Få styr på madens holdbarhed

Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

Få styr på madens holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvares holdbarhed. I forbindelse med coronaudbruddet har Stop Spild Af Mad udarbejdet en yderst nyttig og overskuelig guide over hvilke fødevarer der kan, og ikke kan, spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Om datomærkning

  • Sidste anvendelsesdato' bruges på fersk kød, fersk fisk, fersk kylling, mm. som ikke bør spises efter udløbsdatoen
  • 'Mindst holdbar til' / 'Bedst før' bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, mysli, mm., hvilket er madvarer, som ifølge Fødevarestyrelsen, sagtens spise maden efter udløbsdato. Er du i tvivl, så se, lugt og smag på maden

Hvor længe kan maden holde sig i køleskabet?

Kød

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage
  • Andre kødtyper: 2-3 dage
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag
  • Råt fjerkræ: 2-4 dage
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage

Fisk

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage
  • Gravet laks: 1-2 dage

Fiskekonserves

  • Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage
  • Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage
  • Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag

Mælkeprodukter

  • Mælk og fløde: 2-3 dage
  • Surmælksprodukter: 4-5 dage
  • Smør, margarine, fedt: Se datomærkning
  • Skæreost: 3-4 uger
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden
  • Diverse oste: 2-3 dage

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag
  • Æggehvider: 2-3 dage
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt
  • Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage

Diverse

  • Juice: 4-5 dage
  • Saft på karton: 8-10 dage
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år

Hvor længe holder maden sig fryseren?

For mange er fryseren endt som en hangar for UFO’er - Uidentificerede Frosne Objekter, skriver Stop Spild Af Mad. Men for mange madvarer behøver det ikke blive det sidste stop inden skraldespanden. Ved at holde orden i din fryser, kan du og din familie få stor glæde af maden gennem lang tid. Her følger guide til madens holdbarhed i fryseren, udarbejdet af Statens Husholdningsråd.

  • Færdige retter: 1-3 måneder i fryseren
  • Grøntsager: 6-12 måneder afhængig af emballagen og grøntsagstypen
  • Frugt og frugtprodukter: 10-12 måneder
  • Pølser: 2-3 måneder
  • Fedt svinekød: cirka 3 måneder
  • Hakket kød: cirka 4 måneder i fryseren, fars kun kan holde sig i 2 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Magert svinekød: cirka 6 måneder
  • Kylling: 8-10 måneder
  • Oksekød: cirka 10 måneder.
  • Lammekød: cirka 10 måneder
  • Røget fisk: cirka 3 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Fed fisk: 2-3 måneder
  • Mager fisk: 3-6 måneder



 

Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^