Er du utryg ved kopimedicin?

Kategorier: Forbrugernyt  -  Sundhed

Er du utryg ved kopimedicin? 

Generisk medicin, som i folkemunde kaldes kopimedicin, sparer hvert år både samfundet og patienter for milliarder af kroner. Men mange patienter er utrygge ved, at medicinen hedder noget forskelligt og kan se forskellig ud fra gang til gang. Lægemiddelstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der skal skabe tryghed ved kopimedicin.

Derfor får du tilbudt kopimedicin

Får du medicin med jævne mellemrum, har du sikkert prøvet det mange gange. Du kommer ned på apoteket og får udleveret noget medicin, der hedder noget helt andet, end det lægen sagde. Og næste gang du henter medicin på apoteket, hedder den noget tredje. Årsagen er, at Danmark har en regel om, at apoteket skal tilbyde den billigste medicin, hvis der er mulighed for såkaldt generisk substitution. Det vil sige, mulighed for at udlevere et billigere produkt med præcis samme indholdsstof.
”Vi har et rigtig godt system, som holder medicinpriserne nede. Men desværre er det forvirrende for nogle borgere, fordi man kan opleve det som om, man får en ny slags medicin hver gang. Det både hedder noget andet, og pakningen ser anderledes ud end det, man fik sidst, ” fortæller Caroline Sofie Clemmesen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsens enhed for Apoteker og Medicintilskud.

Kopi tilbydes kun når man kan garantere samme virkning som originalen

Princippet om generisk substitution gør, at apotekerne skal tilbyde medicinbrugerne den billigste medicin inden for samme såkaldte substitutionsgruppe. ”De typer medicin, der er i samme subsitutionsgruppe har samme virkning og kan nemt erstatte hinanden. Det forsikrer apotekspersonalet medicinbrugerne om dagligt. Men for at skabe endnu mere tryghed omkring generisk substitution lancerer vi fra Lægemiddelstyrelsens siden nu en kampagne, der skal oplyse borgere om principperne for generisk substitution”, siger Caroline Sofie Clemmesen.
”Det er helt centralt, at borgerne er trygge ved at få udleveret generisk medicin. Vi hører fra apotekerne, at der er borgere, der ikke tør købe de generiske produkter af frygt for, at det ikke har samme virkning. Men det er der absolut ingen grund til at frygte. Lægemiddelstyrelsen har foretaget en grundig vurdering af, hvilke produkter der er generiske, og der er mange penge at spare for den enkelte borger ved at sige ja tak til det billigste produkt, som er lige så sikkert og effektivt som originalmedicinen” siger Caroline Sofie Clemmesen.

Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
Forbrugernyt
Sundhed.dk: Coronapas er klar 

I dag begynder den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb. Sundhed.dk forventer, at der, den kommende tid, vil…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikringsselskabet: Sådan dækker rejseforsikringen hvis corona-restriktioner forhindrer rejse 

Foråret og de lysere tider har vækket danskernes ferie- og rejselyst, men mange er i tvivl om, hvordan de er dækket, hvis de bestiller sommerens rejse sydpå nu, hvor rejsevejledningen har farvet landene røde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^