Magre oste til hverdag - fuldfede til fest

Kategori: Forbrugernyt

Magre oste til hverdag - fuldfede til fest

Magre oste til hverdag - fuldfede til fest 

Mange oste løber med Spis Mest Mærkerne i ny test, som Forbrugerstyrelsen har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. 21 oste er blevet testet, og resultatet er godt nyt for de magre produkter ...

Mange oste løber med Spis Mest Mærkerne i ny test, som Forbrugerstyrelsen har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. 21 oste er blevet testet, og resultatet er godt nyt for de magre produkter: 11 oste får Spis Mest Mærker, og mærkerne gives både til skæreost, smelteost og friskost.

Pas på fedtindholdet
Spis Mest Mærket er givet til oste, hvis fedtindhold ikke kommer over 17 gram per 100 gram, og hvor indholdet af mættet fedt ikke overstiger 11 gram per 100 gram. Ost er generelt en god kilde til vigtige vitaminer og mineraler, som for eksempel calcium. Men fedtindholdet varierer meget, som testen også viser. Mange oste indeholder meget fedt og har et højt indhold af den slags fedt, som vi skal spise mindre af - de mættede fedtsyrer.

Testen viser også, at ni ud af de 21 testede oste får Spis Mindst Mærket, da deres indhold af totalfedt, overstiger 20 gram per 100 gram. De ni oste har også et indhold af mættet fedt, der kommer over 14 gram per 100 gram.

Kun én ud af de 21 testede oste får Spis Mindre Mærket.

Produkterne er bedømt efter Spismærkeordningen, der omfatter tre mærker, Spis Mest, Spis Mindre og Spis Mindst. Spismærket giver forbrugerne et hurtigt overblik over, hvilke produkter de bør vælge ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Produkter med Spis Mest Mærket kan man roligt spise til hverdag. Produkter med Spis Mindst Mærket bør forbeholdes særlige lejligheder, mens Spis Mindre produkter ligger et sted imellem.

Vælg de magre oste til hverdag
Voksne danskere spiser i gennemsnit knap 30 gram ost om dagen. Ost spiller derfor en vigtig rolle i vores kost, både positivt og negativt ernæringsmæssigt set. Da næsten alle vil have gavn af at spise mindre mættet fedt, ligger løsningen lige for. Hvis man vælger de magre, fedtfattige varianter, får man mælkens og ostens gode egenskaber - uden at risikere for meget af det usunde fedt. Altså bør man spise skæreost på 20+ og 30+ og light-smøreoste frem for fuldfed 45+ ost til hverdag. Gem de fede oste til særlige lejligheder. Det er ikke svært at finde frem til de magre produkter, da ostens fedtindholdet står på varedeklarationen. Gå efter oste med max 17 gram fedt per 100 gram af varen.

Hvor meget skal man spise?
Ud fra en samlet vurdering anbefaler Fødevarestyrelsen ca. 25 gram ost om dagen. Anbefalingen forudsætter, at man vælger en mager ost .


Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^