Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften

Kategori: Forbrugernyt

Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften 

Boafgiften er en kilde til frustration hos både arveladere og pårørende som gerne vil sikre, at arven lander det rigtige sted. En hjælpende hånd fra advokaten hjælper med at minimere boafgiften uden dårlig samvittighed.

Arv uden brandbeskatning

Livet varer ikke evigt. Det varer på danske breddegrader i gennemsnit 81,3 år. Men når tiden er gået og arven skal fordeles, så melder problemerne sig. Boafgiften, tidligere kendt som arveafgift, får arveladere og pårørende til at klø sig i håret. Der er nemlig uoverskueligt for mange at sikre, at arven lander i de rigtige hænder uden brandbeskatning.

"Arv beskattes afhængigt af det familiære forhold, hvor børn eksempelvis beskattes til en lavere sats end søskende. Det kan for mange virke forvirrende og uretfærdigt, hvis arveladerne har bedre relationer med andre end deres børn eller måske ingen børn har. Derudover opleves boafgiften nok af mange som at være en dobbelt beskatning, hvilket også kan bidrage til frustration," siger Rasmus Kristian Feldthusen, der er juridisk professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
Det er reglerne for boafgift som blandt andet sikrer, at statens indtjening på arveskatter de seneste 30 år er mere end tredoblet, sådan at den danske stat i 2019 indkasserede over 6 milliarder kroner i arveafgifter.

Forvirringen skubber beslutninger

Der er mange penge på spil, når danskerne arver. Hos Hans-Erik Andersen, der er advokat hos Advokatfirmaet  H-E Andersen  & Co., oplever han, at advokatkontorets klienter for testamenter er i den modne ende, og det i en bekymrende grad.

"Danskerne har altid været lidt for gode til at udskyde testamentet. Så snart du får en fast partner, fast ejendom eller børn, så bør et testamente være det næste på to do-listen. Hvis du ikke selv har taget stilling til dit bo, så risikerer du, at de pårørende står i både sorg og uvished, og det kan blive dyrt, når arven skal fordeles – samtidig med at det kan give anledning til nogle rigtig grimme familiestridigheder," fortæller Hans-Erik Andersen, som har mere end 40 års advokaterfaring i arv og familieret.

Giv arven til dem du holder af

Når du får lavet dit testamente, vil en advokat altid hjælpe dig til den bedste løsning for din formue. Men Hans-Erik Andersen har et par kneb, som du selv kan efterleve sammen med testamentet, så boafgiften minimeres og du sikrer en nemmere arv.

  • 30-procentsløsningen: Særligt for enlige og barnløse som efterlader over en million, kan det være en fordel at efterlade 30 procent af den fulde arv til en velgørende organisation, som samtidig er afgiftsfritaget. Det betyder at organisationen arver 30 procent, men samtidig også forpligter sig til at betale de samlede bo- og tillægsafgifter, hvilket betaler sig for begge parter.
  • Sommerhus med gældsbrev: Investeringer i sommerhuse er eksploderet særligt under corona. Der følger dog yderligere bo- og tillægsafgifter ved sommerhusoverdragelser. Derfor kan arveladere i samarbejde med arvingerne skrive et gældsbrev. Med gældsbrevet kan arvingen overtage sommerhuset fra arveladerne, og lever de længe nok, kan sommerhuset helt afskrives ved afdrag i form af kontante gaver op til den årlige grænse for afgiftsfri gaver.
  • Ejendele på tur: I 2021 er arveformuens bundfradrag på 308.800 kroner. Alt derover afgiftsberegnes med 15% eller 36% alt efter arveladerens relation til arvingerne. Derfor er det en god idé at overdrage visse ejendele til ens arvinger, mens livet stadig går sin gang for at mindske din arveformue. Ønsker du, at specifikke ejendele ender hos enten dine børn eller søskende, bør du overdrage ejendelene i levende live. Vær dog opmærksom på åbenhed i familien, så ingen beskyldes for tyveri efter døden.
  • Giv en gave: Ved 2021-satserne kan blandt andre børn og børnebørn begaves 68.700 kroner helt skatte- og afgiftsfrit af hver forælder.




Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^