Hver tredje tror de handler i en dansk netbutik, men …

Kategori: Forbrugernyt

Hver tredje tror de handler i en dansk netbutik, men … 

Husk, at tjekke, hvem du handler med, når du handler på nettet, opfordrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med en ny rundspørge, der viser, at næsten en tredjedel af danskerne har shoppet i dét de troede var en dansk, men siden viste sig at være en udenlandsk, netbutik. Og det har stor betydning for både prisen og ens rettigheder, advarer Mette Rose Skaksen, Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

"Langt det meste nethandel går godt, og mange danskere føler sig trygge ved at handle på nettet. Trygheden må bare ikke blive en sovepude, så man ikke får tjekket, hvem de handler med” siger Mette Rose Skaksen. ”Hvis netbutikken viser sig at ligge i et land uden for EU, kan det nemlig have betydning for både den samlede pris og forbrugerens rettigheder og klagemuligheder"

Kend toldreglerne og undgå ekstraregning

Sidste år lancerede 13 danske myndigheder i samarbejde informationsindsatsen ”Nethandel #heltsikkert”. Initiativet sætter fokus på de forbrugerrettigheder og klagemuligheder danskerne har, når de køber varer i udlandet. Ifølge Toldstyrelsen er der blandt andet brug for øget opmærksomhed omkring toldregler.

”Mange danskere er ikke opmærksomme på toldreglerne og beløbsgrænserne for told og moms, når de handler på nettet. Det kan betyde en ekstraregning, og det er jo ikke nogen sjov overraskelse at få, hvis man tror, man har gjort en god handel” siger Maren Holm Johansen, Toldstyrelsens handelsdirektør, som opfordrer danskerne til at få styr på reglerne ved at besøge tjektolden.dk, inden man sætter sig til tasterne og køber julegaverne.

Forbrugerrettigheder kan have trange kår udenfor EU

EU-reglerne om forbrugerrettigheder gælder normalt også køb hos netbutikker uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Men det er ikke altid nemt at gøre sine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

”Vi hører fra forbrugere, som bliver overraskede, fordi de tror, at de har handlet i Danmark eller EU, men hvor varen så sendes fra et land uden for EU. Det kan gøre det svært at komme efter sælgeren, hvis der er noget galt med varen. I hele EU har du gratis eller billig klageadgang, fx gennem Forbruger Europa – det har du ikke i lande uden for EU” forklarer Lars Arent, leder af Forbruger Europa. Han opfordrer til, at man altid undersøger, i hvilket land sælgeren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk" eller ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at sælgeren er etableret – og registreret – i EU. Oplysninger om sælgeren finder man ved at søge på Google eller Who.is.

Test: Meget legetøj købt udenfor EU indeholder farlig kemi

Ud over at det kan have betydning for forbrugernes rettigheder og klagemuligheder, hvor netbutikken hører hjemme, vil varer fra uden for EU måske ikke leve op til samme standard, som de varer der sælges inden for EU, som skal leve op til EU’s regler for kemi og produktsikkerhed. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU.

”Hvis du sidder på nettet midt i juleindkøbene til børnene, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bestiller gaverne med levering til døren fra webshops uden for EU. Disse webshops skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan for eksempel legetøj indeholde skadelig kemi. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj netop købt i webshops uden for EU” siger Kim Boesen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Gode råd – hvis du køber julegaven på nettet

  • Brug Forbrugerstyrelsens vejledning for nethandel i udlandet: Nethandel #heltsikkert
  • Overvej, om tilbuddet er for godt til at være sandt. Er prisen fx mistænkeligt lav, eller er der sprogfejl og skæve priser?
  • Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor netbutikken hører hjemme. Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken
  • Vær opmærksom på, om netbutikken ligger i et land inden for eller uden for EU. Hvis netbutikken ligger i et land uden for EU, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder og klagemuligheder som inden for EU
  • Undersøg, hvilket land varen bliver sendt fra. Hvis varen sendes fra et land uden for EU, vil du ikke være beskyttet af EU’s produktsikkerhedsregler og kemiregler. Samtidig kan der også komme told og moms oven i prisen på varen
  • Sørg for at betale med betalingskort

 

Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^