Solhysteri?

Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer Kræftens Bekæmpelse.

Solen på godt og ondt

Sollys har sund indflydelse på såvel humør som døgnrytme, ligesom solens stråler er en vigtig kilde til dannelse af D-vitamin i huden. Til gengæld bekræfter solide videnskabelige undersøgelser, at solens UV-stråler øger risikoen for hudkræft betydeligt. Derfor gælder det om at nyde solen med måde og forebygge solskoldninger og kræft med fornuftig soladfærd jf. myndighedernes anbefalinger, fastslår Kræftens Bekæmpelse.

Solråd baseret på solid videnskabelig evidens

Hvert år registreres mere end 12.000 nye tilfælde af hudkræft, hvoraf op imod 90% af alle tilfælde skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier. Betegnelsen ’hudkræft’ dækker over to typer kræft; almindelig hudkræft og modermærkekræft. Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig, mens modermærkekræft er den farligste, mest aggressive form for hudkræft, der i værste fald kan være dødelig. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom i solen, og huske at forebygge risikoen med de 3 gode solråd:

  1. Siesta
    Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor  solens uv-stråling er stærkest. 
  2. Solhat
    Brug hat med bred skygge, løstsiddende tøj af tætvævet stof, tøj med særlig UV-beskyttelse samt solbriller.
  3. Solcreme
    Brug rigelige mængder solcreme UVA- og UVB-stråling. 

Vidste du:

  • at man, selv i skygge, udsættes for stråling fra himlen, også selvom man ikke får direkte sol.
  • at vand, hvidt sand og beton reflekterer 10 - 30% af UV-strålerne, hvilket vil sige, at man risikerer ekstra UV-stråling, når man fx opholder sig på stranden eller ved vandet.
  • at man opnår bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, og hvis man ikke er i nærheden af reflekterende overflader.
  • at solhatten skal have bred skygge, der dækker hoved og ører, og skygger for ansigt og nakke, for at give god solbeskyttelse.
  • at løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse.
  • at der findes tøj med særlig UV-beskyttelse.
  • at solbriller giver god beskyttelse mod UV-stråling og skader på øjnene.
  • at solcreme skal bruges i rigelige mængder: Én håndfuld solcreme til én krop
  • at solcremen ikke bør være primær beskyttelse, men særligt beskytte områder hvor tøj eller skygge ikke beskytter.
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^