Sommerens dejligste: Morgenfrue

Kategori: Forår

Ingen sommerblomst er nemmere at dyrke end morgenfrue.

Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over dagen.

Morgenfrue er ikke kun køn i bedet, men kan også kan bruges i maden og fx tilføje farve til den grønne salat. Den smukke blomst har imidlertid også en lang historie som lægeplante, og er særlig kendt for sin betændelseshæmmende og slimløsnende effekt.

Tidligere blev afkog af morgenfrueblomster brugt i teer mod kvalme og forstoppelse, men også udvortes til sårheling og lindring af eksem. Indholdet af saponiner gør udtræk af morgenfrue bakteriehæmmende, hvilket også er grunden til, at morgenfrue i dag fortsat anvendes i salver, cremer og kosmetik.

Dyrkning af morgenfrue

Morgenfrue er en hårdfør, enårig plante, der bliver 30 til 70 cm høj. Den har enkelte eller dobbelte randkroner, der varierer fra bleggul til mørkorange. Bladene er lysegrønne og lancetformede.

De små frø sås i maj i let muld et solrigt sted og vil sætte nye smukke blomster sommeren og efteråret igennem. Frø fra morgenfrue kan både høstes fra planten og gemmes til næste års såning, men morgenfrue selvsår også flittigt.

Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^