Få styr på madens holdbarhed

Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

Få styr på madens holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvares holdbarhed. I forbindelse med coronaudbruddet har Stop Spild Af Mad udarbejdet en yderst nyttig og overskuelig guide over hvilke fødevarer der kan, og ikke kan, spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Om datomærkning

  • Sidste anvendelsesdato' bruges på fersk kød, fersk fisk, fersk kylling, mm. som ikke bør spises efter udløbsdatoen
  • 'Mindst holdbar til' / 'Bedst før' bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, mysli, mm., hvilket er madvarer, som ifølge Fødevarestyrelsen, sagtens spise maden efter udløbsdato. Er du i tvivl, så se, lugt og smag på maden

Hvor længe kan maden holde sig i køleskabet?

Kød

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage
  • Andre kødtyper: 2-3 dage
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag
  • Råt fjerkræ: 2-4 dage
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage

Fisk

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage
  • Gravet laks: 1-2 dage

Fiskekonserves

  • Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage
  • Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage
  • Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag

Mælkeprodukter

  • Mælk og fløde: 2-3 dage
  • Surmælksprodukter: 4-5 dage
  • Smør, margarine, fedt: Se datomærkning
  • Skæreost: 3-4 uger
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden
  • Diverse oste: 2-3 dage

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag
  • Æggehvider: 2-3 dage
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt
  • Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage

Diverse

  • Juice: 4-5 dage
  • Saft på karton: 8-10 dage
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år

Hvor længe holder maden sig fryseren?

For mange er fryseren endt som en hangar for UFO’er - Uidentificerede Frosne Objekter, skriver Stop Spild Af Mad. Men for mange madvarer behøver det ikke blive det sidste stop inden skraldespanden. Ved at holde orden i din fryser, kan du og din familie få stor glæde af maden gennem lang tid. Her følger guide til madens holdbarhed i fryseren, udarbejdet af Statens Husholdningsråd.

  • Færdige retter: 1-3 måneder i fryseren
  • Grøntsager: 6-12 måneder afhængig af emballagen og grøntsagstypen
  • Frugt og frugtprodukter: 10-12 måneder
  • Pølser: 2-3 måneder
  • Fedt svinekød: cirka 3 måneder
  • Hakket kød: cirka 4 måneder i fryseren, fars kun kan holde sig i 2 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Magert svinekød: cirka 6 måneder
  • Kylling: 8-10 måneder
  • Oksekød: cirka 10 måneder.
  • Lammekød: cirka 10 måneder
  • Røget fisk: cirka 3 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Fed fisk: 2-3 måneder
  • Mager fisk: 3-6 måneder



 

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^