Kategori: Forbrugernyt

Med kampagnen 'Fur Free Europe' og 1 million underskrifter vil den danske Anima og Europas andre dyreværnsforeninger stoppe pelsavl og handel med pels i Europa. Foto: 'Rævefarm i Finland', Kristo Muurimaa

11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny kampagnevideo, der er en del af et europæisk borgerinitiativ for at stoppe pelsavl i Europa.

Reaktioner på kampagnevideo med optagelser fra pelsindustrien

Det skal være slut med pelsavl i Europa. Det mener jægersoldat Thomas Rathsack, bagedystvinder Sæþór Kristínsson, elitesvømmer Sarah Bro, debattør Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen, youtuber Signe Kragh, tv-vært Anne Lindfjeld og 5 andre kendte danskere.

De er med i dyreværnsforeningen Anima’s nye kampagnevideo, hvor de reagerer på optagelser fra pelsindustrien. Optagelserne gav stort indtryk på de kendte, som fik følelserne uden på tøjet:

"Jeg havde ikke stor nok indsigt i, hvor slemt det egentlig stod til i pelsindustrien. Jeg er godt nok meget, meget chokeret over den håndtering der er af dyrene og hvordan de små ræveunger skriger efter deres mor", fortæller tidligere elitesvømmer, Sarah Bro.

Også tidligere jægersoldat og forfatter, Thomas Rathsack, var chokeret over optagelserne:

"Det er jo smertefuldt at se på det her. Det er fuldstændige forsvarsløse og uskyldige væsener, som lever i et levende helvede, og bliver slået ihjel på den mest voldelige og brutale måde. Det er bare ikke i orden. Det er jo en sindssygeanstalt for væsener på fire ben. Det er et galehus”.

Anima: Pelsdyrenes barske virkelighed

Afsløringer af pelsfarme har gang på gang vist, at dyrene bliver stressede og angste i fangenskab. De springer rundt i burene og prøver at bide sig ud af trådnettet. Optagelser har afsløret, at dyrene skader sig selv og bider hinanden af ren og skær frustration, og nogle lever derfor med store, åbne sår eller manglende lemmer.

"Jeg er helt tom for ord og i chok over, hvordan nogle folk kan behandle dyr på den måde. Man kan tydeligt se, at de har ondt, at de lider og at de har sår. Hvorfor bliver der ikke gjort noget ved det?”, fortæller youtuber, Signe Kragh.

Hår - og makeup-artist, Niels Laigaard havde svært ved at glemme det, han så: "Det var virkelig modbydeligt at se minken med de åbne sår, hvor man kunne se dens tarme. Det sidder fast i hovedet på mig”.

Anima: Danskerne ønsker en pelsfri fremtid

Videoen er en del af kampagnen 'Fur Free Europe', der vil stoppe pelsavl i Europa og indsamler underskrifter i et europæisk borgerinitiativ. Kampagnen vil stoppe både pelsfarme og handel med pels.
Efter at have set dyrenes forhold har den tidligere vinder af Den Store Bagedyst, Sæþór Kristínsson, en klar opfordring til danskerne:

"Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser. Det er skrækkeligt. Jeg vil opfordre alle til at skrive under for pelsindustrien skal stoppe. Skriv under og hjælp dem, der ikke kan hjælpe sig selv".

Målet for initiativet er mindst 1,5 millioner underskrifter. Den første million er kommet i hus og viser den stærke opbakning i både Danmark og andre lande i Europa. Anima mener, at det enorme antal underskrifter sender et klart signal om, at tiden er løbet fra pelsindustrien.

En del har taget skridtet og 16 EU-lande har i dag forbud mod pelsavl, ligesom store modehuse som Gucci, Chanel, Versace og Prada alle har givet pels den kolde skulder.

Hvad hvis det var din kat?

Danmark har tidligere forbudt at holde ræve på pelsfarme og at handle med hunde- og kattepels for at beskytte dyrenes velfærd. Ifølge Louise "Twerk Queen" Kjølsen er det på tide, at vi udvider den beskyttelse til at gælde alle dyr:

"Det er fuldstændig forfærdeligt at se dyr blive behandlet på denne her måde. Jeg har selv en kat, og forskellen på en ræv og en kat er bare enorm lille. Ideen om at min lille kat skulle sidde inde i et bur og blive bidt af andre og blive slået ihjel og lavet til en pels - det kan jeg faktisk slet ikke bære”.

Fakta: Hvad er et europæisk borgerinitiativ?

Det europæiske borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i EU. Borgerinitiativet skal nå 1 million verificerede underskrifter fra EU-borgere. Hvis dette sker, så er EU-kommissionen forpligtet til at behandle forslaget.

Derudover vil forslaget også blive fremsat for Europa-Parlamentet, som derved har mulighed for at udtrykke sin støtte til forslaget. Det europæiske borgerinitiativ har derfor stort potentiale til at skabe forandring i EU.

Man kan skrive under på ‘Fur Free Europe’ på www.pelsfri.dk.

Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^