Hver tredje tror de handler i en dansk netbutik, men …

Kategori: Forbrugernyt

Hver tredje tror de handler i en dansk netbutik, men … 

Husk, at tjekke, hvem du handler med, når du handler på nettet, opfordrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med en ny rundspørge, der viser, at næsten en tredjedel af danskerne har shoppet i dét de troede var en dansk, men siden viste sig at være en udenlandsk, netbutik. Og det har stor betydning for både prisen og ens rettigheder, advarer Mette Rose Skaksen, Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

"Langt det meste nethandel går godt, og mange danskere føler sig trygge ved at handle på nettet. Trygheden må bare ikke blive en sovepude, så man ikke får tjekket, hvem de handler med” siger Mette Rose Skaksen. ”Hvis netbutikken viser sig at ligge i et land uden for EU, kan det nemlig have betydning for både den samlede pris og forbrugerens rettigheder og klagemuligheder"

Kend toldreglerne og undgå ekstraregning

Sidste år lancerede 13 danske myndigheder i samarbejde informationsindsatsen ”Nethandel #heltsikkert”. Initiativet sætter fokus på de forbrugerrettigheder og klagemuligheder danskerne har, når de køber varer i udlandet. Ifølge Toldstyrelsen er der blandt andet brug for øget opmærksomhed omkring toldregler.

”Mange danskere er ikke opmærksomme på toldreglerne og beløbsgrænserne for told og moms, når de handler på nettet. Det kan betyde en ekstraregning, og det er jo ikke nogen sjov overraskelse at få, hvis man tror, man har gjort en god handel” siger Maren Holm Johansen, Toldstyrelsens handelsdirektør, som opfordrer danskerne til at få styr på reglerne ved at besøge tjektolden.dk, inden man sætter sig til tasterne og køber julegaverne.

Forbrugerrettigheder kan have trange kår udenfor EU

EU-reglerne om forbrugerrettigheder gælder normalt også køb hos netbutikker uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Men det er ikke altid nemt at gøre sine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

”Vi hører fra forbrugere, som bliver overraskede, fordi de tror, at de har handlet i Danmark eller EU, men hvor varen så sendes fra et land uden for EU. Det kan gøre det svært at komme efter sælgeren, hvis der er noget galt med varen. I hele EU har du gratis eller billig klageadgang, fx gennem Forbruger Europa – det har du ikke i lande uden for EU” forklarer Lars Arent, leder af Forbruger Europa. Han opfordrer til, at man altid undersøger, i hvilket land sælgeren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk" eller ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at sælgeren er etableret – og registreret – i EU. Oplysninger om sælgeren finder man ved at søge på Google eller Who.is.

Test: Meget legetøj købt udenfor EU indeholder farlig kemi

Ud over at det kan have betydning for forbrugernes rettigheder og klagemuligheder, hvor netbutikken hører hjemme, vil varer fra uden for EU måske ikke leve op til samme standard, som de varer der sælges inden for EU, som skal leve op til EU’s regler for kemi og produktsikkerhed. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU.

”Hvis du sidder på nettet midt i juleindkøbene til børnene, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bestiller gaverne med levering til døren fra webshops uden for EU. Disse webshops skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan for eksempel legetøj indeholde skadelig kemi. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj netop købt i webshops uden for EU” siger Kim Boesen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Gode råd – hvis du køber julegaven på nettet

  • Brug Forbrugerstyrelsens vejledning for nethandel i udlandet: Nethandel #heltsikkert
  • Overvej, om tilbuddet er for godt til at være sandt. Er prisen fx mistænkeligt lav, eller er der sprogfejl og skæve priser?
  • Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor netbutikken hører hjemme. Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken
  • Vær opmærksom på, om netbutikken ligger i et land inden for eller uden for EU. Hvis netbutikken ligger i et land uden for EU, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder og klagemuligheder som inden for EU
  • Undersøg, hvilket land varen bliver sendt fra. Hvis varen sendes fra et land uden for EU, vil du ikke være beskyttet af EU’s produktsikkerhedsregler og kemiregler. Samtidig kan der også komme told og moms oven i prisen på varen
  • Sørg for at betale med betalingskort

 

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^