DAB til DAB+: Sådan genindstiller du din DAB-radio

Kategori: Forbrugernyt

DAB til DAB+: Sådan genindstiller du din DAB-radio 

Hvis man er en af de mere end 900.000 danskere, som dagligt lytter til DAB-radio, er der god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober skifter det digitale radioformat DAB til det nye DAB+. I den forbindelse indledes en landsdækkende oplysningskampagne, som skal informere danskerne om overgangen til DAB+ og bringe dem godt med videre til det nye radioformat.
"Trods et bugnende udbud af nye medier lytter danskerne stadigvæk trofast til radio. Det sker i stigende grad på digitale platforme og for rigtig manges vedkommende på DAB-radio. Ambitionen er at få danskerne med over på det nye DAB+-format, hvor der er plads til en række nye radiokanaler. Det skal oplysningskampagnen i første omgang hjælpe med at sikre. Samtidig har kampagnen til formål at fortælle borgerne om de mange muligheder, man får med digital radio," siger Tobias Enné, talsperson for sekretariatet Mere Radio, som står bag kampagnen.

Fakta om DAB+
DAB+ er en forbedret version af DAB ("Digital Audio Broadcasting"). Til forskel fra DAB giver DAB+ mulighed for at sende et større antal kanaler, og dermed mere radio til danskerne. Med DAB+-formatet vil der blive plads til omkring 12 nye, landsdækkende radiokanaler.

Tag testen: Kan din DAB-radio modtage DAB+?
I dag har lidt under halvdelen, cirka 45 procent, af befolkningen en DAB-radio i hjemmet. Ud af det samlede antal anslås det, at et sted mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato ikke kan modtage det nye DAB+-format og derfor skal udskiftes. DAB-radioer købt efter 2012 skal derimod blot genindstilles for at kunne modtage de nye kanaler.
Derfor er det snart tid til at finde ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+, eller om den muligvis skal udskiftes. Det gør du ganske enkelt ved at tjekke, om du på din radio kan lytte til DR’s regionale P4-kanaler. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en radio, der kan modtage DAB+.
Er radioen derimod tavs, når man tuner ind på DR’s regionale P4-kanaler, understøtter den sandsynligvis ikke DAB+ og skal dermed udskiftes med en ny, hvis du fortsat ønsker at lytte til DAB-radio.
Information om hvad skiftet til DAB+ betyder, og hvordan man fremover kan lytte til digital radio er noget af det, som danskerne vil støde på, når oplysningskampagnen lanceres. 

Guide: Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+

  1. Hvordan ved du, om du hører DAB-radio?
    Første skridt på vejen er at finde ud af, om din radio er en DAB-radio. Det gør du ved at kigge efter, om der står DAB på din radio. Fremgår det ikke, kan du kigge i radioens brugermanual. Står der DAB+ på din DAB-radio eller er den købt i 2012 eller senere, kan du gå ud fra, at radioen kan modtage DAB+. Husk, at selvom du kan modtage DAB+, skal du genindstille din radio den 1. oktober, så du kan modtage de nye kanaler, når formatet skifter. 
  2. Hvordan finder du ud af, om du kan modtage DAB+?
    Står der ikke DAB+ på din radio, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du tage DAB+-testen:
    Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, kan du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.
    Hvis du herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+.

Hvad gør du, hvis du ikke kan høre DAB+?
Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober på din gamle radio. DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

  • På en ny DAB+-radio
  • På din computer via internettet
  • På din smartphone eller tablet – enten i din browser eller via apps
  • På dit tv – på nogle tv kan man også lytte til digital radio, men det afhænger af dit tv og din tv-udbyder

Man kan læse mere om DAB+ og mulighederne med digital radio på mereradio.dk.

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^