Kategorier: Forår  -  Sommer

Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Om flåbid og infektion

Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. Borrelioseinfektion behandles effektivt med penicillin, men da kun omkring 10-20 pct. flåter er inficerede med borrelia, resulterer kun de færreste flåtbid i infektion. En borrelioseinfektion kan til gengæld være alvorlig, så derfor er det vigtigt, at være opmærksom på flåter, flåbid og symptomer, når man har opholdt sig i naturen. 

Symptomerne på infektion varierer, men kan opleves som influenzalignende med hovedpine, nedsat appetit og let feber. Oftest ses et karakteristisk hududslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. Såfremt en borrelioseinfektion ikke behandles, kan det forårsage hjerteproblemer og leddegigtlignende smerter samt alvorlig påvirkning af centralnervesystemet med lammelse af ansigtsnerverne samt, i sjældne tilfælde, hjernehindebetændelse.

Tjek krop og beklædning for flåter efter ophold i naturen

Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom på flåtbid, og tjekke sig selv og hinanden for flåtbid efter ophold i naturen. Flåter gemmer sig især i tæt vegetation, højt græs, fugtige engområder og er særlig udbredte i områder med rådyr. Flåter er aktive fra april til oktober, men de fleste anmeldelser om flåbid sker især i månederne fra juni til august.

Det kan være svært at undgå flåtbid. Insektmidler har ringe eller ingen effekt, og selvom man pakker sig ind i overtøj og gummistøvler, så er flåter dygtige til at finde vej til steder på kroppen, hvor de kan få fred til at suge blod. Derfor er det vigtigt at tjekke hele kroppen for flåtbid - også nakke, navle, under bryst, bag øret, lysken, i bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne.
Husk også altid at ryste tøj og sko grundigt efter udflugter i naturen. Hvis en skovflåt sidder fast i dit tøj eller dine sko, kan den bide sig fast, når du tager tøj eller sko på igen – også dagen efter.

Sådan fjerner du flåten

Flåt fjernes bedst med et såkaldt flåtkort, som løfter hele flåten fra huden, og sikrer, at du får hele flåten med. Ved at fjerne flåt med pincet eller tang risikerer du nemt, at du ikke får hele flåten med, hvilket øger risikoen for infektion. 

Hold øje med biddet og søg læge: 

  • Hvis du i løbet af dage til få uger får et rødligt udslæt, der breder sig langsomt.
  • Hvis du oplever influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit. 
  • Flåten er ganske lille, men kan være bærer af den alvorlige infektionssygdom borreliose (Venstre).
  • Flåten borer sit hoved ned i huden og suger blod. Den sidder som regel godt fast og kan hverken vippes eller drejes af. Der findes mange myter om, hvordan man bedst fjerner flåter, men gamle husråd, som at smøre flåten med olie eller brænde den, øger risikoen for, at du ikke får fjernet hele flåten, hvilket kan være medvirkende årsag til infektion (Midte).
  • Det karakteristiske borrelia udslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte (Til højre).
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab i et hav af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^