Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf

Kategori: Forår

Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

"Lige nu titter skvalderkål og brændenælder frem med de første spæde skud, og det er også lige nu, at ramsløgene er bedst" skriver Thomas Laursen i sin smukke almanak ’Vild mad i køkkenet’. Og ingen ved mere om, hvornår de vilde lækkerier er i sæson end den dedikerede urtesamler Thomas Laursen, som med sine bøger og tv-udsendelser inspirerer til at bruge alt det, vi kan samle i naturen, i den daglige madlavning.

Foråret er fuld af velsmagende skud og spirer 

Fuglegræs, ramsløg, sankthansurt, brændenælde, bøgeblade, skvalderkål, humle, agerkål, skovsyre, skovmærke og mælkebøtter, er blot nogle af de mange skud og spirer, som lige nu er i sæson, og som kan tilføje smag, farve og vitaminer til måltidet.

Savner man viden om vilde urter og spiselige planter, og inspiration til, hvordan man får mest ud af dem, så kan Thomas Laursens bøger fra Politikens Forlag; ’Vild’ fra 2017, og hans nye bog ’Vild mad i køkken’, varmt anbefales. 

I bogen ’Vild’ viser forfatteren, hvordan man går på jagt efter de lækre vilde råvarer, og hvilke biologiske forhold, der skal være til stede, hvis man vil finde alt fra karljohansvampe, kantareller og malurt til skovmærke og spiseligt tang.

Masser af inspiration til mad med vilde urter

I sin nye bog ’Vild mad i køkken’, er urtesamleren rykket ind til køkkenbordet, hvor han bruger alt det gode fra naturen til at lave et væld af lækkerier, man kan også har glæde af resten af året. Bogen indeholder blandt andet en masse enkle, smagfulde retter, der alle er en blanding af købt, dyrket, avlet, samlet, fermenteret og saltet, og som alle er sprængfyldt med god smag. 

Opskrift: Syltede mælkebøtteknopper

Inspireret af bogens opskrifter med mælkebøtter, fik vi hurtigt samlet en kurv fuld af friske mælkebøtteblade og -blomster såvel som uudsprungne mælkebøtteblomsterhoveder.

De fine, små mælkebøtteblade kan fx nydes i salatskålen og give salaten et lækkert friskt og let bittert twist. De smukke mælkebøtteblomster kan koges til mælkebøttesirup, mens de uudsprungne mælkebøttehoveder kan syltes. Her bringer vi Thomas Laursens opskrift på ’Syltede mælkebøtteblomsterknopper’, som kan serveres til retter, der passer til de syltede lækkeriers syrlige sidesmag, fx smørrebrød, omeletter og kartoffelsalater. 

  • Pluk og skyl de uudsprungne mælkebøtteblomsterknopper
  • Lav en eddikelage af 3 dele eddike, 1 del vand og 1 del sukker
  • Kom lagen i en gryde, og kog det op
  • Læg de skyllede mælkebøtteblomsterknopper i eddikelagen

Tip: Ved at lægge mælkebøtteblomsterknopperne i en skål med salt i et par dage, inden du lægger dem i eddikelagen, får knopperne en mere kapersagtig smag. Husk at skylle blomsterknopperne fri for salt inden du lægger dem i lagen. 

Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^