Derfor skal du vælge vand fra hanen frem for vand på flaske

Kategori: Forbrugernyt

Derfor skal du vælge vand fra hanen frem for vand på flaske 

Hvorfor køber vi flaskevand, når vi har gratis vand i hanen? Det virker måske åbenlyst, men i en verden som er ved at drukne i miljøproblemer, er spørgsmålet mere presserende end nogensinde. Ny undersøgelse viser, at mange danskere er parate til at vælge flaskevand fra, når de får indsigt i den belastning produktionen af flaskevand har på miljøet.

Dansk postevand blandt verdens bedste

Mens dårlig vandkvalitet tvinger mange lande til at desinficere deres vand med klor, og i stor stil er årsag til at salget af flaskevand på verdensplan eksploderer, så kan danskerne uden bekymring nyde drikkevand direkte fra hanen.

I en travl hverdag tænker man ikke over hvilket enormt privilegie det er at have nærmest gratis adgang til vand af så udsøgt kvalitet, at det til enhver tid kan sidestilles kvaliteten af flaskevand. Faktisk er kontrollen af vandkvaliteten i hanen i Danmark skrappere end kontrollen med vand på flaske. Det skyldes at kvaliteten på flaskevand primært kontrolleres af producenterne selv, mens vand fra hanen er underlagt miljømyndigheders kvalitetskontrol.

Vandspild og miljøbelastning

Alligevel bliver der købt vand på flaske som aldrig før, og det til trods for at flaskevand er både dyrt for forbrugerne og en stor belastning for miljøet. Problemet med flaskevand er at produktionen af plastikflasken, distributionen og fragten samt bortskaffelse af emballagen, alt sammen kræver energi. Således vurderer Miljøstyrelsen at <link https: mst.dk media rent-drikkevand.pdf>produktionen af en liter flaskevand sender op til 2.000 gange mere C02 ud i atmosfæren end en liter postevand. Flaskevand bidrager samtidig til større vandspild end postevand, konkluderer <link https: www.ncbi.nlm.nih.gov pubmed _blank>italienske forskere, hvis undersøgelser viser, at der går mere end 6 liter vand til at producere halvanden liter flaskevand.

Fakta får forbrugerne til at droppe flaskevand

Ifølge en undersøgelse af flaske- og postevandsforbruget i Norden, foretaget af
YouGov for vvs-producenten Grohe, så er mange ikke klar over, hvor stor en miljøbelastning produktionen af flaskevand udgør. Faktisk var kun 3 procent af respondenterne i undersøgelsen klar over de omkostninger produktionen har for miljøet, til gengæld var hele 51 procent af respondenterne indstillet på at drikke mere vand fra hanen, da de blev bekendt med fakta.

Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
Forbrugernyt
Sundhed.dk: Coronapas er klar 

I dag begynder den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb. Sundhed.dk forventer, at der, den kommende tid, vil…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikringsselskabet: Sådan dækker rejseforsikringen hvis corona-restriktioner forhindrer rejse 

Foråret og de lysere tider har vækket danskernes ferie- og rejselyst, men mange er i tvivl om, hvordan de er dækket, hvis de bestiller sommerens rejse sydpå nu, hvor rejsevejledningen har farvet landene røde.

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: Mindsk smitterisikoen på indkøbsturen 

Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Skal man spritte fødevareemballagen af? Hvordan holder man god hygiejne i køkkenet? Og hvordan opbevarer man maden korrekt?

Vil du vide, hvad du kan gøre for at mindske smitterisikoen på indkøbsturen, så har Michael René, lektor i…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^