner og håndfri set og at man benytter fastnetelefon til længere samtaler og altid når der er mulighed for det.

Når man erhverver sig en ny mobiltelefon bør man tjekke at fabrikanten og forhandleren oplyser ovenstående råd omkring brug af mobiltelefon, samt resultater af biologiske og epidemiologiske undersøgelser, skriver Sianette Kwee. Få samtidig information om strålingen fra mobiltelefonen og husk at få oplyst hvem har stået for målingen.

Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^